Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: LillaSophie skrivet 08 jul-12 kl 21:15

Titel: nybörjare på saftmaja med 1000 frågor
Skrivet av: LillaSophie skrivet 08 jul-12 kl 21:15
har precis blivit stolt ägare till en saftmaja och nu står två flaskor rabarbersaft (ok, juice kanske?) här hos mig. av 10 - 12 rätt stora stänger blev det 2 liter drickfärdigt.

borde jag låtit det koka längre? när vet man att man har tagit "det sista" ur frukten/bären?. kan man göra nåt med de efter det att saften är ute förutom att slänga på komposten?
Titel: SV: nybörjare på saftmaja med 1000 frågor
Skrivet av: Nettus skrivet 09 jul-12 kl 11:58
Jag förlitar mig på tabellen över koktider som hör till saftmajan. Förra året testade jag att koka kräm av bärmassan efter saftningen och det funkade bra. I år ska jag testa att göra marmelad/sylt av bärmassan. Likaså att använda det som fyllning i rulltårta.
Titel: SV: nybörjare på saftmaja med 1000 frågor
Skrivet av: LimJans skrivet 09 jul-12 kl 12:02
Man trycker helt enkelt ganska hårt/bestämt ned baksidan av en sked i bärmassan/rabarbermoset. Dra skeden långsamt med baksidan före så ser du om det kommer upp saftdroppar på skedens insida. Då kan man låta det koka mer.

Titel: SV: nybörjare på saftmaja med 1000 frågor
Skrivet av: tinna.m skrivet 09 jul-12 kl 12:55
Jag tycker just kräm på rabarberresterna blir fint. Speciellt sura rabarber blir lite väl skarpa/sockerkrävande att göra kräm på direkt. Sylt/chutney blir bra det med, komplettera med citron, kryddor (vanilj, kanel mm till sylt, tuffare grejor till chutney) och ev äpple om du behöver gelemassa till produkten. Just matäpplen, vildäpplen är fint att få pektin från.
Titel: SV: nybörjare på saftmaja med 1000 frågor
Skrivet av: LillaSophie skrivet 09 jul-12 kl 19:27
ja, det är just det. jag har ingen tabell med i saftmajan, det är inte "originalet" om man vill så. men skedtipset var bra och kräm går ju alltid åt. eller sylt. jag var osäker på om det fanns smak kvar i röran eller inte. kan man hälla på mer bär/frukt när det första börjat sjunka ihop eller bör man koka bort all saft först och sedan göra rent och börja om?

hur gör ni, ska man hälla i nåt konserveringsmedel/koka upp en gång till innan man tappar på flaska eller är det bara att hälla i flaska direkt?
Titel: SV: nybörjare på saftmaja med 1000 frågor
Skrivet av: fräsen skrivet 09 jul-12 kl 19:32
saftmajjerecept finns i kokböcker.
Jag tappar direkt i flaskor, utan konserveringsmedel och förvarar i kylen.
Titel: SV: nybörjare på saftmaja med 1000 frågor
Skrivet av: LimJans skrivet 10 jul-12 kl 10:07
Jag fyller på allteftersom det sjunker undan, utan att ta bort det "gamla" först. Brukar röra lite i geggan bara.
Titel: SV: nybörjare på saftmaja med 1000 frågor
Skrivet av: LimJans skrivet 10 jul-12 kl 10:08
Kan scanna in mina tabeller om du vill? De är från 1975 :)
Titel: SV: nybörjare på saftmaja med 1000 frågor
Skrivet av: LillaSophie skrivet 10 jul-12 kl 22:26
ja, göt gärna det. de är ju lika aktuella än och det finns säkert fler som blir glada över det ;D jag ser fram emot när min nyplanterade skuggmorell vuxit sig stort. såååå mycket god saft det blir då ;D