Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Altulus skrivet 10 aug-12 kl 07:18
-
Så plockade några kilo äpplen och bestämde mig för att göra must på dem.
För att korta ner det hela, jobbigt men gott resultat.
Min fråga är, är det vanligt att musten är typ...grumlig ?
Och angående cider, det verkar galet invecklat, trodde att musten börjar självjäsa av sig själv relativt lätt ?
Tack för att ni tar er tid att läsa :)
-
har du ren äpplemust så är det bara att slå det på jäshink och låta det jäsa.
Vill du styra det mer så saftar du äpplena och tillsätter jäst, sedan låter du det jäsa i en 10 dagar eller så, förflytta vätskan till en annan dunk för att skilja bort bottensatsen. Därefter slår du på flaska i denna har du hält 1 tsk socker so skall gör kolsyra. Låt stå svalt i minst 2 veckor gärna längre.
http://www.motherearthnews.com/Real-Food/2007-10-01/How-to-Make-Hard-Cider.aspx (http://www.motherearthnews.com/Real-Food/2007-10-01/How-to-Make-Hard-Cider.aspx)
-
Tackar ! Kom hem från jobb idag och såg att det redan börjat bubbla, lukten påminner om kola och äpple. Gott !
Bottensatsen testade jag att koka upp och fick en kräm som resultat...har en känsla av att det var pektinet som sjunkit ner.
Kul att lära sig nya saker.
-
Kollade på musten idag och såg att det bildats ett tunt laget på ytan. Ser nästan utomjordinga ut... Vet någon vad det är ?
-
Hade du i "köpejäst" eller spontanjäste du?
Jag har gjort lite cider, men är absolut ingen mästare. Så som din "cider" ser ut skulle jag misstänka att den är förstörd. Mina omgångar har blivit klara (inte färdiga, utan ogrumliga) ganska fort och i det fallet då det bildades skikt vid ytan var det vitt som snö.
Smaka på underliggande must/cider och känn.
Förhoppningsvis kan någon annan här berätta mer precist.
-
Jag fortsatte att söka och på utländska sidor har jag fått veta att det som bildats kallas för pellicle och är vanligt vid spontanjäsning.
Jag valde att testa både spontanjäsning och en kontrollerad där jag hade i ciderjäst.
Tack för att du tog dig tid att svara !
-
har inte råkat ut för liknande, ännu.
vad innebär det för cidern?
-
Såvitt jag förstår så uppstår det om man lyckas syresätta musten, då jästen gillade det.
För cider innebär det tydligen en syrligare must.
Men får testa och jämföra själv :)
-
Kommer antagligen skriva resultatet här om det nu finns intresse för det