Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Inga-Karin skrivet 18 dec-09 kl 21:50

Titel: Rönnbärsgele
Skrivet av: Inga-Karin skrivet 18 dec-09 kl 21:50
Hej!
I år var där massor med klasar och de sitter fortfarande kvar trots minus 19 grader i kväll. Jag gjorde min bästa gelé någonsin alla kategorier helt nyligen av samma bär. Ibland kan man mao hoppa över ledet torkning och frysning inomhus!
trevlig helg önskas från Kolbäcksådalen
Titel: SV: Rönnbärsgele
Skrivet av: Matglada Tänkaren skrivet 18 dec-09 kl 22:10
Inga-Karin!
Plockade du rönnbären nu?? Efter flera månaders kyla? Blir helt fascinerad. Jag plockade i oktober och torkade och äter nu varje morgon i vår hemlagade yoghurt.

Hur gjorde du rönnbärsgelén? Jag vill gärna ha ett riktigt bra recept och du verkar veta hur  :D
Jag skulle vilja prova i helgen.

Tack på förhand!
Titel: SV: Rönnbärsgele
Skrivet av: Inga-Karin skrivet 19 dec-09 kl 14:17
Japp jag plockar direkt från trädet på bilden och ger hönsen som med glädje tar för sig och kokar gelé till Julkalkonen. Receptet är inget extra ordinärt.....bara:

Hela Rönnbärsklasar smältes i rostfri kastrull på svag värme under lock.
passeras i durkslag/avrunnen, samt pressad genom handduk för klarhetens skull

3/4 dl socker löses i
1 dl het vätska
Favorit Gelatinpulver 3/4 tsk löser jag i lite kallt vatten innan jag häller det i saften.
Allt hälls på rena, heta små glasburkar, fyllda med råge och lock på, kyles hastig och förvaras i kylskåp.

Lycka till!
Titel: SV: Rönnbärsgele
Skrivet av: Skytten skrivet 19 dec-09 kl 14:25
Tar man med lite sura äpplen, behöver man oftast inte lägga i gelantin.
Titel: SV: Rönnbärsgele
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 19 dec-09 kl 16:19
Japp jag plockar direkt från trädet på bilden och kokar gelé till Julkalkonen.

Wow! Själv får jag koka själv. Tycker också att rönnbär har ganska bra geleringsförmåga (med eller utan äpplen).
Titel: SV: Rönnbärsgele
Skrivet av: Matglada Tänkaren skrivet 20 dec-09 kl 02:29
Tusen tack Inga-Karin!
Jag pulsar ut i snön i helgen! :D
Hur mycket vätska löser du angiven mängd gealtin i ?
(Har inga äpplen att ta till, mina är torkade.)
Titel: SV: Rönnbärsgele
Skrivet av: Inga-Karin skrivet 20 dec-09 kl 02:47
Wow! Själv får jag koka själv. Tycker också att rönnbär har ganska bra geleringsförmåga (med eller utan äpplen).
Fördelen med att göra gelén så här sent på säsongen, efter att de har blivit frostnupna, är att de blir sötare (gäller alla bär tror jag) nackdelen är tillsatsen. Speciellt rönnbär har ju en tendens att vara besk tidigare under hösten. Då vill inte mina höns äta av dem heller.
Pulvret löses i lite = 1tsk vatten. //  I-K