Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Nettus skrivet 04 dec-06 kl 19:43
-
I år tänker jag inte stå och svära ve och förbannelse över smält socker när jag ska fixa pepparkakshus! Är det någon här som har ett bra alternativ (förutom kristyr)?
-
När jag var liten använde vi alltid klister. Det funkar säkert bättre.
-
jag har prövat olika metoder men kommit fram till att det ar bara att svära och smälta socker för det är det enda som funkar mvh praline1
-
hmm.... varför vill du inte använda kristyr?? Jag tycker det fungerar utmärkt... det blir dessutom så fina vita kanter på huset...
-
Kristyr limmar inte lika starkt som smält socker.
-
Nä, och dessutom är det ägg i det och jag har inte tillgång till ägg från "glada" hönor nu.
-
Det med äggen kan jag hålla med om men att kristyr inte skulle vara tillräckligt starkt för ett litet pepparkakshus håller jag inte med om. Om man tillsätter lite citron eller ättika i kristyren blir pepparkakshuset väldigt stabilt och flyttbart. Ett mycket bra alternativ om man har ägg från glada hönor och dessutom barn som vill hjälpa till att bygga. Något annat förslag har jag tyvärr inte...
-
Jag har hittat en beskrivning där man smälter sockret med glykos. Ska testa det. Men först måste jag bli klar med mallen till huset... ::)
-
Lagom sent svar, men ändån: läste på internet nånstans att man kunde värma sockret i en tom värmeljusbehållare av aluminium som man värmer över ett annat ljus. Aluminiumkoppen håller man med en tång, den ska vara formad med en liten hällpip. Sedan häller man det smälta sockret på kanterna som ska limmas.
Enligt den som skrev var det lättare än att värma mycket socker på en gång och kleta med. Har inte testat själv...
-
Det var ju smart!! Det tipset ska jag spara till nästa jul! Tack koko!