Alternativ.nu

Hantverk => Skinn => Ämnet startat av: elenin skrivet 15 aug-12 kl 02:55

Titel: Fuskbörjat med skinn
Skrivet av: elenin skrivet 15 aug-12 kl 02:55
Hade en liten kaninunge som avled så jag passade på att testa att skinna vilket inte var så svårt. Försökte läsa på och på ett ställe stod det att man ska torka skinnet innan man separerar skinnet från köttdelen. Det var nog inte så bra för nu sitter den som berget. Och går ju inte att ta i på ett så papperstunt skinn. Hade svårighet att hitta bra råd och först slog det mig att denna sajten finns ju oxo!

Så ska kolla vad alla ni andra gör. Ska bli rätt kul faktiskt. :)
Titel: SV: Fuskbörjat med skinn
Skrivet av: Trollmor skrivet 15 aug-12 kl 03:57
En kaninunge?  Och jag som tycker att skinn från vuxna kaniner är små och ömtåliga.  Detta blir nog lärorikt!  Tack för tråden!
Titel: SV: Fuskbörjat med skinn
Skrivet av: elenin skrivet 15 aug-12 kl 23:51
Jag är rätt bra med pilliga saker, men tror jag går bet på detta.. men lärorikt, ja! Bra övning tills den stora ninen ska slaktas, den har jättesnygg färg och det vore kul om det kunde sparas.

Känns rätt bra för en utpräglad teoretiker att lära mig saker man gör med händerna.
Titel: SV: Fuskbörjat med skinn
Skrivet av: Kitsune skrivet 14 sep-12 kl 17:01
När man håller på med skinngarvning brukar skinnen vara mest medgörliga när de är "apelsintorra" eller "korvskinnstorra", alltså då de är fuktiga, men man blir inte blöt om fingrarna när man tar på dem. Då slinter man inte så väldigt när man skrapar dem fria från kött, och de är inte så spröda och ömtåliga (kaninskinn) eller hårda (älgskinn) som när de är torrtorra. När man senare i processen fettar in dem suger de åt sig fettet bättre då (jämför med att smörja in händerna med handkräm när de är blöta/fnastorra. Går bäst när man just tvättat händerna och bara torkat dem på handduken.)
Titel: SV: Fuskbörjat med skinn
Skrivet av: elenin skrivet 15 okt-12 kl 23:46
Tack. Tänkte att det nog var så. På nästa skinn testade jag och tog bort så mycket jag kunde av lagret under medan skinnet var lixom fuktigt... det var jättesvårt. Väntade ett tag för att ta bort mer. Men det var fortfarande lika svårt. Då var det nog lagom torrt. Så nu har det skinnet massa intorkat underlager. Suck. Är nog inte min grej detta. Sandpapper???
Titel: SV: Fuskbörjat med skinn
Skrivet av: Kitsune skrivet 16 okt-12 kl 15:01
Tja, man brukar ju kunna pimpstena skinnen för att ge dem en snygg slutfinnish, men man borde ju kunna testa att slipa lite på dem tidigare i processen också. Vet inte om det blir onödigt jobb, men det som är borta är ju borta i alla fall. Annars, klarar man inte att dra av köttresterna och hinnorna från skinnet kan man ju ta en vass kniv och flå, men är det tunna skinn får man vara superförsiktig så man inte gör hål.

Å andra sidan, gör man hål är det en utmärkt anledning till att göra en utsmyckning precis där. En snygg lapp över, eller kanske ett broderi. Och är pälsen kvar så brukar man kunna snöpa ihop hålet med några stygn och det syns nästan inte alls i pälsburret.

Man kan ju återfukta skinn också, tex genom att lägga på fuktiga wettextrasor, eller andra trasor. Eller lägga det i blöt. När man har päls kvar, som man vill ha kvar, bör dock skinnet ha torkat igen inom ett dygn, annars börjar förruttnelseprocessen igen och håren börjar lossna.
Titel: SV: Fuskbörjat med skinn
Skrivet av: smedpeter skrivet 16 okt-12 kl 15:13
Elenin, gnagare är i regel knepiga att flå. Man säger att "Haren har sju skinn"... ;D
Du ska flå skinnet av kroppen medan djuret är varmt, och genast ta bort så mycket kött du kan.
Därefter ska du räcka skinnet med en räcknagel (skinnskrapa) och ta bort resten av hinnor och senor.
Därefter tvättar du skinnet i såpvatten. Sedan kan du garva, antingen med fett eller med bark.
Fett är nog lättare.  Sedan mjukgör du skinnet igen genom att dra det i en dragvidja.

Jag tror att om du blötlägger kaninskinnet nu, för att få bort det fasttorkade köttet och hinnorna, så kommer håren att lossna.
Men du kan ju prova, hoppas jag har fel  :D