Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Händig Man skrivet 29 jul-12 kl 03:25
-
Recept på Finsk mjöd
5 l Vatten
1 1/2 dl Farinsocker
1 1/2 dl Socker
1 1/2 dl Lättöl
1 Citron; väl sköljd
2 tsk Jäst
6 russin per flaska
1 msk socker per flaska.
Koka upp vatten, farinsocker, socker, lättöl och rivet skal av citron. Låt blandningen kallna, och blanda den med citronköttet och jästen, utrörd i lite av ölblandningen. Lägg russin och socker direkt i varje flaska, och häll på ölblandningen. Sätt på kork (OBS! Inte för tättslutande, för då exploderar flaskan!) Låt flaskorna stå kallt. Mjöden är färdig efter tre dagar eller när russinen flutit upp. Ta bort russinen och servera väl kyld, i stället för läsk eller öl.
Någon som testat detta recept eller liknande recept och kan ge betyg på smak mm ?
-
recept på finsk sommar soppa!
1 st. 70 vodka (koskenkorva)
1 st. blommig tallrik
1 st. sked
Häll vodkan i den blommiga tallriken och ät med skeden.
-
recept på finsk sommar soppa!
1 st. 70 vodka (koskenkorva)
1 st. blommig tallrik
1 st. sked
Häll vodkan i den blommiga tallriken och ät med skeden.
:o ;D
-
Någon som testat detta recept eller liknande recept och kan ge betyg på smak mm ?
Chateau La Vemang?
-
Jag trodde att mjöd innehöll honung?
-
Varje år vid 1a maj dricker vi just en sådan mjöd som du beskrev. Mitt recept har lite andra mängder men samma ingredienser.
påminner minimalt om öl.Gott tycker jag.
-
Vilken sorts jäst används?
/Magnus
-
Vilken sorts jäst används?
/Magnus
Vanlig jäst, men var försiktig mängden. Flaskorna sprängs snabbt.
Brukar själv lägga en bit stor som lillfingernageln till 10 liter mjöd, räcker bra till för kolsyran.
-
mkt jäst mkt alkohol häll på bara :)
-
recept på finsk sommar soppa!
1 st. 70 vodka (koskenkorva)
1 st. blommig tallrik
1 st. sked
Häll vodkan i den blommiga tallriken och ät med skeden.
Jag har fått en anmälan på vad jag tror är detta inlägg.
Anmälaren har lämnat följande kommentar:
"förakt och kulturfientlighet"
Hmm..... Jag personligen tycker nog inte man ska ta det så allvarligt. Det finns många liknande "recept" där olika kulturer, befolkningsgrupper och orter är inblandade som är menade som skämt.
Tills vidare låter jag det ligga kvar. Om det är flera som reagerar på liknande sätt tar jag bort det.
Skicka gärna ett PM till mig och kommentera det. För eller emot att lämna det kvar. Vi låter bli att ta det vidare här i tråden.
Angående jästmängden som det kommit ett par inlägg om:
Det är inte mängden jäst som avgör hur alkoholstarkt det blir, eller hur mycket kolsyra som bildas. Det är mängden jäsbara sockerprodukter som brygden innehåller.
-
Mjöd består av honung, vatten och jäst. Allra andra recept är bara fejk.
-
Lite mer att läsa om de kemiska processerna. http://kupan.se/?page_id=212 (http://kupan.se/?page_id=212)
-
Den finska (första maj-)dryck som kallas för mjöd är mycket riktigt inte "riktig" mjöd utan något annat som saknar eget namn på svenska. Standardrecept brukar finnas på farinsockerpaket och vi i vår familj likt många andra brukar göra en sats bara till valborg, dvs. första maj. Kan tyvärr inte jämföra smaken då jag inte druckit "riktig" mjöd (om inte honungsöl på restaurang med vikingatema räknas ;) ), har en flaska polsk mjöd jag borde korka upp.
Men receptet som gavs av trådstartaren ser lite mysko ut, har aldrig varit med om att man skulle hälla i öl. Oftast brukar man göra 5- eller 10-literssats, beroende på hur många flaskor man har att tillgå. Brukar räcka med ett eller två russin per flaska, de finns till för att indikera att drycken är färdig (de flyter upp till ytan då det är klart). Sen brukar vi inte tillsätta citronskalen (med tanke på konserveringsmedel och annat) utan bara saften/fruktköttet i form av citronskivor som silas bort då man häller på flaska. Blandningen kokas upp och får svalna så att inte jästen dör vartefter det hela får stå i en hink/kastrull över natten, sen tillsätts lite socker och russinen i flaskorna då man tappar upp "mjöden" på flaska dagen efter varefter flaskorna får stå i rumstemperatur (fort färdigt, ~3 dagar) eller i kallskåp eller kylskåp (uppemot till en vecka).
En kort kommentar som går rejält utanför ämnet; jo både idag och historiskt har Finland dragits med alkoholproblem. I det agrara samhället oroades präster och sedermera nykterhetsfolk över att bönderna kokade sprit av spannmål och potatis med alla de problem detta medförde. I modern tid kan en stor del negativa aspekter i samhället (kraftigt förenklat) härröras till förlusten av territorium under andra världskriget. Över 400.000 invånare måste evakueras och den största gruppen utgjordes av karelare (strax över en tiondel av landets befolkning måste omflyttas). Var och en kan ju föreställa er vad det skulle betyda för en landsända ifall alla där skulle förlora sin hemtrakt och sin lokala kultur/identitet då man sprids ut över resten av landet och man förlorar sitt hemman där släkten kanske funnits i generationer. På den tiden skulle man bara ruska på axlarna och jobba vidare, så många bar skammen och mindervärdeskomplexet inombords -> ökat superi och folk mådde sämre. Se även Norra Karelen-projektet som försökte utröna orsakerna till varför den förväntade livslängden var så pass mycket lägre och andelen hjärt- och kärlsjukdomar var så hög i östra Finland (då trodde man det enbart berodde på tobak och fet mat men idag är bilden mer nyanserad).
Exempelvis studier av hälsoeffekterna av Tjernobyl är svåra att göra då de döljs av omfattande illamående och kollektiv stress i ex. de forna sovjetrepublikerna (efter att självbilden på snarlikt sätt rubbades efter östblockets fall med allt fler som tog till flaskan för att söka tröst då allt vände nedåt för ett tag), svårt att säga vad ökad sjukdomsbenäghet och dödlighet beror på, nedfall eller sprit (mycket grovt förenklat).
Men åter till den finska mjöden så är det en lätt & söt sommardryck med låg alkoholhalt som man gärna kan göra vid andra tider än bara kring första maj! :)
-
Chateau La Vemang?
Funkar bra,inga oönskade sidoeffekter,läskande dryck med låg alkohol.
-
Nu får det räcka med oseriösa inlägg.
-
Recept på Finsk mjöd
5 l Vatten
1 1/2 dl Farinsocker
1 1/2 dl Socker
1 1/2 dl Lättöl
1 Citron; väl sköljd
2 tsk Jäst
6 russin per flaska
1 msk socker per flaska.
Koka upp vatten, farinsocker, socker, lättöl och rivet skal av citron. Låt blandningen kallna, och blanda den med citronköttet och jästen, utrörd i lite av ölblandningen. Lägg russin och socker direkt i varje flaska, och häll på ölblandningen. Sätt på kork (OBS! Inte för tättslutande, för då exploderar flaskan!) Låt flaskorna stå kallt. Mjöden är färdig efter tre dagar eller när russinen flutit upp. Ta bort russinen och servera väl kyld, i stället för läsk eller öl.
Någon som testat detta recept eller liknande recept och kan ge betyg på smak mm ?
Drycken heter sima och jag har ett liknande recept som jag brukar göra, mycket gott.. :)
-
Ingen som besitter på receptet för Svensk mjöd?
-
Sima drycken verkar trevlig, verkar rätt lätt att göra...
Abhay, det finns ett mjödrecept i handboken, men det kallas "Vikingamjöd", vet ej om det är "svensk mjöd"... :)
http://handbok.alternativ.nu/Mat/Honung/Mj%C3%B6d (http://handbok.alternativ.nu/Mat/Honung/Mj%C3%B6d)
-
Här står en del om mjödtillverkning.
http://www.bryggforum.nu/viewforum.php?f=21 (http://www.bryggforum.nu/viewforum.php?f=21)
Johan
-
Ingen som besitter på receptet för Svensk mjöd?
Beror på. Det tycks finnas ett antal definitioner.
Wiki:
Mjöd, ibland men ej i handeln även kallat honungsvin, är en alkoholhaltig dryck som får sin etanolhalt genom jäsning av honung. Även andra råvaror får förekomma i ett mjöd. Vid tillverkning av mjöd används ofta samma tekniker som för vin, förutom att man använder vatten och honung istället för druvsaft. Mjöd kan smaka och se ut på många olika sätt beroende på vilken sorts honung som används och om frukt, bär, kryddor, malt eller något annat ingår i receptet. Ett traditionellt mjöd tillverkat på endast honung och vatten kan till färg, smak, och konsistens jämföras med ett lent och lättdrucket vitt vin.
Den varianten blir hyfsad här.
-
Recept på Finsk mjöd
5 l Vatten
1 1/2 dl Farinsocker
1 1/2 dl Socker
1 1/2 dl Lättöl
1 Citron; väl sköljd
2 tsk Jäst
6 russin per flaska
1 msk socker per flaska.
Koka upp vatten, farinsocker, socker, lättöl och rivet skal av citron. Låt blandningen kallna, och blanda den med citronköttet och jästen, utrörd i lite av ölblandningen. Lägg russin och socker direkt i varje flaska, och häll på ölblandningen. Sätt på kork (OBS! Inte för tättslutande, för då exploderar flaskan!) Låt flaskorna stå kallt. Mjöden är färdig efter tre dagar eller när russinen flutit upp. Ta bort russinen och servera väl kyld, i stället för läsk eller öl.
Någon som testat detta recept eller liknande recept och kan ge betyg på smak mm ?
Jodå, drycken heter Sima och vi i vår familj dricker den alltid till valborg, tradition från min mammas finska sida. Väldigt speciell, men god och söt smak och med låg/ingen alkoholhalt (men beror nog på mängden jäst och socker man har i). Vi drack den även som barn. Men vi har aldrig haft i öl i den dock...och så har vi alltid i citronskalsskivor istället för riven citron som man sen silar av så man slipper citronskalsbitar i flaskan...
Min mamma har alltid låtit den jäsa bara precis så den får kolsyra. Men alltid i petflaskor som blir helt runda och tillslut exploderar om man inte lättar på trycket i dem då och då ;D :o Vet inte varför den på svenska översätts till mjöd (har settt det på kommersiella flaskor i finland också) för jag tror inte det kan liknas vid mjöd...men vet inte för jag har aldrig smakat det iofs! :-[
-
Vanlig jäst, men var försiktig mängden. Flaskorna sprängs snabbt.
Brukar själv lägga en bit stor som lillfingernageln till 10 liter mjöd, räcker bra till för kolsyran.
Förlåt min dumma frågar (skyller på att jag är ny inom hemmakok), men vad menar ni med vanlig jäst...?
-
Förlåt min dumma frågar (skyller på att jag är ny inom hemmakok), men vad menar ni med vanlig jäst...?
Jäst för brödbak, Jäst till söta degar, de du hittar i mataffären.
-
Jag kör efter detta när jag nu ska göra mjöd, kom gärna med synpunkter och funderingar, hittade detta recept på nätet men kommer ej ihåg vart det var så kan tyvärr inte länka:
Mjöd
Mjöd verkar kunna bryggas av nästan vad som helst. Det finns recept med exotiska ingredienser som honungsextrakt, farinsocker, citron, russin, jäststop och klarningsmedel osv. men jag har ännu inte hittat riktigt, riktigt mjöd, vare sig i butik eller på museum.
För att brygga riktigt mjöd med historisk bakgrund behöver du följande:
Jäskärl
25-30 liter.
Vatten
Ca 17 liter riktigt gott vatten, helst från en källa, aldrig direkt från klorerad kran.
Honung
För att mjödet skall ha en hälsosam effekt skall honungen komma från ditt närområde, från din lokala biodlare. Den honungen innehåller viktiga spårämnen, mineraler och pollen som din kropp behöver för att kunna må bra, känna igen den natur som den lever i. Lokal honung är troligen bra mot både snuva och allergier.
Smaka och lukta på honungen som en vinkännare, avgör om det blir gott som mjöd. Fråga biodlaren om han har någon honung kvar från vår, sommar och höst att jämföra med. Smaker och dofter är mycket olika och helt avgörande för hur ditt mjöd kommer att smaka (om det är utan kryddor och frukt). Det här kan vara överkurs men gör mjöd till en stark konkurrent till fina viners utprovningar, ålder och växtplatser.
Jäst
Du kan försöka att vildjäsa din egen jästkultur, det är riskabelt och misslyckas ofta. Blanda en honungslag på 1 del honung och 5 delar vatten, sätt ut i naturen utan lock i några dagar, ta in låt jäsa och prova. Är det drickbart har du tur och ökar på volymen till fullt. Är det inte drickbart så häll i komposten och gör om. Under hösten finns det mest jästbakterier i luften. Den gång vildjäsningen går bra behåller du jästkulturen på svalt ställe, matar den och pysslar om den tills det är dags att brygga igen.
Ett säkrare sätt är att odla upp en mjödjästkultur är att köpa vinjäst. Den kanske inte jäser lika bra första gången men anpassar sig med tiden och kan bli en ypperlig mjödjästkultur efter 4-5 bryggningar.
Bäst är att få lite jästkultur av någon som redan brygger mjöd.
Frukt & bär i mjödet
Några klyftor med syrliga frukter och bär kan sätta fart på en "trög" jäsning, syran sänker ph värdet och jäsningen blir effektivare. Bästa ph värdet är runt 4,5 - 5. Men frukt och bär sätter också smak på smak på mjödet och du riskerar att dölja smaken av den dyra och fina honungen du valt ut.
Är honungen inte den godaste så kan lite frukt och bär i stället vara perfekt. Dela äpple, mosa bär och lägg i när jäsningen redan har börjat. När mjödet tappas upp i lufttäta kärl silas de smaklösa fruktkropparna bort.
Örter:
Du kan krydda ditt mjöd med samma örter som till brännvin. Risken är dock stor att du kryddar sönder det goda mjödet så var försiktig. Örter kan också ge mjödruset olika egenskaper. Tex pors i mjödet ger lite beska och ser till att du inte somnar i onödan, humle ger också beska men du blir trött.
Det godaste mjödet jag har druckit var frisk av lingon, röd och iskall en het sommardag i juli. Hittar du rätt bland frukt och örter så kan du få ditt alldeles speciella mjöd, unikt bara för att just du vet exakt hur det ska bryggas och kryddas (om du kom ihåg att föra anteckningar in i minsta detalj...).
OBS!
Mjöd är gott med endast honung som krydda.
Många brygder har blivit sönderkryddade helt i onödan.
Gör så här
Blanda 3,5 kg honung med dina 17 liter vatten i ett jäskärl. Det underlättar om du försiktigt värmer honungen till 30 - 40 grader, EJ VARMARE, då förstör du det nyttiga i honungen. Blanda sedan med vatten och låt honungslagen få rumstemperatur (ca 23 grader), blanda i jästkulturen under omröring, sätt på lock och vänta.
Om du ska tillsätta frukt och örter i din mjöd så vänta tills jäsningen har kommit i gång ordentligt. Risk finns annars att fel jästbakterier tar överhand och din jästkultur och mjöd förstörs. Är du osäker kan du koka upp frukt och örter innan så förstörs deras egna jästsvampar som finns naturligt. Örter kan kräva andra förberedelser beroende på sort. Se i örtaböcker och om brännvinskryddning.
När du satt på locket i på ditt jäskärl är det bara att vänta. Du kan röra om någon gång i brygden för att pigga upp jästkulturen men se till att hålla alla redskap rena och öppna locket kortast tid som möjligt så att inte främmande jästsporer kommer ner i brygden och muterar den. Skaka aldrig jäskärlet då det bildas kolsyra under jäsningen och kan resultera i en mindre explosion. Mjöd jäser långsamt så ha tålamod.
Sedan så här
Efter 3-8 veckor slutar brygden att jäsa. Den har då en alkoholhalt på ca 4-5 %.
Vill du ha starkare mjöd fyller du på med ytterligare 3 kg honung och jäser vidare.
När du är nöjd med ditt mjöd och det har slutat jäsa så ställer du det svalt i 5 till 10 dagar. Jäsningen avstannar då helt och bottensatsen lägger sig till ro i kärlets botten. Efter nedkylning och vila tappar du upp mjödet i lämpliga, lufttäta kärl. Låt mjödet mogna i ca 4 veckor, drick, skalda och njut.
Tänk på att mjöd är lömsk av sin natur, den är starkare än den smakar.
Lagra mjödet
De första 3 - 6 månaderna är ditt mjöd lite grumlig, väldigt nyttig och hälsosam eftersom det är ett koncentrat av honung, källvatten och alkohol. Men mjöd som är lite starkare går utmärkt att lagra i lufttäta kärl, lagrat mjöd i jordkällare lär vara bäst efter 5 år. Mjödet blir då klarare, får lite annorlunda karaktär och den sista kvarvarande jästsmaken försvinner helt. Lagrat mjöd är inte lika nyttig som färsk mjöd och kan i bland bli lite väl torr i smaken, vilket lätt bättras på med aning ny honung om man inte gillar torra drycker.
Att brygga mera mjöd
Spara någon liter av senaste mjödets bottensats, blanda ut med lite vatten och ställ svalt. I mjödet finns nu en levande jästkultur som du ska hålla på sparlåga tills nästa bryggning sätts igång. Mata dina husdjur med en aning honung var fjärde månad så håller dem sig pigga och friska. Du kan utan tvekan ge bort stora delar av den till dina vänner, det är en garanti för att du kan få tillbaka en inarbetad jästkultur om något skulle gå fel.
Lycka till !
-
Recept på Finsk mjöd
5 l Vatten
1 1/2 dl Farinsocker
1 1/2 dl Socker
1 1/2 dl Lättöl
1 Citron; väl sköljd
2 tsk Jäst
6 russin per flaska
1 msk socker per flaska.
Koka upp vatten, farinsocker, socker, lättöl och rivet skal av citron. Låt blandningen kallna, och blanda den med citronköttet och jästen, utrörd i lite av ölblandningen. Lägg russin och socker direkt i varje flaska, och häll på ölblandningen. Sätt på kork (OBS! Inte för tättslutande, för då exploderar flaskan!) Låt flaskorna stå kallt. Mjöden är färdig efter tre dagar eller när russinen flutit upp. Ta bort russinen och servera väl kyld, i stället för läsk eller öl.
Någon som testat detta recept eller liknande recept och kan ge betyg på smak mm ?
Titta i kokböcker från början av 1900-talet och framåt mitten av detsamma så hittar ni recept på sockerdricka som är nästan exakt det där ingredienserna och mängderna . Och sima är finska motsvarigheten .
-
Tror detta är tredje eller fjärde gången på 8 år folk blir griniga över ett simarecept, för att det kallas Mjöd.. *suck*
läskande dryck i övrigt. Passar bra om det är någon sommarvärme att prata om.