Alternativ.nu

Djur => Andra fjäderfän => Ankor och myskankor => Ämnet startat av: Martin-77 skrivet 31 jul-12 kl 10:25

Titel: Tillvaratagande av blod vid ankslakt?
Skrivet av: Martin-77 skrivet 31 jul-12 kl 10:25
Har asiatiska vänner som är intresserade av alla möjliga och omöjliga ankprodukter!

*ankblod. Har någon tagit till vara på det vid slakt? Hur gör man rent praktiskt isf? Förvaring?

*Ankägg i olika faser. Halvt utvecklade, halvruttna, nedsaltade osv... Nån som har erfarenhet av detta?

Behöver guidning:)

Ps vet att halvt utvecklade ankägg säljs under disk så att säga i Oslo. 13 Nok kostar de där... Ds
Titel: SV: Tillvaratagande av blod vid ankslakt?
Skrivet av: The Poacher skrivet 31 jul-12 kl 21:02
Det där med halvutvecklade ankägg är en vanlig rätt som säljs av gatuförsäljare i bl a Indonesien (tror jag det var). Verkar fullkomligt vidrigt att äta. Det kallas "Balut" http://www.flickr.com/photos/46479472@N00/63248804/# (http://www.flickr.com/photos/46479472@N00/63248804/#).
Titel: SV: Tillvaratagande av blod vid ankslakt?
Skrivet av: Squig skrivet 31 jul-12 kl 23:26
Jag knäckte tre veckor gamla ägg i veckan (befruktade), och jag kan säga att jag skulle aldrig äta det! Det har ju redan utvecklats foster i dem...


Jag hade själv en kvinna från Kina här som köpte ägg. Hon berättade för mig om "tusenåriga ägg" som de äter där nere. Ägg inbakade i hästskit och hästurin som sedan får ligga till sig och senare kokas. Googla på det ni...

(Ursäkta om jag kom ifrån ämnet)
Titel: SV: Tillvaratagande av blod vid ankslakt?
Skrivet av: Martin-77 skrivet 01 aug-12 kl 00:19
Jo, kan ju tyckas vidrigt :o

Men allt handlar väl om vanor och traditioner antar jag...
Surströmming kanske en kines tycker verkar äckligt att smälla i sig ;)

Tar gärna imot mer "tips"!
Skämt och sido så kan ju de asiatiska matvanorna skapa en välkommen nisch och tillika inkomstkälla för oss ankägare...?

Men nu behöver jag konkreta tips på hur man enklast tar tillvara ankblodet vid slakt och hur förvarar man det enklast efteråt?
Titel: SV: Tillvaratagande av blod vid ankslakt?
Skrivet av: The Poacher skrivet 01 aug-12 kl 10:33
Tag en vägkon eller en sådan där kon som är ca 50-60 cm hög som man har som rundningsmärken i brännboll osv. Såga av toppen så du får ett hål.
Vänd den uppochned så att det blir en tratt, stort hål uppe, litet hål nere.
Kör i ankan som skall slakta med huvudet först ner i stora hålet och ta fram huvudet genom lilla hålet.

Ankan sitter nu hyffsat fast och kan inte flaxa.
Klipp eller skär av halspulsådern så att fågeln blöder ut. Du kan hålla anordningen över en hink där blodet rinner ned lugnt och fint.
När ankan är död tar du bara upp den och i med nästa.

Detta är rätt bra även om du bara vill undvika blodstänk eller höns o ankor som springer omkring utan huvuden...

Nu när jag skrivit allt och sökte efter en bild så fann jag en... på alternativ.nu...... :) http://handbok.alternativ.nu/Djur/H%C3%B6ns/H%C3%B6ns-slakt (http://handbok.alternativ.nu/Djur/H%C3%B6ns/H%C3%B6ns-slakt)
Titel: SV: Tillvaratagande av blod vid ankslakt?
Skrivet av: LillaSophie skrivet 01 aug-12 kl 11:09
och så var det ju bedövning innan avblodning  o:)
Titel: SV: Tillvaratagande av blod vid ankslakt?
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 01 aug-12 kl 11:41
För att inte blodet skall koagulera så ta lite vatten och en skvätt ättika i uppsamlingskärlet. Sen vispar du blodet medan det svalnar. Häll upp i lämplig burk och frys in.
Titel: SV: Tillvaratagande av blod vid ankslakt?
Skrivet av: mohsart skrivet 01 aug-12 kl 13:05
OT: Kan man göra blodpudding av höns-/ankblod?
OT så det skriker om det (förlåt): En vän var i östasien på grillparty där de grillade tusenfotingar, skorpioner och skalbaggar. Han hade kräftor. De blev oerhört äcklade.

/Mats
Titel: SV: Tillvaratagande av blod vid ankslakt?
Skrivet av: Martin-77 skrivet 01 aug-12 kl 22:41
Jo, vad oerhört äckligt att äta kräftor ;)

Bra tips, tackar :)

Ju fler tips ju bättre! Bara att fortsätta.......
Titel: SV: Tillvaratagande av blod vid ankslakt?
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 02 aug-12 kl 10:25
OT: Kan man göra blodpudding av höns-/ankblod?

Alldeles säkert! Jag har gjort på kanin och lamm. Blod som blod, liksom  :)