Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: rosita51 skrivet 09 dec-06 kl 15:48

Titel: Julbordet
Skrivet av: rosita51 skrivet 09 dec-06 kl 15:48
Vad har ni på julbordet? Vad kan ni inte klara er utan?

Ett måste för mig någon dag under julen är stekt, varm leverpastej med skivade rödbetor, precis som de har i Danmark!

Så har vi förstås det vanliga: skinka, brunkål, rödkål, köttbullar, prinskorv, 3 sorters hembakt bröd, knäckebröd, löksill, Janssons frestelse, potatisgratäng till de som inte gillar janssons, ägghalvor, lax, rödbetssallad, grönkålssallad, julmust, öl, snaps, ris á la malta, lös, hemlagad jordgubbssylt. Det mesta är faktiskt hemlagat!
Titel: Re:Julbordet
Skrivet av: Gruff skrivet 09 dec-06 kl 16:27
Vad kan ni inte klara er utan?

Jag firar inte jul. Men en vinter utan grönkål åtminstånne en gång under helgerna skulle kännas......tokigt  :-[ Men det är nog det enda.
Titel: Re:Julbordet
Skrivet av: Edgar skrivet 09 dec-06 kl 16:51
Hej!

Vi har sedan 1975 bruna bönor på julbordet, det kan inte min hustru klara sig utan.

Edgar
Titel: Re:Julbordet
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 09 dec-06 kl 17:48
Dopp i grytan! Doppspadet skall bestå av kokvattnet från rullsyltan och vätskan från skinkan, som görs i ugn. I detta doppas Gene tunnbröd.

Av detta följer att det också finns rullsylta och skinka på bordet, men på grund av doppfrossandet orkas dessa knappt med förrän påföljande dag.

Ett år råkade jag ta fel gryta när potatisen skulle hällas av och slog ut halva doppspadet innan jag insåg vad som försiggick. Det höll på att bli ett svältens år vid julbordet.
Titel: Re:Julbordet
Skrivet av: vattuvarg skrivet 09 dec-06 kl 19:00
Rödkål och samstekta prinskorvsköttbullar (prinskorvar, med klippta ändar ni vet , och vanliga köttbullar stekta i samma stora stekgryta). Mysko hur vissa av julbordets rätter hamnar på ens bord.

Hursomhelst har grönsakerna och frukterna blivit viktigare än skinkan de senaste åren. Har aldrig varit någon större köttätare ändå. ...och allt mer av julbordet levereras av vänner och bekanta och bekantas bekanta. Med lite tur blir nästa års julbord helt lokalproducerat, utom kanske sillen...

Ångkokt mandelpotatis måste också finnas på julbordet, liksom Zeunerts julmust.
Titel: Re:Julbordet
Skrivet av: Lycka skrivet 09 dec-06 kl 19:30
Vad kul att läsa att fler äter  brunabönor i julhelgen.
I min barndom åt vi alltid bruna bönor och revbenspjäll
på juldagen.
Jag gör så fortfarande.
Jag har varit hos någon som på julen
som har kanel i brunabönorna det var inte alls dumt.



Julen är till för allas smaker!
Titel: Re:Julbordet
Skrivet av: Varg-älva skrivet 09 dec-06 kl 19:56
Till julen måste det finnas kålrotslåda!!!
Titel: Re:Julbordet
Skrivet av: Edgar skrivet 09 dec-06 kl 22:49
Någon skrev att sillen inte var lokalproducerad. Här i Bohuslän är den det. På en pytteliten ö som heter Klädesholmen utanför Tjörn finns flera konservfabriker, jag räknade till 5 i lokaldelen. Man undrar hur de får plats!?

Edgar
Titel: Re:Julbordet
Skrivet av: sprithitler skrivet 10 dec-06 kl 01:48
På Julbordet på GH-nations luccegasque i fredags fanns en grönpeppargravad Ren som jag gärna ser på fler julbord.
Matpornografi.
Titel: Re:Julbordet
Skrivet av: rosita51 skrivet 17 dec-06 kl 19:04
vattuvarg: vilka grönsaker har ni på julbordet? Jag tycker alltid att det fattas grönsaker, men vad passar till skinka, köttbullar, prinskorv o s v?
Titel: Re:Julbordet
Skrivet av: ChristinaR skrivet 17 dec-06 kl 19:37
vattuvarg: vilka grönsaker har ni på julbordet? Jag tycker alltid att det fattas grönsaker, men vad passar till skinka, köttbullar, prinskorv o s v?

Kål av diverse slag, såklart. Och så brukar vi göra en palsternacksgratäng: man mosar kokt palsternacka med en rejäl smörklick och blandar i riven cheddarost, grädda i ugn tills det har fin färg på ytan.

Men jag skulle oxå vilja ha in mer färskt grönt, någon god sallad eller nåt. Fast det blir liksom aldrig av.
Titel: Re:Julbordet
Skrivet av: Frances skrivet 17 dec-06 kl 20:48
Min finska påbrå kräver morots-, kålrots o leverlåda. O gratäng på brysselkål o så det svenska brukar vi ha som finns på alla festbord korv, köttbullar,sill.. osv.
Gubben är mycket för julhusmanskost i form av sylta, dopp igrytan, julkorv
Jaa..när man tänker efter såär vårt julbord ganska omfattande..

AAh, inte att glömma lutfisken!! Fast dn brukar vi ha vid ett separat tillfälle, typ lunch.