Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: TouchOfRed skrivet 07 aug-12 kl 13:31
-
Hej!
Hittade otroligt nog en hel massa hallon i frysen från förra året så jag har precis kokat saft på dem för att ge plats till detta årets bär :)
Men nu till frågan:
Kan man göra något av "massan" som blir över efter saftkokning?
Funderade på att kanske göra typ "kakor" och torka i ugn och ha som tillskott/snacks till antingen mig själv (om det blir gott o:) ) eller till mina höns i vinter(om det blir mindre gott ;) ).
Någon som har något annat tips? Känns så onödigt att bara slänga bort det....
//Ida
-
Blanda med lite socker och gör rårörd hallonmos, eller koka med socker/honung till marmelad!
-
Hallonmarmelad lät gott! Tror du att jag bör tillsätta vatten i massan då? För jag har verkligen pressat ur så mycket vätska det gick ur hallonen för att få så mkt saft som möjligt så det är ganska "torrt" (om man nu kan kalla det det) och tjockt...
-
Vet inte riktigt, jag brukar göra mest på känn. Men du kan ju alltid tillsätta lite vatten, om det blir för mycket så får du koka lite längre så att det blir fast igen!
-
Tack för tipset, ska prova marmeladkok på en del av moset! :)
-
Blanda med äpple tycker jag är gott. Bara hallon blir lite "starkt".
-
Jag brukar frysa in moset i lagom portioner och koka kräm under vintern. Jag har också använt det som fyllning i rulltårta. Funkarv säkert till pajer också.
-
Restsylt är ett gammalt sätt att ta tillvara saftresterna på. Socker och ibland andra bär om jag har små "slattar" i frysen.
Maria
-
Tack så mycket för alla tips! Det blev hallonmarmelad/sylt av moset denna gång, har inte smakat på det än, men konsistensen verkar vara bra :)
Men nu har jag ju tips för nästa gång jag kokar saft...blanda med äpple lät ju jätte gott! Får testa det när våra äpplen är mogna :D