Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: idalinda skrivet 23 jul-12 kl 12:15
-
Jag har nu suttit och läst om allt jag kan komma åt om vad jag kan göra med riktig mjölk från kossan.
Det är tänkt att jag ska hämta kanske 20 liter i kväll eller i morgon kväll.
Vi hag själva tänkt använda den opastöriserad, men kruxet just nu är att
min svärmor är nyopererad i cancer och jag vill absolut inte riskera hennes hälsa på något sätt.
Vi hämtar henne hem från sjukhuset idag och hon kommer att stanna hos oss en tid.
Hon ser framemot att få äkta mjölk och färskost och det bjuder jag gärna till henne,
men jag tänker pastörisera mjölken för säkerhets skull.
Mitt första plan var att vänta ett dygn och samla grädden först och därefter börja koka färskost mm.
Men nu behöver jag väl pastörisera hela mjölken från början, vänta ett dygn och sedan samla grädden,
så även den blir pastöriserad.
Fungerar det så? ::)
-
Skumma grädden först och pastorisera sedan var för sig.
-
TAck Frances!
Nu är svärmor en riktig gammal bondmora, och när jag berättade hur jag tänkte viftade hon bara
med handen och sade " strunt prat" !
Om jag kan få riktigt mjölk, ska de vara riktig mjölk och inte pastöriserad. Punkt.
Så i morgon hämtar vi riktigt mjölk från riktiga kossor! ;D
och pastöriserar inte ;)
-
TAck Frances!
Nu är svärmor en riktig gammal bondmora, och när jag berättade hur jag tänkte viftade hon bara
med handen och sade " strunt prat" !
Om jag kan få riktigt mjölk, ska de vara riktig mjölk och inte pastöriserad. Punkt.
Så i morgon hämtar vi riktigt mjölk från riktiga kossor! ;D
och pastöriserar inte ;)
Låter som att du har en klok svärmor! :)
-
Hon kan sin sak.
Hon sover nu i vårt vardagsrum och har svårt att röra sig efter operationen.
Det är nyttigt för henne att röra sig ändå.
SÅ jag tror att det var ett smart drag av mig att fixa mjölken hit igår.
Hon kom snabbt upp ur sängen när hon fick höra att jag skulle börja samla grädden. ;)
Hon kunde rådgöra mig hur jag skulle samla den och hur länge.
Sedan kunde hon konstatera vilken prosentsats den resterande mjölken hade.. minst 1,5 % ;D
vi kunde samla 2,8liter grädde från ca. 22-23 liter.
1,4 liter står nu i rumstemperatur och ska bli smör i morgon.
1,4 liter står i kylen för att testas till diversa gräddgodingar.
2-3 liter mjölk har vi redan druckit på farten i går....
nu börjar jag fixa färskost, filmjölk.... ;D
-
Jag och speciellt den 17-årige sonen är helt sålda!
Den första omgången mjölk tog slut på 2 dygn och vi var där och handlade nästan 30 liter till!
Svärmor tog lite med sig också.
Det första omgången smör såg riktigt bra ut i början med blev lite smulig i kylen.
Efter några efterforskningar av orsaken till detta, konstaterade vi att den surnade grädden ska
först till kylen några timmar och sedan lade vi fryspåsar kring vispskålen och en stor handuk runt det hela.
DÅ blev det helt perfekt!
350g gullengul smör i kylen nu ;D
vi har även tagit tillvara kärnmjölken, gjort fil, mjukost med bär och olika kryddostar på mackor.
Nu ska ungdomarna rese bort en vecka så jag tror att vi väntar med nästa mjölkköp en vecka också.
Då vill jag testa philadelphiaost med smak och ska skaffa en termos för att tillverka turkiskt yougurt.
Jag är som ett barn som har fått massa lera att leka med!
-
åhhhh det låter helt underbart!
Någon gång måste jag försöka få tag på riktig mjölk.
Gör du något som går att förvara ett tag också?
-
Mjukosten är en färskvara men går att frysa in. efter upptidningen är den inte så gott att äta som den är,
men går att använda till matlagning ( jag gör tex. pizzabotten av riven ost och ägg bara, så jag tror att mjukosten fungerar där finfint, men har inte testat än)
Smör går också att frysa in.
Jag läste här att philadelphiaosten skulle kunna sparas länge, 2-3 veckor, men jag har inte kommit dit än.
Helena, försök leta fram någon du kan köpa ifrån! Det är guld värd, och du får förstklassiga produkter på en billig peng och med överraskande små arbetsinsatser.
Läs på och skaffa ett par bra hinkar med ordentlig lock på. Vi letar även efter ordentliga plastbaljor att ha hinkar i,
om det skulle skvätta i bilen eller om hinkar skulle ramla omkull, inte så roligt att sanera den bilinredningen.....
det är också ett tips.
Jag inser också att jag vill göra yogurt så jag tänker skaffa mig en större termos under veckan.
Maken har flera termosar, men de är helt till för kaffet och får inte blandas med yogurt ;)
-
Hur gör du pizzabotten? Fastnar den inte väldigt på plåten?
Hur menar du att du gör yogurt i termos?
Nu ska jag hålla utkik efter mjölkkor. Känner bara en som har köttkor, men någon måste ju ha mjölkkor häromkring också. :)
-
Låter härligt, idalinda :) !
Tips för mjölktransport: Gamla hederliga mjölkkrukor i aluminium eller rostfritt, brukar gå att hitta på loppis. Kom ihåg bara att aluminiumkrukorna måste diskas för hand, de tål inte maskindiskmedel.
Annars kan du fråga på något storkök, skola eller restaurang, om du ka få några plasthinkar med lock. De får ju många av sina råvaror i såna, och de är godkända att använda för livsmedel. Finns i många olika storlekar, och har en bara snäppt igen locket håller hinkarna tätt och du behöver inte oroa dig för bilen. De blir bara glada för att bli av med hinkarna, annars hamnar de i någon återvinningscontainer.
-
Den mjölken var visst hälsobringande på mer än ett sätt! :D
-
Helena, jag har läst att yogurten behöver vara flera timmar i 40 grader och någon smart
har kommit på att termosen är en riktig bra sak att hålla värmen under en lägre tid.
Så några sidor bakåt här på mjölkavdelningen finns det råd om det under någon yogurt-tråd.
Jag har sett en riktigt gammaldax mjölkhink, men det var av aluminium så jag tvekade.
Hur är det att förvara mjölken i en aluminiumhink?
Oavsätt vad jag säger om säkra lock på hinkar vill maken ha en större balja under hinkarna.
Som nödlösning hade vi stora flyttlådor förra gången.
-
Jag använder bl.a. aluminiummjölkkrukor till den dagliga mjölken i kylskåpet. Det går bra att förvara livsmedel i dem, så länge det inte är något mycket surt eller basiskt, för då kan det börja laka ur aluminium. Hade en mjölkkruka som morsan hade använt när hon cyklade och hämtade mjölk hos en granne på 60-talet, förra året fick den kasseras då den började läcka...ingen kvalitet på nånting nuförtiden ;) . (För att förtydliga snackar jag om små metallkrukor med lock och bärhandtag, de brukar rymma 2-4 liter - inte de stora 50-liters transportflaskorna av aluminium som användes för att frakta mjölken till mejerierna innan någon uppfann tankhämtningen.)
Om du tigger ihop några plasthinkar med lock hos storköket kan du fylla dem med vatten, trycka dit locket och vända dem uppochner och visa mannen att de håller tätt!
-
Jag må då säga, Skräptanten, verkligen dålig kvalitet på den hinken! ;) Själv slängde jag ut allt av aluminium ur köket när jag begrep vad tungmetaller kan göra med vår hälsa om oturen är framme. Men 50-literskrukorna, var de av aluminium? Jag trodde de var av järn, de kan ju rosta?
Plasthinkar av den sorten kan man tigga bland annat hos konditorier i semmel-tider (de köper mandelmassa i dem), och från butiker som själva portionerar upp potatissallad och liknande. Det går nästan inte att få för många!
-
Jag må då säga, Skräptanten, verkligen dålig kvalitet på den hinken! ;) Själv slängde jag ut allt av aluminium ur köket när jag begrep vad tungmetaller kan göra med vår hälsa om oturen är framme. Men 50-literskrukorna, var de av aluminium? Jag trodde de var av järn, de kan ju rosta?
Plasthinkar av den sorten kan man tigga bland annat hos konditorier i semmel-tider (de köper mandelmassa i dem), och från butiker som själva portionerar upp potatissallad och liknande. Det går nästan inte att få för många!
det fanns av bägge metallerna.
-
det fanns av bägge metallerna.
ja, men de i allejumjum är nog vanligast att hitta nu för tiden, de andra har för det mesta rostat sönder, eller bara rostat inuti, och jag tror inte rostig mjölk är gott :-X dessutom är dom tunga, även utan innehåll.... :-[
-
Vi har köpt en 10 liters plastdunk att köpa mjölk i. Sen häller jag upp det i 2 l glassbyttor i kylen så blir det lätt
att skumma av grädden efter ett dygn. Men jag gör fil med all grädde kvar :P
-
Jag må då säga, Skräptanten, verkligen dålig kvalitet på den hinken! ;) Själv slängde jag ut allt av aluminium ur köket när jag begrep vad tungmetaller kan göra med vår hälsa om oturen är framme. Men 50-literskrukorna, var de av aluminium? Jag trodde de var av järn, de kan ju rosta?
Plasthinkar av den sorten kan man tigga bland annat hos konditorier i semmel-tider (de köper mandelmassa i dem), och från butiker som själva portionerar upp potatissallad och liknande. Det går nästan inte att få för många!
"Tungmetall är en metall eller legering som har en densitet som är högre än 5 g/cm3. Det har de allra flesta metallerna. Järn har exempelvis 7,86 g/cm3. Bland metaller med en lägre densitet, så kallade lättmetaller, kan nämnas aluminium,"
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tungmetall (http://sv.wikipedia.org/wiki/Tungmetall)
-
Tack, kurt ;) !
Riktigt uschligt att inte mormors gamla mjölkkruka höll längre, men den var ju för all del rätt bucklig, mamma sa att det berodde på att den studsade mot cykelstyret...
Mycket riktigt fanns transportflaskorna i järn oxå, men jag hade för mig att aluminium var vanligare.
-
Tack, Skogsvilde, tack Kurt!
Men jag skulle inte använda en dunk till mjölk. Alldeles för svår att hålla ren.
-
i denna tråden skrivs det oxå
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=116499.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=116499.0)
http://www.nimaab.se/se/art/mjolkflaska-rak-med-lock-utan-bottenband.php (http://www.nimaab.se/se/art/mjolkflaska-rak-med-lock-utan-bottenband.php)
Dom har flera modeller
http://www.granngarden.se/product/mj-lkkruka-3l-rak-rostfri?variantCode=1203201 (http://www.granngarden.se/product/mj-lkkruka-3l-rak-rostfri?variantCode=1203201)
2 storlekar
http://quickpaper.rosendahls.dk/iblaursen/2012/dk/ (http://quickpaper.rosendahls.dk/iblaursen/2012/dk/)
Dom har haft den i allafall men dom har en massa andra roliga saker. :)
Sedan så finns det mjölkkrukor i försvarets kökslådor för grupp.
-
Tack, Skogsvilde, tack Kurt!
Men jag skulle inte använda en dunk till mjölk. Alldeles för svår att hålla ren.
Jag sköljer ur dunken omedelbart när vi kommer hem med dunken. Jag använder en flaskborste som går att böja
så man kommer in i alla vrår. Och sen står den full med kallt vatten tills den ska användas igen. Utan vattnet
går det inte...den blir mindre fräsch då.
-
vad ligger literpriset på ca?
-
vad ligger literpriset på ca?
4-5 kr
-
Ännu mer mjölk hämtat 30 liter!
Vi köpte en stor förvaringslåda från rusta, där vi får plats åt 3 hinkar. Helnöjda.
Nu funderar vi bara om vi ska satsa dubbelt och hämta 50-60 liter åt gången,
då skulle man spara bensinpengar .
Jag tycker att det är absolut prisvärd.
Det räcker till mycket.
Vi gör varje vecka flera plåtar knäckemacka ( 9 ägg, 9 dl riven ost och 13-14dl olika fröer, ett par nypor salt)
Jag testade en lite deg och ersatte den rivna osten med mjukost som vi kokade.
Fungerade jättefint och smaken och konsistensen blev bara bättre!
Vi sparar massor, när vi inte behöver köpa stureost för 90kr/kg....
för att inte tala om hur god glassen blev av riktig grädde!
-
SLUUTA!!! Jag blir ju hungrig, jue ...
-
För de flesta blir det ju inte lätt att hålla en acceptabel kylkedja för så stora mängder mjölk, om man inte har ett kylrum.
-
Platsekonomisk är att skaffa sig kantiner i rostfritt, som man kan ställa längst ner i kylen.
Fyrkantigt sparar plats jämfört med hinkar.
Fråga mig inte vart man köper, jag hittade mina på loppis.
-
Fyrkantigt sparar plats jämfört med hinkar.
Jupp. Fast det finns fyrkantiga hinkar också.
-
För de flesta blir det ju inte lätt att hålla en acceptabel kylkedja för så stora mängder mjölk, om man inte har ett kylrum.
Vi funderade det med.
Just nu har vi 2,5 kylskåp, alltså en 180 cm hög inomhus , en 170 cm i förrådet där vi får gott plats åt 3 hinkar mjölk och 3-4 flak ägg + lite plats till på kanterna för lite mindre hinkar och byttor.
Under veckan köpte vi en kyl/frys kombination ( 500kr från blocket), mest för att våra 3 frysar redan är proppfyllda av bär, grönsaker och kött. I kyldelen har man nog plats åt två hinkar.
Tanken är förstås att stänga av frysar en efter en under hösten/vintern.
Just nu hämtar vi en gång/ veckan och prövar oss fram med olika mjölkproduker, hur hållbara de är, vad man kan frysa in, vilka går åt mest.
Det här är verkligen festligt!
Veckans höjdare var philadelphiaosten smaksatt med vitlök och chili. och gräddfilen smaksatt med vitlök.
Det blir ju gott till vilken mat som hälst!