Alternativ.nu
Djur => Grisar => Ämnet startat av: Ulrika K skrivet 16 aug-12 kl 10:03
-
Har en linderödare som är svår på staket. Trots starkt el- aggregat och tre trådar, med 20 cm mellanrum tränger hon sig emellan trådarna. Hon får stötar, hon skriker när hon gör det, men det stoppar henne inte.
Har nu en sträcka med med höns- el nät och där tar hon sig inte ut. Men jag har stora ytor att hantera och vill inte ha orange nät över hela området (estetiskt fult) och vill hålla nere kostnaderna.
Har någon tips?
-
sätta upp träslanor mellan stolparna? Har du inte mark själv kan du säkerligen fråga någon markägare i närheten om du kan få röja av längs någon åkermark mot att du får ta slanorna..
-
Jag har brukat ha en liten fyrkant med brädor och flera eltrådar. Ca 5 x 5 meter, och den ska vara stabil så dom helt enkelt inte kommer ut.
Dit fick alla komma till en början för att lära sig eltråden. En gris som får en stöt nånstans i huvudet, går framåt istället för att backa, och då måste det finnas brädor som stoppar den.
Sen efter några dagar öppnade jag ena kanten så dom fick gå ut i hagen. Om dom sen under sommaren behövde 'uppdateras' så var det bara att stänga in dom i den lilla igen. Jag kopplade alltid bort resten av hagen, och körde all el på den lilla så det blev rejäl kräm i trådarna.
Den enda gris som aldrig nånsin lärde sig detta, var en Linderödare jag köpte av Halte :) ;)
-
Vi satte fårnät utanför elstängslet,hade också en som bara gick igenom elstängslet.Skrek och fortsatte igenom
-
Jag hade 3 trådar men bytte mittentråden mot ett 20mm band, problemet löst ;)
-
Lade ned en dags arbete och satte grönt, snyggt hönsnät utanför staketet. Resten är det orange höns- elnät. Funkar bra, hon är inne!
-
Är det skillnad på linderödare och "vanliga" grisar i detta avseende?
-
Vet inte, men har hört av "andra" att Linderödare är "speciella", lite smarta, frihetsälskande och sociala.
-
Hm, den jag har träffat var ganska välgymnasatiserad. Ska man tro att linderödare är svårare att stänga in än vanliga bacongrisar? Eller har behållit den egenskapen från förr?
-
Vår "lilla" linderödare är snäll! *peppar peppar*
Hon har rymt till hönsmaten 2 gånger.
Men hon går på en eltråd!!!
Häromdagen när vi gick rundan så såg vi att vildsvinen hade plöjt rätt igenom hennes tråd på 2 ställen.
Vilket innebär att det inte fanns någon ström i vårt staket, men lilla grisen gick där hon skulle ändå!
Jag vet inte om hon är utomordentligt snäll och trivs, men stannade gjorde hon :)
-
Våran galt går i genom hur vi än drar elstängslet. vi började med en "plankinhängnad" med tre varv aluminium tråd på insidan men de tog sig igenom i af, efter flera försök och omdragningar så har vi gett upp på elen helt och hållet och bara byggt på höjden med plank med lite mellanrum emellan.. på slutet var det bara galten som klarade av att rymma men han var ju trots allt ofog rätt söt när han studsade runt som en hundvalp och busade me de andra lösa djuren på gården.
-
Min erfarenhet är att de måste lära sig respekt för ström när dom är små. Har dom väl förstått att det går att ta sig ut om man står ut med "lite" ström så är det svårt. Årets grisar( vi köper kultingar) var lite för gamla när vi hämta dom, dom rymde 2 ggr sen satte vi upp fysiskt stängsel (läs högt plank) , inte särskilt kul men så får det bli i år. Grisar på byn är inget trevligt. Andra år har de fått gå med knähögt plank o eltråd innanför några veckor tills dom lärt sig vad ström är. Sen har det funkat bra att släppa dom i stor hage på enbart eltråd.
-
Gör man invänjningshagen liten, och ser till att all ström bara går dit, så det blir en riktigt kräm i trådarna, så brukar även den mest envise lära sig.
Men visst..det finns alltid särfall.
-
När jag var liten hade vi alltid pellarna ute i hagar på sommaren,lite in i skogen så att de fick mycket att böka i och skugga.Vi hade fårnät runt med stömtrådar innanför.Men på mornarna var det alltid en liten pelle som var precis så smal så han kunde gå genom rutorna,han gick ute och betade och fick en sådan tjock mage att han inte kom in igen.Så han fick jag lyfta in på kvällen till de andra.De hade såklart även ett vindskydd med tak och halm.Jag älskade dessa pellar.
-
Gjorde som existens. Liten inhägnad av brädor med eltråd innanför. När de sen fick gå ut satte vi jord på understa och näst näst understa tråden. Den understa tråden brukade grisarna ändå jorda själva. Funkade bra.
-
han gick ute och betade och fick en sådan tjock mage att han inte kom in igen
;D ;D
-
Vilken styrka har ni i trådarna? Vi har 4k och det är uppenbarligen inte starkt nog eftersom de ständigt testar och så fort vi har elavbrott eller liknande så smiter de ut, trots plankor.
-
detta betyder alltså att man klarar sig med enbart några tunna eltådar på gris sålänge de har respekt för el? Måsta man ALLTID träna en kulting att lära sig innebörden av el innan man släpper ut dem i en hage, eller är detta individuellt?
Vad är lagom storlek på hage för två kultingar som inte skall bli äldre än 5-8 månader?
-
Med extremt få undantag, så måste man alltid lära dom vad el betyder. Grisar har den egenheten att dom nästan alltid går framåt om dom blir hejdade, och då måste det finnas brädor eller nåt som stoppar upp dom och dom då hinner fatta att strömmen betyder 'backa' istället för 'rusa fram'.
När dom sen har fattat grejen ,så räcker oftast ett par ståltrådar.
Kultingar du köper är ju 2-3 månader när dom kommer, så det beror lite på hur du menar.. Men tja, säg 1000 kvadrat.
-
Med extremt få undantag, så måste man alltid lära dom vad el betyder. Grisar har den egenheten att dom nästan alltid går framåt om dom blir hejdade, och då måste det finnas brädor eller nåt som stoppar upp dom och dom då hinner fatta att strömmen betyder 'backa' istället för 'rusa fram'.
När dom sen har fattat grejen ,så räcker oftast ett par ståltrådar.
Kultingar du köper är ju 2-3 månader när dom kommer, så det beror lite på hur du menar.. Men tja, säg 1000 kvadrat.
Tänkte mig skaffa på våren, slakta i nov/dec.
1000 kvm låter stort, läste nånstans om nån som hade ca 300 kvm, men det kanske är för litet då?
-
Allt går ju.. Man kan ju ha en gris i en box på 10 m2.. Men ju mindre hagen är, desto mer och bättre får du stängsla. En så liten plätt som 300 m2 har dom snart bökat upp totalt, och då är det alltid mer lockande att försöka ta sig ut till nya fina marker.
Och en gris som vill ta sig ut..den gör det oftast.