Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Tingeling skrivet 30 jul-12 kl 20:57

Titel: frysa opastöriserad mjölk??
Skrivet av: Tingeling skrivet 30 jul-12 kl 20:57
Jag frös en liter opastöriserad mjölk...för att ha när baklusten faller på men mjölken e slut  :P
Min man säger att det ska man inte göra...han arbetade som vaktmästare på en skola...och de som
arbetade i köket där var förbjudna att frysa mjölk. Det kunde rentav vara farligt..... ???

Någon som vet någon om det? Varför skulle man inte kunna det?
Nu är det ju inte i någon stängd köpt förpackning från affären...utan färsk från bonden direkt.  Jag
skummade av grädden först innan jag frös den...om det nu gör nån skillnad.

Tacksam för svar  :D
Titel: SV: frysa opastöriserad mjölk??
Skrivet av: fastfrusen skrivet 30 jul-12 kl 21:01
vet inget om att det skulle vara falrigt.
Annat än att när jag bodde i en forskningsby på norra svalbard frös man hela vinterförsyningen med mjölk, eftersom det inte kommer båtar på vintern. Det är däremot viktigt att man tinar på rätt sätt. annars riskerar man att den smakar konstigt..
Titel: SV: frysa opastöriserad mjölk??
Skrivet av: saint206 skrivet 31 jul-12 kl 07:41
min mor frös alltid mjölken som hon köpte med kort datum o:) vi var ungefär femton personer i hushållet, och fyra av oss var i tonåren, tre pojkar å så jag ;D det gick åt en hel del mjölk så att säga, så hon hade en egen frysbox till bara mjölk och andra "snabbvaror". skulle gissa att hon sparade många sköna slantar på det.. :P och vi alla har överlevt frusen mjölk;)
Titel: SV: frysa opastöriserad mjölk??
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 31 jul-12 kl 14:56
Jag frös en liter opastöriserad mjölk...för att ha när baklusten faller på men mjölken e slut  :P
Min man säger att det ska man inte göra...han arbetade som vaktmästare på en skola...och de som
arbetade i köket där var förbjudna att frysa mjölk. Det kunde rentav vara farligt..... ???

Någon som vet någon om det? Varför skulle man inte kunna det?
Nu är det ju inte i någon stängd köpt förpackning från affären...utan färsk från bonden direkt.  Jag
skummade av grädden först innan jag frös den...om det nu gör nån skillnad.

Tacksam för svar  :D

Det är en himla massa regler runt storkök, som kanske inte är fullt så relevanta i hemmiljö.. Folk har frusit mjölk så länge det har funnits möjligheter till det, och ska du baka på den så kommer den ju ändå att hettas upp så pass att eventuella bakterier dör! Jag skulle inte tveka om jag var du.
Titel: SV: frysa opastöriserad mjölk??
Skrivet av: sannah skrivet 31 jul-12 kl 15:20
Jag tror knappt man får ha opastöriserad mjölk i storkök nuförtiden, massa regler finns där som sagt. Men jag är också nyfiken på det där med om det blir farligt? För vi fryser vanlig mjölk som är köpt i affären, men ska testa mjölk från en bonde nu.. För nån bakterietillväxt lär det ju knappast bli i frysen.. Det blir väl när man tinar den, men är den känsligare än pastöriserad mjölk?

Fastfrusen, hur tinar man så den inte smakar knäppt? Här blir den oftast välsmakande, men ibland smakar den konstigt  ???  Vet inte vad vi gör annorlunda..
Titel: SV: frysa opastöriserad mjölk??
Skrivet av: Existens! skrivet 31 jul-12 kl 15:31
Farlig lär den ju knappast kunna bli..hur skulle det gå till?

Däremot kan jag tänka mig att den blir konstig, och konstigare ju fetare den är.. Att frysa fett är väl lite speciellt..
Titel: SV: frysa opastöriserad mjölk??
Skrivet av: fastfrusen skrivet 31 jul-12 kl 22:16
Fastfrusen, hur tinar man så den inte smakar knäppt? Här blir den oftast välsmakande, men ibland smakar den konstigt  ???  Vet inte vad vi gör annorlunda..

jag vet faktiskt inte exakt vad som är tricket. men jag låter min frysta mjölk tina i kylskåpet och är noga med att inte använda den förens ALLT har tinat. Så skakar jag den gärna lite. Då brukar det gå bra. Jag tror (men vet inte) att det är när man försöker påskynda upptinadet som det går fel.. Antar att olika beståndsdelar tinar olika fort eller något..

Minns bara när det skedde, och man fick lov att dricka äcklig mjölk i en dag eller två..  :P
Titel: SV: frysa opastöriserad mjölk??
Skrivet av: kurt skrivet 01 aug-12 kl 10:24
Bara man inte tinar den vid varm temperatur så är det inget problem. Men smaken påverkas naturligtvis.
Titel: SV: frysa opastöriserad mjölk??
Skrivet av: Tingeling skrivet 01 aug-12 kl 16:01
Tusen tack för alla bra svar  :D  Det är det som är så bra med alternativ....folk e så kloka här  :-*

Nu vågar jag absolut baka med min frysta mjölk....och jag vet nu att den ska tinas långsamt i kylen.
Blir det bra så ska jag även i fortsättningen frysa en och annan liter.

Tack tack igen  :D
Titel: SV: frysa opastöriserad mjölk??
Skrivet av: Vattenloppan skrivet 01 aug-12 kl 16:56
Ser inga problem... Brukar frysa ml-grädde och vanlig grädde i ispåsar.... Fast det kanske inte är samma sak ???
Använder mina tärningar i sås och div, funkar bra... Mjölk till bakning borde funka minst lika bra  :)
Min grädde bör dock ha kortare hållbarhet p.g.a fettet...

Fast vad vet jag... Bara spekulerar lite...   :D
Titel: SV: frysa opastöriserad mjölk??
Skrivet av: fredde70 skrivet 04 aug-12 kl 08:01
Inget problem att frysa mjölk som sagt, jag fryser en del som senare används till osttillverkningen å de är inget problem!!!!!
 
Titel: SV: frysa opastöriserad mjölk??
Skrivet av: Tingeling skrivet 04 aug-12 kl 21:45
Tack till även Vattenloppan och fredde70

jag har nu bakat med min frysta mjölk  ;D och det gick jättebra!
Men...jösses vad det tog lång tid att tina den i kylen...2 dygn  :o.

I morgon ska vi köpa mjölk igen, och då åker ett par liter i frysen igen :-)