Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: FiaLena skrivet 26 aug-12 kl 12:54

Titel: Grädda surdegsbröd i vedeldad tunnbrödsugn?
Skrivet av: FiaLena skrivet 26 aug-12 kl 12:54
Hej!

Jag är nybörjare på surdegsbröd. Tycker att jag börjar få till dem ganska bra  ;D

Jag vill prova att grädda i vedeldad ugn. Har tillgång till en som vi bakar tunnbröd i. Den eldas på ena sidan och har välvt tak med en jämn häll av gjutjärn tror jag. Hur ska jag göra? Hur mycket ska jag elda? Hur vet jag hur varmt det är i den osv? I vanlig ugn häller jag vatten i en ungsform i botten och sänker temperaturen efter ca 5 min. Börjar på 275 och sedan sänker jag till 250 eller 200 enligt recepten. Hur åstadkommer jag detta i vedeldad ugn eller gör man inte så i dem?
 
Jag bakar bara rågsurdegsbröd, men ska ge mig i kast med att starta en vetesurdegsgrund i veckan. Vill snart testa att grädda i den vedeldade ugnen men behöver lite tips.
Titel: SV: Grädda surdegsbröd i vedeldad tunnbrödsugn?
Skrivet av: Bengt i ALE skrivet 16 sep-12 kl 17:50
FiaLena!  21dagar?/nu1svar: I samma typ av ugn som Du har,bakar jag i 3st 3L`s "smörsmorda" gjutjärns-grytor m lock.
5L rågsikt, 1a: 2L mjöl+2L vatten (ljumet40grader)+kultur+havssalt i en väl tilltagen bunke/kärl i 36tim. därefter ytterligare 3L mjöl,som får stå till sej 2tim, därefter fördelas degen i de 3,smorda grytorna,och får jäsa i 6 tim till.

BAKNINGen, ca 1tim: Tänder upp en brasa,ganska omedelbart skjuts grytorna in på rad, var 5/te min vrids grytorna 1/4 varv, efter 20 min har grytorna gjort ett sol varv, då förskjuts grytorna i ordningsföljd (inersta dras till öppningen,de2 skjuts inåt,upprepa solvarvet, -åter en förskjutning av grytorna/+solvarv) då har det gått en timme med jämn fördelning av läge i ungnen.

TIPPS, Om mjölet blandas ned i intervaller, då blandas de nästan av sej själv, blandning/knådning gör jag med jättestor slickepott i bunken.
          Glöm inte täcka över degen med att strö lite mjöl o ha duk över / jäsning. + lite puder mjöl på när de ska jäsa klart i grytorn.
          Med locken på undviker Du kallras vid förflyttning till ex, ungnen, (att brödet lossar i delar).

Jag har nu snart bakat 100 gånger i bakungnen, och det handlar om att öva sej o,skaffa en känsla/sinne, för tider,ungnens värme, ja allt,
Roligt är de och de blir faktiskt väldigt bra.             

                                                                                                              Lycka till !          Hälsningar  Bengt.
         
Titel: SV: Grädda surdegsbröd i vedeldad tunnbrödsugn?
Skrivet av: kurt skrivet 17 sep-12 kl 10:27
Jag tror inte att en IR-termometer kostar så mycket? Jag har sett flera som bakar i stenugn som använder IR-termometer just för att bestämma vilket bröd som skall bakas när temperaturen är rätt.
Titel: SV: Grädda surdegsbröd i vedeldad tunnbrödsugn?
Skrivet av: FiaLena skrivet 20 sep-12 kl 11:06
Tack för svar! Ja, prova sig fram går ju alltid och med hjälp av en IR-termometer kanske det blir lättare. Jag får se om jag vågar prova framöver.  :)