Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: äppelpaj skrivet 13 aug-12 kl 12:51
-
Jag vill gärna ha tips på vad man kan hitta på med mangold! Jag brukar ungefär göra soppa eller stuvad...
-
Jag använde den som spenat när jag gjorde paj
-
Är god i vegetarisk lasagne, ugnspannkaka eller gör färsfyllda dolmar av hela blad. Stjälkarna går att använda som "falsk sparris".
-
Jag wookar upp den i lite olja, vitlök och soja...Ganska varm panna och låt det inte ligga för länge...Om jag har sesamolja hemma tar jag den, annars får vanlig olja duga.. Väldigt gott till lite lax och potatis :)
-
Underbar att göra pastasås med... Lite lök, vitlök och chili i het olja, på med mangold som du skurit i lite mindre bitar, salta, häll på en skvätt grädde. Låt koka ihop några minuter, häll av pastavattnet och häll ner pastan i såsen, rör om och servera... Är det en fin dag så är det gott med lite riven vällagrad ost till, men då ska det vara en fin dag :)
-
Brukar klippa ner den och ha som sallad :)
-
Härligt med tips :)
-
Lök- o mangoldpizza!
Stek lök mjuk o glansa upp den med lite farinsocker o vatten. Woka mangolden lite snabbt med en pressad vitlöksklyfta.
Bred ut på pizzadegen o ös över med en riven god ost - pecorino är i mitt tycke oslagbar till just denna! In i ugnen o grädda!
Tadaaa!
-
Torkad funkar den jättefint i brödbak, både mjukt matbröd och i knäckebröd.
-
Jag wookar upp den i lite olja, vitlök och soja...Ganska varm panna och låt det inte ligga för länge...Om jag har sesamolja hemma tar jag den, annars får vanlig olja duga.. Väldigt gott till lite lax och potatis :)
Precis så här gör vi med! Hele sommaren. Jättegôtt.
Fast det måste vara toasted seame oil - tycker vi.
Sen som spenat i omelett/pai
I soppor/grytor - också som frusen hela vintern
Kan användas i grönsaks smoothies
Kan syras (fast det står att man inte kan - blir jättegôtt)
-
Å vilka bra tips! Jag gjorde soppa på mangolden jag odlat på min odlingslott förra sommaren, och blev besviken på den. Ändå "råkade" jag köpa mangoldfrön i år också, så om det blir något av dem i år så får jag hitta på något och hoppas att det blir godare.
-
Odlar mer mangold än sallad, och ingen spenat alls. Mangolden vinner! Hemma använder vi den som sallad, wokad enligt ovan, i potatismos och potaissallad m.m. På vår restaurang använder vi stora mängder mangold (när våra ekologiska odlare skördar mängder), i pajer, soppor (gärna med potatis, vitt vin och vitlök), sallader, som tallriksgarnering m.m. Tycker bäst om den röda.
-
Förra året lagade jag kåldolmar med mangoldblad, det var jättegott men de blev förstås mindre än med kålblad.
Gräddstuvad mangold är jättegott!
-
Mangoldpai - søt, som dessert!
-
Använder massor i grön smoothie. Mangold, banan, bär, havremjölk, ev yoghurt, samt gärna kokosolja och något protein som hampapulver.