Alternativ.nu

Djur => Andra husdjur => Ämnet startat av: hemmamamman skrivet 29 nov-06 kl 19:59

Titel: Potatisskal
Skrivet av: hemmamamman skrivet 29 nov-06 kl 19:59
Jag har hört att man inte ska ge marsvin potatisskal, stämmer det. Och i såna fall varför inte? ??? Jag brukar fritera potatisskalen till oss, det blir ungefär som chips. Så är det som finns i skalen som inte marsvin kan äta skadligt för oss oxå?
Titel: Re:Potatisskal
Skrivet av: estea skrivet 30 nov-06 kl 15:21
Problemet med skalen så vitt jag vet är att de är råa, och rå potatis liksom potatisblast innehåller ett gift (vet tyvärr inte vilket). När du friterar blir de ju tillagade och giftet försvinner! Men man ska inte heller ge marsvin eller kaniner kokt mat, så det blir nog till att kompostera... eller göra chips då.
Titel: Re:Potatisskal
Skrivet av: Eulalia skrivet 30 nov-06 kl 15:31
hm..blir lite fundersam, det enda jag hört är att man inte ska använda potatisar som är gröna i skalet.
Dessa innehåller nåt gift (samma som blasten?)

Men vad gäller att ge potatisskal till husdjuren vet jag inget.
Titel: Re:Potatisskal
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 30 nov-06 kl 15:31
Giftet heter solanin och försvinner inte vid tillagning. I knölen är halten ofarligt låg om inte potatisen förvarats ljust och blivit grön.
Titel: Re:Potatisskal
Skrivet av: signe skrivet 30 nov-06 kl 20:44
Rå potatis är inte alls giftig. Jag åt mycket råpotatis som barn. är visst bra mot karies. Och potatisvatten som en del anser vara nyttigt är gjort av rå potatis. Men självklart äter man inte grön potatis, varkern rå eller tillagad.
Titel: Re:Potatisskal
Skrivet av: Balbina skrivet 01 dec-06 kl 04:43
En potatis med grön fläck innehåller som sagts giftet Solanin. En sådan potatis ska alltid kastas. Och även om potatisen kanske innehåller endast en liten halt solanin så är det direkt farligt för småbarn.
Anledningen till att man inte skulle ge potatisskal är väl för jordbakterierna. Vet inte hur känsliga marsvin är men alla jordbakterier får du aldrig bort från den råa potatisen.