Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Marielle skrivet 20 aug-12 kl 22:46
-
Det växer MYCKET pepparrot "hejvilt" på vår tomt. Tycker att det är synd att låta den förgås... Det är ju inte så ofta vi använder pepparrot i maten så nu undrar jag om/hur man kan förvara den, Går den att frysa ? Torka ? Finns det andra användningsområden utom i matlagning ? ( den är riktigt stark !)
-
Skickar lite till mig?? :P o:)
Annars så:
Färsk pepparrot förvaras bäst invirad i plast och så kallt som möjligt. Lägg den gärna nära kylelementet i kylskåpet. Färsk pepparrot brukar hålla ca 1-2 månader i kylskåp. Om pepparroten blir grön beror det på att den har utsatts för solljus. Detta är inget farligt utan man kan lugnt använda pepparroten som vanligt. Man kan även frysa in pepparroten men då måste den rivas frusen. I frysen håller pepparroten i över ett år.
http://www.pepparrot.se/pepparrot.html (http://www.pepparrot.se/pepparrot.html)
-
Skickar lite till mig?? :P o:)
Annars så:
Färsk pepparrot förvaras bäst invirad i plast och så kallt som möjligt. Lägg den gärna nära kylelementet i kylskåpet. Färsk pepparrot brukar hålla ca 1-2 månader i kylskåp. Om pepparroten blir grön beror det på att den har utsatts för solljus. Detta är inget farligt utan man kan lugnt använda pepparroten som vanligt. Man kan även frysa in pepparroten men då måste den rivas frusen. I frysen håller pepparroten i över ett år.
[url]http://www.pepparrot.se/pepparrot.html[/url] ([url]http://www.pepparrot.se/pepparrot.html[/url])
Tja, står du för frakten så .. ;)
Tack så mycket för länken ! Massa nyttig info ;D
Ska se hur mkt jag kommer åt att gräva upp bland meterhöga , elaka brännässlor !
Dom där nya magic frech plastpåsarna va helt kanon, speciellt framtagna just för att förvara grönt i, 10 st på ICA kosta 34 bagis, men är återanvändbara, bara skölja ur den o låta torka så kan man använda den om o om igen, ser min egenodlade sallad håller dubbelt så länge i kylen! Värt att testa allafall!
Aldrig sett dessa påsar, men nu ska jag leta :D
-
Absolut gör jag det!!!
Skulle gärna vilja ha detta ogräs igen ;)
Frys in.. gör pepparsmör?
vet att min mormor använde det när hon gjorde olika inläggningar..
-
Har du kontrollerat att det verkligen är rötter under pepparroten? För att få ordentliga rötter under pepparroten så måste den odlas i lucker jord, dessutom bör man försiktigt lyfta upp roten i Juni och ta bort sidorötterna . Den kan sedan stå kvar i jorden under vintern, finns ingen anledning att ta in mera än man behöver, pepparrot måste rivas precis innan den skall användas.
-
marielle, vill du bli av med nässlorna så klipp alltihop med gräsklippare. gubben min har tok attackerat våra pepparötter som växer in under huset i 10 år och dom växer så fint upp varenda år. tjocka longa fia rötter har do och å luktar det så gott när gubben varit på mördarhumör och hackat ner dom =) annars kan du slå lite lagom med en lie =)
-
Även fritt växande pepparrot har gott om användbara rötter. Bara ett tvätta och stoppa i mixern. Att man vill ha grövre rötter är väl för att kunna använda rivjärn.
-
Sälja på Bondens Marknad? Och slå för all del undan nässlorna just där, så du kan sälja ännu mer nästa år! Om jag kommer förbi, så lovar jag att köpa ett par knippor eller påsar! :P :D MUMS!
-
Pepparotssås till gädda eller kokekörv är gott :)
-
Har du kontrollerat att det verkligen är rötter under pepparroten? För att få ordentliga rötter under pepparroten så måste den odlas i lucker jord, dessutom bör man försiktigt lyfta upp roten i Juni och ta bort sidorötterna . Den kan sedan stå kvar i jorden under vintern, finns ingen anledning att ta in mera än man behöver, pepparrot måste rivas precis innan den skall användas.
Som sagt, de växer okontrollerat. Jorden är definitivt inte lucker, en gammal oanvänd äng.
Varför måste man ta bort sidorötterna ? Det har jag absolut inte heller gjort. De jag har lyckats gräva upp har varit, i mitt tycke, stora. De luktar och smakar som pepparrot.
Såvida det inte finns något väldigt likt pepparrot så växer dessa alldeles " själva" , trots det du skriver att man måste göra..... ;D
Menar du att man inte kan frysa pepparrot ? Det är alltså felaktiga uppgifter att man KAN frysa den ?
-
Som sagt, de växer okontrollerat. Jorden är definitivt inte lucker, en gammal oanvänd äng.
Varför måste man ta bort sidorötterna ? Det har jag absolut inte heller gjort. De jag har lyckats gräva upp har varit, i mitt tycke, stora. De luktar och smakar som pepparrot.
Såvida det inte finns något väldigt likt pepparrot så växer dessa alldeles " själva" , trots det du skriver att man måste göra..... ;D
Menar du att man inte kan frysa pepparrot ? Det är alltså felaktiga uppgifter att man KAN frysa den ?
Om du vill bli av med den så plasta in den. Det gör dom på Konsum och den ruttnat i plasten.
Frysa går bra men den tappar i "kraft" så du får ha mer i såsen, men du hade väl gott om.. Riv/kör i mixer med olja eller smör, rulla smöret till en lång korv och lägg i frysen, häll oljepepparroten i burk i kylen, håller lääänge. Olivolja tycker jag är godast.
Var glad!! Pepparrot är som vitlök och chili, -Supernyttigt!
Ät ofta!
-
Om du vill bli av med den så plasta in den. Det gör dom på Konsum och den ruttnat i plasten.
Frysa går bra men den tappar i "kraft" så du får ha mer i såsen, men du hade väl gott om.. Riv/kör i mixer med olja eller smör, rulla smöret till en lång korv och lägg i frysen, häll oljepepparroten i burk i kylen, håller lääänge. Olivolja tycker jag är godast.
Var glad!! Pepparrot är som vitlök och chili, -Supernyttigt!
Ät ofta!
Nej, vill inte " bli av " med den, tycker mest att det är slöseri att inte ta tillvara på den ;D
-
Nej, vill inte " bli av " med den, tycker mest att det är slöseri att inte ta tillvara på den ;D
Var inte Tinna lite ironisk?
-
Var inte Tinna lite ironisk?
Jo, kanske det ;D
-
Man tar bort alla sidorötterna för att all näring som pepparroten samlar på sig skall samlas i en enda grov rot, och inte i ett trassel av smårötter:
http://www.pepparrot.se/pepparrot.html (http://www.pepparrot.se/pepparrot.html)
-
Man tar bort alla sidorötterna för att all näring som pepparroten samlar på sig skall samlas i en enda grov rot, och inte i ett trassel av smårötter:
[url]http://www.pepparrot.se/pepparrot.html[/url] ([url]http://www.pepparrot.se/pepparrot.html[/url])
Samma länk som 4-ever skrev ;)
Jag förstår, men vad jag menar är att uppenbarligen växer min pepparrot bra utan denna
mödosamma behandling ! Tack iallafall för länken :)
-
Har pepparrot i en pallkrage som gödslas med gräsklipp. När jag behöver pepparrot så gräver jag helt sonika fram en bit - blir det mer bit uppgrävt än vad som behövs återbördas denna direkt ner i kragen igen, jord över och vattnas ner. Man behöver inga stora mängder efterom den ger så mycket smak men vill man ha mycket och väldigt ofta så är det bra att ha två olika odlingar med pepparrot så att de så att säga får växa till sig i lugn och ro utan att man är där och förser sig.
Kan användas som krydda (finriven) till allt, till sås, kall eller varm, till pepparrotssmör.
Jag tror att du kanske läste mitt inlägg för snabbt ;) Jag odlar absolut inte pepparrot, den växer mer eller mindre vilt här, på en äng .... Min fråga var snarare vad man kan göra med den... Använder den redan i sås och smör ;D
-
Jag skalar och skivar pepparroten och lägger överst i burkarna vid ättiksinläggningarna.
Då möglar de inte.
M
-
Jag förstår, men vad jag menar är att uppenbarligen växer min pepparrot bra utan denna
mödosamma behandling ! Tack iallafall för länken :)
Det har jag också upplevt på samtliga ställen där jag har varit med att odla eller bara plockar pepparrot. Om man odlar för att sälja så är det en annan fråga men för hemmabruk så krävs det inte så mycket skötsel. Äter man pepparrot en gång i veckan och gör några rejäla inläggningar så krävs det fortfarande inte så mycket rotmassa per år. River man med maskin eller gör inläggningar funkar dessutom de tunnare rötterna lika bra som de tjockare.
-
Torka den !! Skär i tunna skivor och lägg på tork ! Då behåller den "stinget" och kan med fördel malas ned och blandas i olja, gräddfil eller cremefraiche ! ;)
-
Blanda fint riven pepparrot med fin, ekologisk rapsolja. Lägg i glasburk och se till att oljan täcker. Håller sig i kylen i månader (men oljan måste alltid täcka pepparroten) och är ett supernyttigt och gott tillbehör till t.ex. kokt potatis, fisk eller korv.