Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Frances skrivet 13 aug-12 kl 22:23

Titel: Helgrillad lamm
Skrivet av: Frances skrivet 13 aug-12 kl 22:23
Planerar en tillställning i höst och då skulle jag tycka det vore jätteskoj att bjuda på helgrillad lamm på kvällningen..

Någon som har bra förslag på en jättegrill? Ska man ha grillkol eller ved?
 Hur länge bör man beräkna att grilla ett helt lamm? Per kg?
Eller ska man grilla den i två halvor?

Titel: SV: Helgrillad lamm
Skrivet av: grimbart skrivet 13 aug-12 kl 22:45
Oljefat kapat på längden blir en bra grill.. :)
Titel: SV: Helgrillad lamm
Skrivet av: statustrött skrivet 14 aug-12 kl 09:24
 Briketter eller kol, börja dock med lite kol/briketter och lägg på nya eftersom.
 Det är lätt att börja med för mycke värme och bränna köttet redan från början.
Titel: SV: Helgrillad lamm
Skrivet av: Existens! skrivet 14 aug-12 kl 11:21
Själv tycker jag att helgrillningen är något överskattad som tillagning. Om man inte har oändligt med tid.
Åt en makalöst god helgrillad mindre gris en gång, men då var det på en militärförläggning där två soldater turades om att pyssla om det hela under säkert 3 - 4 timmar. Låg värme, rotation och pensling med diverse är vad jag minns dom höll på med.

Jäktar man det minsta eller inte har tiden att passa det hela så blir det ju lätt bränt utanpå och rått inne.

Enklare kompromiss då att grilla halvor..
Titel: SV: Helgrillad lamm
Skrivet av: statustrött skrivet 14 aug-12 kl 11:41
 Det tar lång tid, om man fläker ut stekarna kanske 4-5 timmar men då är inte bogarna riktigt klara, om man använder ett tomt fat och "klyver" det så kan man montera ena delen som lock och då få en grill/ugn det gör att grillningen går snabbare.
Titel: SV: Helgrillad lamm
Skrivet av: Valkyria skrivet 14 aug-12 kl 11:49
Jag kan tipsa om en "mojäng" som vi använde upprepade gånger till helgrillning av lamm och kultingar.
Den bestod av två galler som gick att spänna ihop (tänk gigantiskt halster typ) dessa var sedan monterade på två stativ (ungefär som hinderstöd till hästhoppning), det gick sedan att rotera gallret mellan stolparna. Man kunde också flytta gallrena i höjdled tack vare hål och sprintar.
Grillobjektet fläktes sedan så att det blev så platt som möjligt (och med benen rakt ut åt sidorna). Man fick såga, knäcka osv på lämpliga ställen. Sedan kunde man grilla en sida och pensla den andra typ. (naturligtvis vänder man många gånger.)Blev jättebra och inga brända ben/revben.
Elden bukade vi göra på marken eller i ett halverat oljefat beroende på hur det såg ut.

Faktum kvarstår dock att det tar minst 4 timmar skulle jag säga och det får gärna ta 5-6 timmar, det blir godast om det går sakta. (vi löste grillvaktandet med en ölback till kocken....)

Just att få djuret "utplattat" gör mkt för genomgrillningen.
Titel: SV: Helgrillad lamm
Skrivet av: Frances skrivet 14 aug-12 kl 17:50
Tack för tips och råd. *bugar o bockar*

Jo, jag tänkte nog inte helgrilla lamm av anledningen att det skulle vara snabbt och smidigt utan för att:

1) Det känns inte riktigt bra att bjuda ett stort antal vänner på grillade lammkottletter, för då får jag inga kvar själv. (så snål är jag)

2) Vi ska umgås en hel helg och kommer att vara många som kan passa köttet och det blir lite roligt att samlas kring och kanske t.o.m ta sig en bärs medans vi grillar.

3) Det känns lite mysigt en höstig dag i skogen.

4) Jag har alltid velat testa det.
Titel: SV: Helgrillad lamm
Skrivet av: Bulan skrivet 14 aug-12 kl 18:19
Valkyria! Har du någon bild? Vill oxå testa på detta med helgrillat på en arbetsdag här framöver och vore ju toppen om man kunde tillverka denna ställning själv  :D
Titel: SV: Helgrillad lamm
Skrivet av: Stellan_J skrivet 14 aug-12 kl 18:22
Tack för tips och råd. *bugar o bockar*

Jo, jag tänkte nog inte helgrilla lamm av anledningen att det skulle vara snabbt och smidigt utan för att:

1) Det känns inte riktigt bra att bjuda ett stort antal vänner på grillade lammkottletter, för då får jag inga kvar själv. (så snål är jag)

2) Vi ska umgås en hel helg och kommer att vara många som kan passa köttet och det blir lite roligt att samlas kring och kanske t.o.m ta sig en bärs medans vi grillar.

3) Det känns lite mysigt en höstig dag i skogen.

4) Jag har alltid velat testa det.

Att grilla lamm är gott och trevligt och görs bäst i sällskap. Jag har grillat lamm med kol/bricketer och med ved. Det är enklare med kol/bricketer men det blir billigare med ved. Om du tänker använda ved så är det lämpligt att elda veden bredvid grillen och sedan skyffla in glödande kol i grillen när det behövs. Att använda ved direkt under lammet är inte enkelt.

Är ni några stucken som vaktar grillen och har något gott att dricka under tiden så kan det bli en väldig lyckad eftermiddag. Försök låna ett ställning där du kan hänga upp lammet och även roterad det när det behövs

Lycka till
Titel: SV: Helgrillad lamm
Skrivet av: Frances skrivet 14 aug-12 kl 21:51
Ställningar och halster kan vi svänga ihop. Jag tror vi kör på halstervarianten  :)
Titel: SV: Helgrillad lamm
Skrivet av: Kringlan skrivet 14 aug-12 kl 22:10
När du grillar lägger du mer kol/ glöd under framdel och bakdel och tunnar ut kolbädden där djuret är som tunnast. (skrattar åt mig själv för att jag inte vet vad det heter; ländryggen?. Där fåret skulle haft två symmetriska delfintatueringar om det varit en 18- årig tjej. ;D )
Titel: SV: Helgrillad lamm
Skrivet av: Frances skrivet 14 aug-12 kl 22:13
*kollar på min tatuering i ländryggen*

Ja, jag tror jag fattar vad du menar  ;D
Titel: SV: Helgrillad lamm
Skrivet av: Valkyria skrivet 15 aug-12 kl 08:50
Valkyria! Har du någon bild? Vill oxå testa på detta med helgrillat på en arbetsdag här framöver och vore ju toppen om man kunde tillverka denna ställning själv  :D
Tror tyvärr inte att det finns någon bild på det hela (iaf inte där halstret är huvudmotivet ::)) men det är inga konstigheter.
Rör till stöd, hylsa som går över rören hål i hylsa och stör-rör för sprintar, det fixar höjdjusteringen. På hylsorna svetsar rörstumpar som man kan sticka in klenare rör/stänger i som man har svetsat på ena halstergallret. Halstergallrena spänns ihop med hakar eller shackel eller muttrar och bultar eller vad man råkar ha tillgång till som passar.
Det kluriga kan vara att få halstret att ligga vågrätt över elden och ändå vara vändbart. Den mindre händiga löser det med ståltråd och karbinkakar från stödens topp och ned till gallret. Den händige bygger en klurig spärr med mer eller mindre tekninsk finess. Eftersom jag antagligen inte tillhör de händigaste så ger jag mig inte in på detaljer här ;)

Lycka till med grillandet, det blir säkert gott! (Började längta efter helgrillat själv nu, får väl bli en hel kanin då ;D)
Just det, när vi grillade gris så körde vi också lite efter "kebab-modellen" dvs vi tog inte ner grisen och styckade hela på en gång utan man "skavde" av lite varefter på de tjocka bitarna och sedan fortsatte vi att pensla och grilla för att få mer smak i de tjocka bitarna. Men det beror ju på tjockleken samt tycke och smak.
Titel: SV: Helgrillad lamm
Skrivet av: Tjalve skrivet 15 aug-12 kl 09:28
Man kan "fuska" lite genom att röka lammet först. Det blir lite mer smak och inte riktigt lika noga med tillagningstiden.