Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: idalinda skrivet 24 aug-12 kl 20:22

Titel: förvaringstid för mjölk och olika mjölkprodukter
Skrivet av: idalinda skrivet 24 aug-12 kl 20:22
Jag är nu med " riktig mjölk" och vill lära mer!

Vi har handlat nu från bonden några gånger ca 25-30 liter åt gången.
Tanken är att vi skulle handla en gång i veckan.

Av det får jag ca. 2-2,5 liter grädde.
Hur ska jag spara den bäst? blir den mer hållbar om man pastoriserar den?
Hur länge håller sig hemgjort smör? ( hos oss blir den inte gammal, men rent teoretiskt vill jag veta)

Sedan till tillverkningen av mjukost, filmjölk, yogurt, philadelphia, gräddfil ( sånt som vi har testat och lyckats med)
Ska dessa tillverkas av så färsk mjölk som möjligt, eller går det att vänta några dagar med några av dessa?

Hur lång hållbarhet har man ungefär för philadelphia, yogurt, filmjölk och gräddfil?
Mjukosten verkar bli dåligt rätt snabbt, så den använder vi rätt omgående eller fryser in.
Titel: SV: förvaringstid för mjölk och olika mjölkprodukter
Skrivet av: Tingeling skrivet 24 aug-12 kl 22:51
hej
Opastöriserad mjölk håller sej fräsch hos oss i ca 6 dagar.
Och fil håller väl sisådär 10 dagar minst...ganska ofta är den god även efter 2 veckor...
om vi lyckas ha den så länge  ;)

Jag gör filmjölk så fort vi kommer hem med mjölken...så jag vet inte om det
går att vänta några dagar...men det borde väl vara ok.

Visst är det uuuunderbart med riktigt mjölk  ;D
Titel: SV: förvaringstid för mjölk och olika mjölkprodukter
Skrivet av: skräptanten skrivet 25 aug-12 kl 11:51
Mjölken är bäst de 3-4 första dagarna, kallt förvarad. Mjölk går att frysa, dock bör den skummas/separeras innan infrysningen. Mjölk som varit fryst går utmärkt att ysta på!
Filmjölk håller ett par veckor, kanske uppåt en månad om den har hög hygienisk kvalitet.
Grädde går bra att syra, egen crème fraiche är lyxigt och håller lika länge som filmjölk.
Vasslen som blir efter ystningen går bra att baka på, eller koka ner till mesost eller messmör. Vassle håller sig några veckor i kylskåp/jordkällare. Vill du inte baka så mycket går det bra att koka ner vasslen till halva mängden, koka på låg värme utan lock och rör om då och då.
Titel: SV: förvaringstid för mjölk och olika mjölkprodukter
Skrivet av: idalinda skrivet 25 aug-12 kl 21:19
Cream fraiche har vi inte testat än, det och keson ska testas nästa gång!
Philadelphiaosten och gräddfil var roliga överraskningar.
Lite kryddor och vitlök med, Gott!

jo, jag tycker det är riktigt facinerande att tillverka olika mjölkprodukter.
Trodde aldrig att det skulle vara så här spännande  ;D
Titel: SV: förvaringstid för mjölk och olika mjölkprodukter
Skrivet av: idalinda skrivet 25 aug-12 kl 21:21
Hur var det nu med grädden, hur många dagar håller den?
och
Spelar det någon roll av hur gammal grädde man gör smör?
Vi gör alltid smör direkt av surad grädde, men om man har grädde kvar efter 5 dagar,
blir det bra smör av det då med om man surar den till dag6 och vispar sedan som vanligt?