Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: Trollmor skrivet 16 jul-12 kl 18:05
-
Får kor problem pga öronmärkningen?
Hurdana problem, hur vanliga och hur allvarliga?
Hur kan man som människa bedöma om en ko har ont eller besvär på annat sätt?
-
Hur kan man som människa bedöma om en ko har ont eller besvär på annat sätt?
På en gård där jag ibland hälsar på finns en stor tjur. "Bruno" är fridsam, lätt att hantera och gillar att bli borstad över hela kroppen, BARA man inte rör vid öronen och brickorna! Då visar han tydligt både rädsla och misstänksamhet, så något obehagligt minne förknippat med brickorna har han.
-
Med tillräckligt bra hygien vid märkning av kalven elimineras problem. Om de sedan sliter sönder örat eller märket efter att örat läkt är det ju en väldigt tillfällig smärta som snabbt läker. Sedan är det ju bara att trycka dit ett nytt märke men har de bara ett märke räcker det. Så märken upplever jag inte som problem utan något positivt.
-
Hej hej, jag märker ungefär 200 kalvar per år, sprittvättar sällan tången, ser alltid till att "klumpen" hamnar inne i örat. Har kanske en per år som blivit inflamerad, beror på att märket blivit för hårt ihoptryckt och alltså för tätt ihop. Mycket sällan någon river bort lappen om man placerar den strax över mitten i höjdled och ungefär mitten "på längden" ;) Gör det snabbt och fortsätt klia kalven på huvudet flera dagar efteråt, i samband med matning så bli de inte rädda om huvudet. Funkar ju iaf när man har mjölkkor och matar kalvarna med hink. Så är det hos oss!
-
Glömde säga.. om man får djurräkningskoll Länsstyrelsen, måste man ha en beställning på ersättningsbrickor "inskickad" och helst en tillfällig handskriven lapp i örat ifall nån tappat.
-
Ungefär 0.5 % inflammationer alltså hos LenaP? (Jag menade problem för kon som individ, inte för skötaren eller byråkraten. ;) )
-
Nån enstaka har fastnat och rivit loss brickan >:(
Våra kor går på skogs/slybete och äter ensilage ur foderhäckar så jag tycker det är förvånansvärt få egentligen.
Ingen med sår/infektion på alla märkta djur under alla år...
Dock har brickorna slitits ut så man ser siffrorna dåligt på våra allra äldsta kor, det är kanske inte meningen att kor i EU ska bli runt 20 år...
Egentligen så gillar jag inte att göra illa kalvarna... Men när märkena väl sitter där så är det inga stora problem med dom....
Mvh
Charlotte
-
Vi hade problem för några år sedan när vi skaffade låsbara fångstgrindar. Då fastnade ibland högermärket i grinden och slets väck. Löstes genom att sätta det stora märket i vänster örat och böja till grindarna lite, nu inget problem.
-
Inga infektioner hos oss, på alla år.
-
Å ja menar, om man tänker på vissa saker när man märker, så minskar risken för besvär och problem för djuret.
-
Naturligtvis ska vi göra vad vi kan för djuren, denna tråd startade jag för att få veta om det är skillnader mellan olika djurslag vad gäller problem pga de lagstadgade öronbrickorna. LenaPs procentsats är intressant, blder och berätelser (som Sussilos) likaså.
-
Naturligtvis ska vi göra vad vi kan för djuren, denna tråd startade jag för att få veta om det är skillnader mellan olika djurslag vad gäller problem pga de lagstadgade öronbrickorna. LenaPs procentsats är intressant, blder och berätelser (som Sussilos) likaså.
Det är helt klart intressant med en jämförelse mellan djurslagen.
Vi har som sagt aldrig haft en infektion på korna, fåren hade jag på Alla som märktes med fel tång till fel märke (örat klämdes ihop för mycket) och det kan hända på nåt enstaka lamm nu också, getter har jag ingen erfarenhet av, men dom verkar ju ha kolossala problem?
Vad beror det på? Mina kor går på skogs och hyggesbete långa perioder och borde lätt kunna slita av sig märken när dom far omkring och trampar ner träd för att komma åt löven, men det gör dom inte...
Är get och fåröron för tunna och sköra för dagens märken? Är märkena inte korrekt anpassade till deras örons tjocklek?
Bilderna på killingarnas öron i en tråd såg exakt ut som när jag klämt ihop mina inköpta vuxna tackors öron för mycket.
Mvh
Charlotte