Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: bos taurus skrivet 05 aug-12 kl 08:14
-
Hejsan!
Jag undrar om det är någon som prövat på att göra "Fruit Leather". Igår kväll laddade jag ugnen med två satser på plommon som fortfarande inte riktigt har torkat. Med tanke på elpriserna undrar jag om någon vet hur mycket kostnaderna blir i slutändan. Jag kör på 80 grader och är nu uppe i nio timmar.
Tack på förhand,
-
Camilla Plum har recept på fruktläder (från serien Mat der holder). Skall man få ekonomi i det så får man nog ha en vedspis och gratis ved!
http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/Mad_der_holder/Opskrifter/2009/uds_7/20090916152725.htm (http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/Mad_der_holder/Opskrifter/2009/uds_7/20090916152725.htm)
-
Jag såg när de gjorde fruktläder i tv-programmet Den njutbara trädgården. Hon som gjorde det hade en speciell torkapparat på köksbänken. Det kanske blir mer effektivt, tar kanske inte lika mycket ström som en ugn :)
-
Det är viktigare med en fläkt än värme när man torkar. Fruktlädret har också en tendens att klibba fast i allt, så man måste ha smörpapper eller likande under.
-
Jag torkar i en torkmaskin (Evermat). Knepet är att göra det ganska tunt. Gjorde med svarta vinbär här om dagen och det torkade efter ungefär 8 timmar på 40 grader.
-
Läste ett tips om att man kan torka grejer i bilen. Parkera i solen, öppna rutan litegrann, och ställ in plåtarna. Nu är där en massa plaster och skit i bilar som inte är så kul när det är varmt, men nån mörk låda borde ju kunna funka på samma sätt.
-
Läste ett tips om att man kan torka grejer i bilen. Parkera i solen, öppna rutan litegrann, och ställ in plåtarna. Nu är där en massa plaster och skit i bilar som inte är så kul när det är varmt, men nån mörk låda borde ju kunna funka på samma sätt.
En solvärmefångare och en låda dit den varma luften förs funkar tydligen bra om man hittar ett smidigt sätt att reglera temperaturen. Nackdelen är att man måste bygga den och dessutom ha plats för det hela någonstans.
-
Jag har överskott på jordgubbar och skulle vilja prova någon variant på Rawfood - fruktläder. Rårörda jordgubbar som mixas och torkas i dehydrator.
Har någon här något bra recept?
Försöker även torka hela resp. delade jordgubbar men det blir inte särskilt gott. Ska man göra något med jordgubbarna innan de torkas?
-
När det gäller hela eller halverade frukter så brukar man ofta ånga dem i 1-2 min, eftersom de flesta frukter har ett vaxlager på ytan för att just förhindra avdunstning (men ångning är väl inte riktigt koscher med avsikt på rawfood?)
Vad är det för fel på smaken på fruktlädret?
-
Menas med fruktläder, vanlig torkad frukt?
-
Menas med fruktläder, vanlig torkad frukt?
Normalt kokar man bär/frukt-mos med socker och torkar sedan utbrett på en plåt.
http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/Mad_der_holder/Opskrifter/2009/uds_7/20090916152725.htm (http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/Mad_der_holder/Opskrifter/2009/uds_7/20090916152725.htm)
-
Aha, så det är torkad sylt, typ.
-
På jobbet (kock i storkök) brukar jag göra liknande med överblivna bananer. Mosar dom och smetar ut tunt på bakplåtspapper. Brukar dock inte behöva köra hela racet i ugnen. Brukar nöja mig med att starta processen i ugnen genom att bara torka tillräckligt för att det inte ska bli dåligt medans det ligger och lufttorkar där det är varmt och torrt.
Brukar inte heller använda något socker, istället tar jag en skvätt citron och en pyttenypa salt.
-
Har köpt mig en torkapparat och ska prova att göra fruktläder av plommon i den lite längre fram. Gjorde för första gången ifjol och det var sjukt gott! :D Hade inte så mycket plommon då men, i år dignar ena trädet och förhoppningen är att det inte ska behöva dra lika mycket el när man torkar i apparaten som i ugnen.
-
Har köpt mig en torkapparat och ska prova att göra fruktläder av plommon i den lite längre fram. Gjorde för första gången ifjol och det var sjukt gott! :D Hade inte så mycket plommon då men, i år dignar ena trädet och förhoppningen är att det inte ska behöva dra lika mycket el när man torkar i apparaten som i ugnen.
Så spännande, kan du dela med dig av receptet? ;D
-
Ville sätta sprätt på denna tråden igen.
Har någon lyckats göra några delikata fruktläder? Är nyfiken på jordgubbar och hallon (var för sig - har hösthallon).
-
Såg nu att jag glömt att svara på din fråga angående recept Znibban. Googla fruitleather så hittar du massor. Jag funderar på att prova att göra av rabarber. Sen verkar det finnas en del recept på jordgubb/rabarber.
-
Ahaa... intressant aldrig hört talas om innan. De e ju GODIS :P
https://www.youtube.com/watch?v=5krYiHYNH6s (https://www.youtube.com/watch?v=5krYiHYNH6s)
-
Ja det är sjukt gott! Har bara gjort på plommon innan och det går åt direkt.
-
Dax att få till en bra tork, blev riktigt taggad :)
Har slutat äta godis för det är bara en massa grejor i som jag inte vill äta.
-
Ahaa... intressant aldrig hört talas om innan. De e ju GODIS :P
https://www.youtube.com/watch?v=5krYiHYNH6s (https://www.youtube.com/watch?v=5krYiHYNH6s)
Tack för en strålande länk! Nu vet jag vad jag ska använda honungen till också. :P Jag ska doppa skivade bananer i honung och torka till godis!
Jordgubbsläder ska det också bli ;D