Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: sizz skrivet 06 aug-12 kl 20:52

Titel: Torka mat på energisnålt sätt utan möggel
Skrivet av: sizz skrivet 06 aug-12 kl 20:52
Tänkte torka frukt och kryddor... Förra året möglade chilin för mig :(...
Har du några bra tips på hur jag ska göra?!
Titel: SV: Torka mat på energisnålt sätt utan möggel
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 06 aug-12 kl 21:06
Bygg en tork. Gärna soldriven. Jag har en elektrisk Evermat och planerar att bygga en lite större soldriven.

Sedan gäller det att torka snabbt. Förväll först så dödar du av eventuella bakterier/mögelsvampar. Du minskar då risken för att de massförökar sig från början. När väl fukthalten gått ner så minskar risken. Förvällning dödar även enzymer som annars skulle minska hållbarheten och försämra smak och utseende.

Helst vill man inte torka grönsaker vid högre temperatur än 40 grader. Men jag brukar börja med 50 grader och sänker sedan när det torkat på ytan. Då minskar möjligheten för svamp och bakterier att ta fäste.

Googla på "Solar dehydrator (https://www.google.com/search?q=solar+dehydrator)" för mer info.

Se även: http://handbok.alternativ.nu/Mat/Konserveringsmetoder/Torkning_av_v%C3%A4xtmaterial (http://handbok.alternativ.nu/Mat/Konserveringsmetoder/Torkning_av_v%C3%A4xtmaterial)
Titel: SV: Torka mat på energisnålt sätt utan möggel
Skrivet av: torbjorn skrivet 06 aug-12 kl 21:50
Ett annat gott råd är att - om möjligt - passa på när det är bra torkväder. Det är inte så lyckat att försöka torka någonting i rötmånaden då dels luftfuktigheten är hög och dels alla möjliga mögelsporer far omkring i luften.
Det är mycket lämpligt att skaffa sig en hygrometer och hålla noggrann koll på väderprognoserna.
Titel: SV: Torka mat på energisnålt sätt utan möggel
Skrivet av: kurt skrivet 07 aug-12 kl 13:36
Jag vill minnas att Sigrid Sahlin har en beskrivning på en soldriven tork i en av sina böcker. En glasskiva med svart bakgrund värmer luft som då strömmar upp och torkar det som skall torkas.
Titel: SV: Torka mat på energisnålt sätt utan möggel
Skrivet av: Speygirl skrivet 09 aug-12 kl 23:17
Har du möjlighet så trä upp chilisarna på en grov sytråd, typ björntråd, och bind sedan upp dem från en ände till en annan över spisen! Kanske du har möjlighet att binda på insidan av spiskåpan? Så gör vi varje år med chiliskörden o det blir kanonbra! Där brukar vara alldeles rött o fint, nästan lite juldekoration! ;-)

Lycka till!
Titel: SV: Torka mat på energisnålt sätt utan möggel
Skrivet av: FamiljenNyberg skrivet 10 aug-12 kl 12:01
Jag torkar alltid min Chili i ugnen på svag värme (alternativt i den gamla vedspisen). Ska du torka i en vanlig ugn är det bästa att sätta den på varluft och ca 30 - 40 grader och låta sen stå på heal dagen, Inte speciellt energisnållt dock :S Har du vedspis så brukar jag lägga i chilifrukterna när allt brunnit ut och fått stå utan glöd i ca 2 timmar, sen får chilin ligga där över natten, vänder dock på det några gånger på kvällen.