Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: honeyybees skrivet 15 jul-12 kl 11:29
-
Jag har plockad ungefär ett halvt kilo vita vinbär från trädgården men jag har inte en jäkla aning vad jag ska göra med dom, kanske gele? Förslag någon?
-
saft, gele, äta upp dom.. :)
-
Lösfrysta i klasar är de piffiga som tårtdekoration, smörgåstårtsdekoration, drinkkylare. Med varm kolasås på blir de dessutom goda.
-
Saft på vita vinbär är gott. Koka sylt tillsammans med hälften röda (lägg dem i frysen om de röda inte är mogna ännu).
Eller, som sagt, ät dem som de är. :)
-
Vinbär innehåller mycket pektin, de passar alltså bra att blanda med bär som inte innehåller så mycket pektin (hallon, körsbär) om man gör sylt.
-
Helt OT,
Vi hade på tidigare boställe även gröna vinbär.
Min älskade hustru säger att det dessutom finns en rosa variant.
-
Helt OT,
Vi hade på tidigare boställe även gröna vinbär.
Min älskade hustru säger att det dessutom finns en rosa variant.
Det finns gröna vinbär att köpa, det är en variant av svartavinbär, den skall vara godare att äta direkt från busken än traditionella svarta vinbär:
http://www.blomqvistintaimisto.com/index.php?item=plant&maincat=BERRIES&subcat=BERRY&lang=sv&page=2 (http://www.blomqvistintaimisto.com/index.php?item=plant&maincat=BERRIES&subcat=BERRY&lang=sv&page=2)
-
Jag har plockad ungefär ett halvt kilo vita vinbär från trädgården men jag har inte en jäkla aning vad jag ska göra med dom, kanske gele? Förslag någon?
Gör samma sak som du gör med röda vinbär. Jag tycker inte att det är någon större skillnad mellan röda och vita vinbär förutom färgen. Jag gör gelé på mina röda/vita och sylt på de svarta.
Jag har mycket bär på rosenrisp Ribes sanguineum som ser ut som blå vinbär. Vet inte om man kan göra något kul med dem. De är väldigt sträva i smaken om man äter dem.