Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Eufemia skrivet 14 dec-06 kl 14:54

Titel: Rökt kanin???
Skrivet av: Eufemia skrivet 14 dec-06 kl 14:54
Någon som provat att röka kaninkött????
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: Edgar skrivet 14 dec-06 kl 15:13
Hej!

Inte provat själv, men det lär vara en höjdare!

Edgar
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: Eufemia skrivet 14 dec-06 kl 15:18
Kam man göra det själv? Hur gör man? Är det svårt?
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: Edgar skrivet 14 dec-06 kl 17:22
Här på forumet finns en del skrivet om rökar. Du får väl titta runt och se. Det lär inte vara så svårt att röka kött själv, svårigheten är att få det likadant (om man vill det) de gånger man röker.

Nu medans jag skriver kom jag att tänka på att det finns ju små "röklådor" man kan hitta i frilufts- eller fiskebutiker.

Kanske man skulle prova själv också :P

Köttet bör saltas innan, hur mycket vet jag inte men man kan ju prova sig fram.

Edgar
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: Fred skrivet 14 dec-06 kl 17:30
Kam man göra det själv? Hur gör man? Är det svårt?
En enkel varmrök är inte alls svårt att smälla ihop.
Stapla upp en liten eldstad med hjälp av tegelstenar och ställ en plåttunna över (häröver finns det gott om plåtsoptunnor som inte kostar mycket och håller i flera år). elda under tunnan och lägg rökmaterielet i botten på tunnan tillsammans med någon skopa vatten.
Häng in (eller lägg på hängande hönsnätsgaller) köttet, fisken eller vad du nu vill röka och täck över tunnan med en stor träskiva, takplåt eller vad du nu har till hands. Rök tills det är klart. Du kan också göra en enkel el-rök genom att ställa ner en gammal elköksplatta i tunnan och placera en gammal kastrul på den som du laddar med rökmateriel. Borra ett hål lagom stort för elkontakten i tunnans nedre kant.

Mycket enkelt och mycket gott.

/Fred
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: Fred skrivet 14 dec-06 kl 17:37
Kanske skall tillägga att jag aldrig provat att röka kanin.
Men jag har testat vildkalkon (tar lång tid), höns, lamm, opossum, tvättbjörn och diverse fisk.

Vad gäller saltningen så brukar jag lägga fågel i saltlake och torrsalta det andra. Lägg köttet i lager i en hink varvat med grovsalt (några timmar för små bitar och upp till ett dygn för större. Flytta om bitarna ett par ggr under kuren.

Tycker mycket om rökt mat.

/Fred
 
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: Vitis skrivet 14 dec-06 kl 17:37
Enklaste sättet att hålla koll på temperaturen är att borra ett litet hål i locket på tunnen och sticka ner en stektermometer.

Jag har rökt en hel del chilipeppar i en plåthink med termometer i locket och en hemmasnickrad spritbrännare under. I övrigt samma princip som det Fred beskriver.

Att bygga en kallrök är lite mer komplicerat men inte speciellt svårt det heller.

Det finns flera böcker i ämnet att låna på bibblan.
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: ason skrivet 14 dec-06 kl 22:50
Rökt kanin är asgott, var försiktig med saltningen, ngn timme för vingarna(frambenen) låren kan ligga i saltlag över natten. Vi rökte kaninköttet 1 tim. för vingarna, 2 tim. för låren. Temp ca 60 grader, alved + enris.
Röken är gjord av 2 tomfat med ett ca 1 m. långt rör emellan, ena fatet ligger ner med ett gammalt brännjärn från en vedpanna som vi lagt på tegelstenar, funkar hyfsat som eldstad men vi ska mura en eldstad med "dörrar" så att man kan reglera draget bättre.
/lena
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: Eufemia skrivet 15 dec-06 kl 10:55
Tack för alla svar! Ska verkligen försöka mig på att röka vid nästa slakt.  //Ewa
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: uffeoanette skrivet 18 dec-06 kl 19:36
Kan man inte röka kaninen hel ???
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: ason skrivet 18 dec-06 kl 21:36
Hej!

Har int provat röka hel kanin ännu, men efter julhelgen och om det int blir storm...då kommer rapport!! :D
/lena
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: Eufemia skrivet 09 jan-07 kl 20:21
Bra! Då väntar vi med spänning....
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: ason skrivet 11 jan-07 kl 21:21
Eufemia!
..det bara blåser o blåser här...första stiltjedan...då ska vi röka hel kanin...

/lena
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: Eufemia skrivet 01 jun-07 kl 15:23
Och hos er bara blåser det fortfarande..... ;)
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: Körven skrivet 07 jun-07 kl 14:02
Jag lämnade in för rökning i en charkaffär,då man fick betala för Kg så tog jag bort framdelen.Ryggen och låren blev kvar och det var mycket gott.Jag sålde nästan allt kaninkött rökt,men det var några veganer som slog sönder affären så ägaren tröttnade på skadegörelsen,och lade ner rörelsen.

                                   Körven
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: icko skrivet 16 jun-07 kl 13:15
Rökt kaninkött är en delikatess och skulle med lätthet platsa på Nobel festens meny,om detta råder inga som helst tvivel.

Freds beskrivning av en enkel rök är bra
röktunnan är en väl beprövad metod och fungerar alldeles ypperligt bra och den är billig att göra.

Vill man inte bygga sej en rök men ändå vill få avnjuta denna delikatess, så kan man faktiskt använda sej av grillen
Om man har en grill men lock villsäja.

Man tar då och sätter rökspån (eller vad man nu föredrar  för blandning)i en folieform ställer den på kolen och bitarna som skall rökas på gallret (plasera gallret så högt de går)
stäng locket och låt det bli en kraftig rökutveckling justera med ventilen/reglaget som i regel sitter i locket
Har man en gasolgrill med ett grillgaller även i locket
så är denna metod mycket enkel att använda sej av.

Ni som provar röka kanin kan väl skriva om vilka smakupplevelser ni fick ? och vilken metod ni använt er av ?
rökspån eller nogåt annat intresant.

Lycka till på den gastronomiska färden  ;)

                                          Mvh   icko
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: Eveliwa skrivet 18 jun-07 kl 21:39
usch, det låter både smarrigt & vidrigt gång , kanske nått att prova?  :D :D :D
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: icko skrivet 05 sep-07 kl 17:59
usch, det låter både smarrigt & vidrigt gång , kanske nått att prova?  :D :D :D

Usch...?vadå !...att det är smarrigt,det kan jag lova...och vad är det som är vidrigt ?...

Är det ingen som har rökt kanin kött i sommar...?

//   icko
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: ason skrivet 06 sep-07 kl 21:41
Icko...har inte rökt kanin i sommar men i våras....röktunna, alved, enris....mmmm...håller med dig, det är inte mkt som slår den smakupplevelsen...
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: Edgar skrivet 07 sep-07 kl 14:55
Hej!

Hittade recept på rökt kyckling som bör vara tillämpbart på kanin. Cirka 1 kg vikt.

Gör en lag med
8 % salt
1 % socker
0,1 % vitpeppar
0,1 % rosmarin

Låt ligga i lagen 2 dygn vid + 6 grader. Skölj därefter av med kallt vatten och torka av.

Röks 4 timmar vid 60 - 70 grader, sedan ångbehandlas vid 88 - 90 grader (Basturökning kallas metoden) tills centrumtemperaturen är 75 grader.

Edgar, som ska prova någon gång!
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: Henning skrivet 14 sep-07 kl 04:25
Ett enkelt sätt att röka styckad kanin är att använda en fiskrökslåda typ ABU-röken.
http://www.willyssportfiske.se/Product/Product.aspx?id=117720
Hade en sådan för några år sedan och resultatet blev super..
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: Eufemia skrivet 17 okt-07 kl 09:41
Jag lämnade bort en kanin för rökning. Han hade aldrig rökt kanin tidigare och resultatet blev ett ganska hårt och väldigt salt kött..  Ska nog prova att röka själv nästa gång. En abu-rök verkar ju inte avara så svårt att hantera...
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: Slättahultarn skrivet 08 jan-08 kl 15:37
Jag måste noga prova rökt kanin såg att jula har ett rökskåp för 895:- gör det nog enkelt för mig och köper ett sådant.
Ok men alla ni som röker vad äter ni till eller blir det mest som pålägg?

Mvh Slättahultarn
Titel: Re:Rökt kanin???
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 11 jan-08 kl 16:09
Ok men alla ni som röker vad äter ni till eller blir det mest som pålägg?

Mvh Slättahultarn

Knappt använt det som pålägg alls!

Smakar mycket bra till potatisgratäng.
Gjort diverse pajer med tex broccoli eller bara ost.
Har lagat spagetti carbonara med rökt kanin istället för skinka.
Praktiskt i picknick korgen, hugg ett lår och gnag  ;D