Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Attes matte skrivet 23 aug-12 kl 20:55
-
Vi kommer att få en vegan på besök på lördag, och det kommer att bli hemmaslaktad tupp i ugn med ugnsstekta rotfrukter till köttätarna. Tänkte att det skulle passa bra med nån form av vegan-biff till veganen istället för tupp. Har ni nåt bra tips på veganbiff som passar med ugnsrostad potatis/palsternacka/morot/rödbeta/paprika/zucchini.
Och sås till det, vad kan man hitta på då?
Sen var det ju detta med efterrätt också. Där är jag HELT lost! Det enda jag kommer på är bär... Men med vaddå?
Jag vill helst inte hålla på och joxa till det med en massa konstigheter bara för att det ska vara veganskt. Typ inte mjölkfritt smör/grädde bara för att det egentligen ska vara grädde, utan då vill jag ha nåt naturligt. Soyamjölk är inte naturligt för mig... ::) Inte heller quorn... Och vego-bacon känns ju helt knäppt!
Nåja, ni kanske förstår... ;)
Tips, tack! :D
/Sara
-
Röda linsbiffar, kanske? Receptet har ett ägg, men det kan man nog ta bort. Ta lite extra potatismjöl i stället.
http://elins-tradgard.blogspot.se/search?q=linsbiffar (http://elins-tradgard.blogspot.se/search?q=linsbiffar)
Sås: en massa gott grönt (persilja, ängssyra, nässlor, spenat, whatever) mixat med olivolja, citronsaft och vitlök till en tjock grön sås. Smaka av med salt och peppar.
En annan variant är tahini som man späder med vatten till såskonsistens, smakas av med citron, vitlök, chili, kanske spiskummin.
Efterrätt: frukt- och bärsallad, kanske? Eller gör en pajdeg med rapsolja istf smör och lägg som täcke över en massa goda bär. Kladdkaka utan ägg och med kokosolja istf smör med färska bär till.
-
Det BORDE gå att göra någon form av glassaktigt av cocosmjölk, socker/sirap och vaniljstång. Fast jag har inget recept, och jag har aldrig testat själv.
Tänker dock att man borde kunna mixa cocosmjölk och cocosflingor med lite sirap och vanilj till en "smet" och frysa, och så ta upp smeten ur frysen och röra ofta. Långt ifrån självhushållning men...
-
Hur blir det att göra "snabbglass" genom att mixa frysta bär med kokosmjölk? Fryst skivad banan kan ju också gå med.
-
En god vegansk sås är ju att göra egen salsa: Grilla paprika och chili tills skalet svartnar. Dra av det och hacka resten (ta bort kärnorna först). Skär tomater smått, ta bort kärnorna här med. Fintärna gurka. Blanda alltihopa med lite olivolja och vinäger. Salt och peppar. Man kan också tillsätta frukt, äpple är gott. Och färska örter efter behag. Gärna basilika. Låt stå en stund före servering, servera rumstempererat.
-
"Mina" hasselnötsbiffar som gillas av både veganer, vegetarianer och köttätare.
Koka ris, råris, jasmin eller vad du vill
Riv en påse 200 gr hasselnötter på mandelkvarn eller mixa
Riv eller finhacka gullök
När riset fortfarande är ljummet blanda med lök och nötter, smaksätt hur du vill,
jag brukar bara ha shoujo
Använd händerna och gegga ihop, forma små eller lite större biffar och stek
mums, kan ätas kalla på knäckebröd dagen efter eller bara så
Åh vad sugen jag blev :)
-
Salsa! Där har vi det! Jag gör ju faktiskt en grymt god salsa som är helt perfekt till denna typ av käk... Varför tänkte jag inte på den?? ???
Fruktsallad var ett bra tips. Glass eller liknande vill jag inte göra om det ändå ska vara fejk. Vi kommer dessutom att ha en som är laktosintollerant, så då går ju alla mjölkprodukter bort av den anledningen. (Ifall man skulle göra en separat efterrätt till veganen och glass till oss andra menar jag...)
Det jag är ute efter på efterrätten (och det andra också) är ju egentligen nånting där man inte byter ut en massa, utan nåt som är veganskt från början. Börjar man byta ut smör mot olja och grädde mot nån soya-variant så blir det ju ändå inte som det var tänkt med rätten från början, och då vill jag inte hålla på och mecka med det.
Mer tips?
/Sara
-
Googla raw-recept som efterrätt (eller huvudrätt för den delen), de är rent generellt veganska och mycket hälsosamma. Det är ju roligast om alla kan äta samma.... (säger jag som är vegetarian och van att alltid få något annat, inte så festligt om du frågar mig...) :-\
http://www.reneevoltaire.se/2009/06/sagolik-raw-food-tarta/ (http://www.reneevoltaire.se/2009/06/sagolik-raw-food-tarta/)
-
säkert jätte gott som tillbehör till kött :)
Är du dum i huvet eller ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)
Dessa biffar innehåller minst lika mycket proteiner som dina köttbitar och är mycket godare.
Iaf vad jag kommer ihåg för 42 år sedan då jag slutade med kött.
-
Denna kladdkaka är på min att pröva-lista eftersom jag hört så himla mycket gott om den!
http://veganmage.se/2011/10/25/vegansk-kladdkaka-nar-den-ar-som-bast/ (http://veganmage.se/2011/10/25/vegansk-kladdkaka-nar-den-ar-som-bast/)
-
Det jag är ute efter på efterrätten (och det andra också) är ju egentligen nånting där man inte byter ut en massa, utan nåt som är veganskt från början. Börjar man byta ut smör mot olja och grädde mot nån soya-variant så blir det ju ändå inte som det var tänkt med rätten från början, och då vill jag inte hålla på och mecka med det.
Förstår hur du menar. Men jag har ibland bakat med olja istf smör till intoleranta och allergiker och jag märker knappt nån skillnad. Smörsmaken får man inte, men är det ett bakverk där andra smaker är huvudsaken, så tycker jag inte att det är något problem med bytet.
Kokosmjölk har ju en alldeles egen smak, så där kan man inte byta rakt av, man får hitta på recept som funkar just med kokosmjölk (Varm choklad på kokosmjölk funkar för mjölkallergiker och smakar riktigt gott!). Sojamjölk och sånt använder jag inte.
Ska sova på saken och fundera på fler efterrättstips! Nåt med nötter/mandel?? Man borde kunna göra nåt knäckaktigt med nötter, olja, honung/socker att ha på eller till färska bär. Hardcoreveganer undviker dock honung.
-
Glass eller liknande vill jag inte göra om det ändå ska vara fejk. Vi kommer dessutom att ha en som är laktosintollerant, så då går ju alla mjölkprodukter bort av den anledningen. (Ifall man skulle göra en separat efterrätt till veganen och glass till oss andra menar jag...)
En vegansk "glass" är skivade frysta bananer, kör i mixer. Tillsätt ev lite vatten om det behövs. Smaksätt med vad du vill, bär, choklad. Sist hade jag i kakao och rostade kokosskivor. Smarrigt!
Är inte så bra på desserter, men dregglar gärna över de raw efterrätter som finns här:
http://levochspira.blogspot.se/search/label/dessert (http://levochspira.blogspot.se/search/label/dessert)
-
Kör på förslaget om glass på frysta bär och kokosmjölk. Hallon är min favorit. Söta med sirap istället för socker så det inte knastrar mellan tänderna. Vaniljsocker är gott i.
/K
-
Om man har blandade bär till efterrätt kan det vara gott med havreflarn, biscotti eller nöttoppar, kockostoppar till. De två senare är det väl ägg i, men det brukar oftast gå att bara utesluta och ersätta med lite mer fett :)
atlernativt en bärpaj, åsså kan de som vill ta lite kesella till.
att göra bananglass är både enkelt och gott, det har vi ofta till pannkakor :P
-
Puttar lite.
:)
-
Nyfiken nu, lyckades du knåpa ihop något smarrigt? :D
-
Jag vill helst inte hålla på och joxa till det med en massa konstigheter bara för att det ska vara veganskt. Typ inte mjölkfritt smör/grädde bara för att det egentligen ska vara grädde, utan då vill jag ha nåt naturligt. Soyamjölk är inte naturligt för mig... ::) Inte heller quorn... Och vego-bacon känns ju helt knäppt!
Nåja, ni kanske förstår... ;)
Tips, tack! :D
/Sara
Många missar att quorn inte är veganskt, så det bör alltid poängteras :)
-
Här är ett recept på enkla och, enligt mig, väldigt goda veganska mungbönsbiffar:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=2802254 (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=2802254)
Annars är detta ett jättebra tips om en tappar inspiration med vegmaten:
http://vegomatsedel.se/ (http://vegomatsedel.se/)
Kåldolmar som blir riktigt bra, men då behöver en få tag på sojafärs vilket kan vara knevel beroede på vart en bor:
http://veganvrak.blogspot.se/2007/01/att-odla-sin-kl.html (http://veganvrak.blogspot.se/2007/01/att-odla-sin-kl.html)
Hoppas det gick bra!
-
Sojafärs finns nästan alltid numera i alla butiker t ex Willys, Maxi och konsum. Brukar vara lätt att få tag på, i mina trakter iallafall. Betydligt värre i våra grannländer, vilket överraskade mej.
Lycka till med middagen. Veganmat är oftast lättare än man först tror :-)
-
Många missar att quorn inte är veganskt, så det bör alltid poängteras :)
Hur tänker du då? Jag har inte sett svampar promenera omkring för egen maskin. Eller finns det tillsatser?
Kan ju passa på att ge mitt recept på nötbiffar jag gjorde igår. Dom passar säkert till de tillbehör som nämns i första inlägget i tråden:
Några helst fint rivna morötter, kanske ett halvkilo
Två grabbnävar malda hasselnötter (kaffekvarn går utmärkt)
Några matskedar hackad persilja
Några matskedar vetemjöl
För den som så önskar: 2 ägg
Alternativ: någon matsked sojamjölk, vatten eller mineralvatten
Kryddas med salt, vitpeppar, muskot ...
Jag hade även i två små vitlökslyftor, några krossade kardemummakärnor och litet gurkmeja för gladare färg
Som smaksättningsalternativ kan man krydda med både färsk och torkad koriander, men då nör man minska på persiljan, det blir tårta på tårta.
Blanda och låt stå en timme så blir det jämnare och fluffigare vid stekningen
Täck över med lock så förlorar de inte fukt, om man gillar tjocka biffar som behöver steka längre tid.
MvH
Christina G
-
Hur tänker du då? Jag har inte sett svampar promenera omkring för egen maskin. Eller finns det tillsatser?
Jag kan kanske svara på det, vissa quornprodukter innehåller ägg, eller äggvita/gula, minns inte vilket, någon av quornprodukterna innehåller vetemjöl vet jag också.. innehållet är alltså inte alltid bara svamp, minns inte säkert vilka av quornprodukterna som innehåller vad så det vill jag inte säga något om. Sen råder det faktiskt också oenighet kring ifall vegankost innebär uteslutandet av svamp eller inte.
efter att kollat så verkar det som att de flesta, kanske alla, quornprodukter innehåller "rehydrerad äggvita från frigående höns", de flesta av produkterna innehåller även andra tillsatser, alltså inte enbart svamp eller svampprotein.
-
Hur tänker du då? Jag har inte sett svampar promenera omkring för egen maskin. Eller finns det tillsatser?
Kan ju passa på att ge mitt recept på nötbiffar jag gjorde igår. Dom passar säkert till de tillbehör som nämns i första inlägget i tråden:
Några helst fint rivna morötter, kanske ett halvkilo
Två grabbnävar malda hasselnötter (kaffekvarn går utmärkt)
Några matskedar hackad persilja
Några matskedar vetemjöl
För den som så önskar: 2 ägg
Alternativ: någon matsked sojamjölk, vatten eller mineralvatten
Kryddas med salt, vitpeppar, muskot ...
Jag hade även i två små vitlökslyftor, några krossade kardemummakärnor och litet gurkmeja för gladare färg
Som smaksättningsalternativ kan man krydda med både färsk och torkad koriander, men då nör man minska på persiljan, det blir tårta på tårta.
Blanda och låt stå en timme så blir det jämnare och fluffigare vid stekningen
Täck över med lock så förlorar de inte fukt, om man gillar tjocka biffar som behöver steka längre tid.
MvH
Christina G
Äggviteämne är inte veganskt.
-
Kamel: Aha, så långt tänkte jag inte att dom tillagat det med ägg i recepten. Det måste jag kolla upp nästa gång jag handlar.
Jennifer: Nä det vet jag, så jag skrev att den som vill kan använda det. Jag har möjlighet att få ägg från höns som mått väldigt, väldigt bra och levt ett ekologiskt liv i enlighet med naturen. Så då kan det ibland hända att även jag äter ägg nån gång, även om det är ovanligt. :)
MvH
Christina G
-
Kamel: Aha, så långt tänkte jag inte att dom tillagat det med ägg i recepten. Det måste jag kolla upp nästa gång jag handlar.
Jennifer: Nä det vet jag, så jag skrev att den som vill kan använda det. Jag har möjlighet att få ägg från höns som mått väldigt, väldigt bra och levt ett ekologiskt liv i enlighet med naturen. Så då kan det ibland hända att även jag äter ägg nån gång, även om det är ovanligt. :)
MvH
Christina G
gillar man quornfärs men inte vill äta de pga ägginnehållet så är (fryst) sojafärs från "anamma" eller vad det heter,( något som liknar mamma iaf... :P ) ett tips, ja tycker de är rätt lika i konsistens osv, går att göra bullar och biffar av ett också, "anamma" har en hel del shyssta frysta-veg produkter tycker jag tex falafel, diverse grönsaksbiffar mm, utan onödiga tillsatser, men jag vet inte om det finns i hela sverige, tror de produceras i skåne..
ja sökte för att hitta namnet på märket, men väljer att inte skriva det här nu eller länka så de inte tolkas som reklam(vill nån veta va de är så äre bara å googla)), men hittade massa anant intresant om de där företaget, tex att hela deras fabrik drivs med vindkraft!
-
Tackar för tipset!
MvH
Christina G
-
Test, ursäkta.