Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Moa-Lisa skrivet 06 dec-06 kl 14:21
-
Vad händer med potatisen om den blivit djupfryst och sedan tinar upp?
Det är så här att vi har odlat potatis och som efter upptagning och sortering fått stå i ett skjul och få torka och skala till sig innan vinterförvaring i jordkällare. När vi sedan överraskades med ett rejält snöoväder med strömavbrott och kylgrader med en massa extraarbete som följd så hann vi inte få in vår potatis i källaren. Vi gav upp tanken på att rädda den och den har nu stått kvar där för att sedan forslas bort. Men i dag när jag var och tittade på de "små" knölarna så såg de ju riktigt fina ut. Behåller de det fina utseendet trots att frosten kommit åt dem? Tog in några som jag tvättat och skurit itu och den ser så fin ut och luktar rå potatis. Någon som har erfarenhet? :-\
-
Om den fryser rakt igenom så blir den inte så rolig. Liksom seg och vattnig. Men är den mer som "frostnupen" så händer det att en del av stärkelsen omvandlas till socker. Bjöd min kusin på janssons gjord på sån potatis och det var som om jag hade hällt på en deciliter socker över formen.
-
Vad händer med potatisen om den blivit djupfryst och sedan tinar upp?
Det är så här att vi har odlat potatis och som efter upptagning och sortering fått stå i ett skjul och få torka och skala till sig innan vinterförvaring i jordkällare. När vi sedan överraskades med ett rejält snöoväder med strömavbrott och kylgrader med en massa extraarbete som följd så hann vi inte få in vår potatis i källaren. Vi gav upp tanken på att rädda den och den har nu stått kvar där för att sedan forslas bort. Men i dag när jag var och tittade på de "små" knölarna så såg de ju riktigt fina ut. Behåller de det fina utseendet trots att frosten kommit åt dem? Tog in några som jag tvättat och skurit itu och den ser så fin ut och luktar rå potatis. Någon som har erfarenhet? :-\
nu vet ju inte jag om det är riktigt samma sak, men jag hittade djupfrysta färskpotatisar nere på ica och dem ska man koka i 25 minuter från djupfryst, smakar precis som vanligt...men om vanlig potatis som blivit djupfryst smakar bra, ja, det vet inte jag iallfall.. :D
-
För några år sedan så frös min lagrade potatis, pga en dåligt stängd dörr, och det som hände var att den ruttnade och stank som bara den.. Men är det en lättare frostknäpp så kanske den klarar sig. Så länge den inte ser konstig ut eller luktar illa så bör den vara ok att äta!