Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Nettus skrivet 04 dec-06 kl 19:43

Titel: Pepparkakshus
Skrivet av: Nettus skrivet 04 dec-06 kl 19:43
I år tänker jag inte stå och svära ve och förbannelse över smält socker när jag ska fixa pepparkakshus! Är det någon här som har ett bra alternativ (förutom kristyr)?
Titel: Re:Pepparkakshus
Skrivet av: liz_angel skrivet 09 dec-06 kl 22:24
När jag var liten använde vi alltid klister. Det funkar säkert bättre.
Titel: Re:Pepparkakshus
Skrivet av: praline1 skrivet 10 dec-06 kl 10:53
jag har prövat olika metoder men kommit fram till att det ar bara att svära och smälta socker för det är det enda som funkar mvh praline1
Titel: Re:Pepparkakshus
Skrivet av: drömmer skrivet 10 dec-06 kl 11:15
hmm.... varför vill du inte använda kristyr?? Jag tycker det fungerar  utmärkt... det blir dessutom så fina vita kanter på huset...
Titel: Re:Pepparkakshus
Skrivet av: sprithitler skrivet 10 dec-06 kl 11:22
Kristyr limmar inte lika starkt som smält socker.
Titel: Re:Pepparkakshus
Skrivet av: Nettus skrivet 10 dec-06 kl 13:55
Nä, och dessutom är det ägg i det och jag har inte tillgång till ägg från "glada" hönor nu.
Titel: Re:Pepparkakshus
Skrivet av: drömmer skrivet 10 dec-06 kl 15:13
Det med äggen kan jag hålla med om men att kristyr inte skulle vara tillräckligt starkt för ett litet pepparkakshus håller jag inte med om. Om man tillsätter lite citron eller ättika i kristyren blir pepparkakshuset väldigt stabilt och flyttbart. Ett mycket bra alternativ om man har ägg från glada hönor och dessutom barn som vill hjälpa till att bygga. Något annat förslag har jag tyvärr inte...
Titel: Re:Pepparkakshus
Skrivet av: Nettus skrivet 10 dec-06 kl 20:12
Jag har hittat en beskrivning där man smälter sockret med glykos. Ska testa det. Men först måste jag bli klar med mallen till huset... ::)
Titel: Re:Pepparkakshus
Skrivet av: koko skrivet 10 jan-07 kl 12:21
Lagom sent svar, men ändån: läste på internet nånstans att man kunde värma sockret i en tom värmeljusbehållare av aluminium som man värmer över ett annat ljus. Aluminiumkoppen håller man med en tång, den ska vara formad med en liten hällpip. Sedan häller man det smälta sockret på kanterna som ska limmas.
Enligt den som skrev var det lättare än att värma mycket socker på en gång och kleta med. Har inte testat själv...
Titel: Re:Pepparkakshus
Skrivet av: Nettus skrivet 10 jan-07 kl 14:09
Det var ju smart!! Det tipset ska jag spara till nästa jul! Tack koko!