Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: gurraj71 skrivet 14 aug-12 kl 22:33
-
De är ganska dyra de där bradleypuckarna, borde ju gå att göra egna av spån, samt då kunna experimentera fram egna goda blandningar.
Någon som har erfarenhet och tips kring detta?
Räcker det med rör och kolv och så pressa spånet (ordentligt med domkraft eller liknande) när det är torrt, eller krävs något bindemedel?
Vilket bindemedel tror ni i så fall skulle vara ok i en rök utan det ger bismak. Själv funderar jag på mjölvatten eller agar agar.
Vad tror ni?
-
Jag har hört om de som helt enkelt har ställt ett metallrör fyllt med rökspån på värmeplattan ytterst på "trampolinen".
Man kan också gå in och modifiera tiden som varje puck ligger på trampolinen för att utnyttja puckarna bättre, men det kräver lite elkunskap.
-
Lite ideer om hur du kan göra apparaten som pressar briketterna. Här visar de hur man kan göra busenkla grillkolsbriketter.
How to make charcoal briquettes from agricultural waste (http://www.youtube.com/watch?v=LqI63IEg3MM#)
-
klockrena svar, tack!
-att jag inte tänkte på det med att lägga ett rör direkt på, dock löser detta bara halva problemet, jag måste byta säg en gång i halvtimmen, och en stor fördel med Bradleyn är förlorad, men jag ska nog prova.
- och det var ju perfekta lösningar på att göra egna puckar, men jag måste då hitta ett bra bindemedel, det är inte tillräcklig kraft att pressa ihop spånet utan bindemedel. Cassavagröt som de använder verkar omständigt, potatis eller potatismjöl är väl kanske det som liknar det mest?
MEN, detta sådde ju griller i huvudet på mig, nu vill jag göra eget grillkol också!