Alternativ.nu

Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: rackarns skrivet 21 aug-12 kl 10:09

Titel: märkning för slakt
Skrivet av: rackarns skrivet 21 aug-12 kl 10:09
förstår att lammen skall vara märkta i båda öron, men vilka märken är ok att märka med.
Vi märker lammen med pat horten märke i ena örat och kombimärke (liten eller mini) i andra örat.
Kanske vill slakterierna ha stora plastmärken i båda öronen?
Titel: SV: märkning för slakt
Skrivet av: roma.bos skrivet 21 aug-12 kl 14:08
Pratat precis med Skara Lammslakteriet. Om man vill återta köttet ska man märke lammen med rött märke och vill man återta skinnet ska man märke med grönt märke.
Eller båda två, men vi har märkt med dem gula märken. Ska man märka om dem stora lammerna nu???
Titel: SV: märkning för slakt
Skrivet av: Anna36 skrivet 21 aug-12 kl 15:05
De grön och röda märkena är väl enbart signalmärken för att vissa att man vill ta tillbaka kött och/eller skinn, alla djur skall ju vara märka med produktionsplatsnr också, dessa är ju gula eller i metall beroende på sort. Jag är inte helt säker på hur det är med olika märken, men vi märker våra lamm som går tillslakt (Scan) med ett kombimärke mini med produktionsplatsnr och individnr i ett öra, samt märker dem med signalmärken om vi vill ah återtag på skinn eller kött. Dubbelkolla färgerna för vi har rödamärken för skinnåtertag och gröna för kött, verkar ju ologiskt av slakterierna att inte använda samma färg kodning.... Djur som ej skall bli mer än ett år gamla behöver enbart märkas med ett märke, läs om detta på jordbruksverketssida, se länk nedan, eller ring och prata med dem om du är osäker, det har jag gjort och de är hjälpsama och trevliga.

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/farochgetter/markningjournalforingochregistrering/hurskajagmarkaminadjur.4.7409fe2811f8e7990b8800093.html (http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/farochgetter/markningjournalforingochregistrering/hurskajagmarkaminadjur.4.7409fe2811f8e7990b8800093.html)
Titel: SV: märkning för slakt
Skrivet av: Lorita skrivet 21 aug-12 kl 17:54
De grön och röda märkena är väl enbart signalmärken för att vissa att man vill ta tillbaka kött och/eller skinn, alla djur skall ju vara märka med produktionsplatsnr också, dessa är ju gula eller i metall beroende på sort. Jag är inte helt säker på hur det är med olika märken, men vi märker våra lamm som går tillslakt (Scan) med ett kombimärke mini med produktionsplatsnr och individnr i ett öra, samt märker dem med signalmärken om vi vill ah återtag på skinn eller kött. Dubbelkolla färgerna för vi har rödamärken för skinnåtertag och gröna för kött, verkar ju ologiskt av slakterierna att inte använda samma färg kodning.... Djur som ej skall bli mer än ett år gamla behöver enbart märkas med ett märke, läs om detta på jordbruksverketssida, se länk nedan, eller ring och prata med dem om du är osäker, det har jag gjort och de är hjälpsama och trevliga.

[url]http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/farochgetter/markningjournalforingochregistrering/hurskajagmarkaminadjur.4.7409fe2811f8e7990b8800093.html[/url] ([url]http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/farochgetter/markningjournalforingochregistrering/hurskajagmarkaminadjur.4.7409fe2811f8e7990b8800093.html[/url])


mina är märkta med vitt, blått och grönt, djuren ska var dom ska var märkta med individ och SE-nummer färg finns inga krav på. Lamm märker jag med vitt, renrasiga livdjur med blått och min korsningstacka är märkt med grönt.
Titel: SV: märkning för slakt
Skrivet av: Anna36 skrivet 22 aug-12 kl 11:00
Klart man kan välja färg på alla typer av märkning som Lorita skriver, (smart att ha en egen färgkodning för att kunna sära på renrasiga, korsningar och lamm  :)), det viktiga är ju att de skall vara märkta med produktiosnplatsnr (SE-nr) och individnr som Lorita skriver, dessa märken beställs ju från jordbruksverket. Sedan finns ju signalmärken för att markera återtag, där är det ju slakteriet som har en viss färgkodning beroende på vad det är man vill ta tillbaka.

Titel: SV: märkning för slakt
Skrivet av: rackarns skrivet 01 sep-12 kl 14:58
Men ett Pat Horten är alltså fullt dugligt som märkning i ena örat? Och låt säga ett grönt/rött i andra för återtag?
Titel: SV: märkning för slakt
Skrivet av: vallhunden skrivet 01 sep-12 kl 19:32
Nja, det är ju så att ena örat förljer med köttet och det andra örat förjer med skinnet. Så om du ska ha återtag, så borde SE-märket finnas på det örat som du sätter återtaget på... Ska du ha skinnåtertag, så blir det två SE-märken som krävs, eller har jag fel??!!
Titel: SV: märkning för slakt
Skrivet av: rackarns skrivet 02 sep-12 kl 22:31
Men om jag inte ska ta tillbaks något?  :)
Titel: SV: märkning för slakt
Skrivet av: zeina66 skrivet 02 sep-12 kl 22:48
Enligt lag ska dom ha två märken oavsett vad som ska ske med kött & skinn
Titel: SV: märkning för slakt
Skrivet av: Charlotte skrivet 02 sep-12 kl 22:55
Enligt lag ska dom ha två märken oavsett vad som ska ske med kött & skinn
Djur som är under ett år krävs det ett öronmärke med produktionsplatsnr på.
Men enligt länken i ett inlägg ovan så kan det finnas slakterier som kräver två öronmärken.
Mvh
Charlotte
Titel: SV: märkning för slakt
Skrivet av: zeina66 skrivet 03 sep-12 kl 08:51
Djur som är under ett år krävs det ett öronmärke med produktionsplatsnr på.
Men enligt länken i ett inlägg ovan så kan det finnas slakterier som kräver två öronmärken.
Mvh
Charlotte

Jo,det är sant,Charlotte
Vore synd om rackarns körde djuren till slakt och inte blev insläppt för att det fattas ett märke.
Ringer man och frågar,ta namn på personen du pratar med ifall bara ett märke krävs. Det är inte nödvändigtvis samma person som tar emot djuren och i en personalgrupp kan flera rutinet uppfattas som dom rätta. Varför snåla på ett enda märke,det är ju ingen stor kostnad.
Har en vän som råkade ut för detta,inga namn eller slakterier behöver nämnas - kanske båda parter hade en dålig dag
Titel: SV: märkning för slakt
Skrivet av: Charlotte skrivet 03 sep-12 kl 09:03
Jag märker mina lamm med ett märke, inte av snålhet ;) utan för att det är så enkelt att snabbt sortera baggar och tackor eftersom jag märker höger på baggar och vänster på tackor.
Första gången jag skickade på slakt stod jag och tryckte i en bricka till, inte kul att utsätta djuren för smärta och stress i onödan... Inget av dom slakterierna jag skickar till kräver två brickor, så numera slipper dom märkas i båda öronen :)
Och som sagt, Jordbruksverket kräver det inte.
Mvh
Charlotte
Titel: SV: märkning för slakt
Skrivet av: rackarns skrivet 04 sep-12 kl 20:01
Jo,det är sant,Charlotte
Vore synd om rackarns körde djuren till slakt och inte blev insläppt för att det fattas ett märke.
Ringer man och frågar,ta namn på personen du pratar med ifall bara ett märke krävs. Det är inte nödvändigtvis samma person som tar emot djuren och i en personalgrupp kan flera rutinet uppfattas som dom rätta. Varför snåla på ett enda märke,det är ju ingen stor kostnad.
Har en vän som råkade ut för detta,inga namn eller slakterier behöver nämnas - kanske båda parter hade en dålig dag

Nej vi snålar inte. Vi vill dock inte märka i onödan pga det faktiskt känns i örat på djuret och dessutom helt onödigt arbete om det inte behövs. Vi sätter Två märken på våra lamm. Ett pat horten i ena när de är nyfödda, och sedan ett gult plastmärke när det blivit lite ändre.
Och är itne pat horten-märket godkänt så måste vi alltså märka lammen en Tredje gång för att få dit ett till plastmärke.

Det är alltså det jag undrar över
Titel: SV: märkning för slakt
Skrivet av: rackarns skrivet 04 sep-12 kl 20:05
Kanon om det bara behövs ett märke för lammen! Ska ringa och höra med dom lika bra.
Vi märker också bagglammen och tacklammen i olika öron för att lätt kunna skilja dem åt.
Vi har haft Små märken tidigare, men tyckte att de var lite stora för de små lammen, så ska nog prova mini i år.