Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Nordanvind skrivet 14 aug-12 kl 20:04
-
Snabblimpa
1 pkt jäst
1/2 liter vatten (ljummet)
1/2 tsk salt
1/2 dl sirap
Ca 14-15 dl vetemjöl (eller rågsikt)
Ca 1 msk brödkryddor om man vill.
Blanda jäst och ljummet vatten till jästen löst sig i vattnet. Blanda därefter de andra ingredienserna i vätskan till en deg. Dela degen i två delar och forma två limpor. Gräddas längst ner i ugnen. Obs - sätt på ugnen först när limporna är i ugnen. Ugnsvärme 200 grader, över- och undervärme. Cirka 20-30 minuter beroende på vilken ugn du har.
-
Perfekt! Precis vad jag behöver, är sällan hemma hela kvällar, så det brukar bli skralt med surdegsbakandet, men en sån här sats hinner man ju med även om man kommer hem vid åtta...
Tack!
-
Det skall testas.... Tack!
-
Ska gräddningstiden räknas från att man slår på ugnen eller från då den har nått 200 grader? En del spisar som är kopplade för 230 V enfas (används t ex i lägenheter där det inte finns trefas indraget) har så låg effekt på ugnen att det kan ta närmare en timme för den att bli varm.
Halverar man receptet borde det fungera utmärkt i bakmaskin!
-
Ska gräddningstiden räknas från att man slår på ugnen eller från då den har nått 200 grader? En del spisar som är kopplade för 230 V enfas (används t ex i lägenheter där det inte finns trefas indraget) har så låg effekt på ugnen att det kan ta närmare en timme för den att bli varm.
Halverar man receptet borde det fungera utmärkt i bakmaskin!
Gräddningstiden räknas från att du sätter in plåten med deglimpor i ugnen. Har bara bakat i ugnar som är kopplade till trefas el. Prova om det fungerar med enfas el och skriv om det fungerar. Man vet ju aldrig. Och tiden är ju beroende på vilken ugn man har. :D
-
Snabbt, lätt, enkelt!!! :)
Hur gott som helst, blev en med valnötter i och en naturell, ungarna vaknade till "nybaksdoft" och var hur glada som helst. Dessutom tyckte dom det var jättegott och det gjorde givetvis jag också....
Perfekt en lördagsmorgon.
Tack igen.
-
Jag är i princip alltid på jakt efter det perfekta brödreceptet, så det här måste jag prova! Blir nog en limpoa med russin i :)
Tack!
-
Tack det måste testas!
-
Det här ska testas!
-
Vilka kryddor ska man testa? Fungerar det att ha i kokt mosat potatis, rivna äpplen och annat som ger saftighet eller blir det för tungt när det inte ska jäsa?
-
Jag upplever att brödet blir ganska tungt och kompakt, det jäser väl inte riktigt som ett bröd som får tid på sig...
Men jag gillar det, och då jag sällan är hemma längre stunder så är det ju perfekt!
-
Låter som nåt för mig också! Kanske kan testa i helgen :)
-
Ska testas:)
-
Snabblimpan ligger nu i ugnen. :))
-
Gott! Ska dock ha den lite längre och på lägre temp tror jag, mina blev lite degiga i mitten tyckte jag. Eller var jag (som vanligt) för snabb och lät dem inte svalna ordentligt... ::)
-
Jag gjorde snabblimpan igår med rågsikt och tyckte att den blev god.
Jag lät den svalna nästan helt och den blev inte degig.
Tror ni att det fungerar med grahamsmjöl?
Har massor...
-
Tror ni att det fungerar med grahamsmjöl?
Har massor...
Testa och berätta! ;D
-
Har testat detta och älskar resultatet :)
Har haft solrosfrö i och strött på lite av mitt eget örtsalt.
Hela familjen tycker att brödet blir supergott!!
-
Testa och berätta! ;D
Jag ska göra det.
Blir den stenhård får jag väl hota folk med den om inte annat, om det nu skulle behövas. ;D
-
detta är ett bröd jag gör ofta. super gott. fast jag ökade mängden med bröd kryddor för att få mer smak :)
omnomnom. blir nog att slänga ihop en sats ikväll så de finns när familjen går upp i morgon :D
-
Jättegott bröd! Håller med om kryddorna + att jag sirapspenslar oxå .
-
Jättegott bröd! Håller med om kryddorna + att jag sirapspenslar oxå .
Varför penslar du med sirap? För smakens skull? Är det innan eller efter gräddningen? Är det för smaken borde det väl funka med honung också?
Snabblimpa är ett bröd vi ofta äter till lördagsfrukosten numera:))
-
Jag blandar varmt vatten+ lite sirap o penslar efter gräddningen för smaken skull.
Testa honung det blir säkert gott.
-
Gjorde detta bröd till morotssoppan idag. Hade lite kummin och ett par nävar solroskärnor i, blev jättegott! Hann göras under tiden soppan kokade. Tack för receptet!
-
Tack för receptet! Jättegott och så snabb-bakat att man kan svänga ihop ett par limpor när som helst.
-
är de någon som har provat att låta snabb limpan jäsa?
gillar smaken och den är toppen om den äts direkt,men den blir lite väl kompakt för att kunna ätas dagen efter.
-
Vad kul att det är så många som har provat mitt gamla recept. Och vilka variationer man kan göra. :D Har provat att ha i solrosfrön i min deg. Blev hur gott som helst! Och kommer att prova andra varianter också såsom kummin. :)
-
Provade brödet ikväll å j#vlar va gott de blev. Tillsatte lite solroskärnor. Mvh Niklas
-
Byt gärna ut sirapen mot honung. Saftigare och bättre hållbarhet.