Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Nettus skrivet 06 jul-12 kl 17:25

Titel: Mörka saftflaskor
Skrivet av: Nettus skrivet 06 jul-12 kl 17:25
I en av mina safta-sylta-böcker står det att man ska använda mörka flaskor till saft. Men är det verkligen nödvändigt? Isf varför?
Titel: SV: Mörka saftflaskor
Skrivet av: tinaw skrivet 06 jul-12 kl 17:39
Det beror på hur du förvarar saftflaskorna. Om de ska stå i typ ett skafferi som öppnas och stängs gör mörka flaskor att saften håller bättre. Om du har dem i ett mörkt utrymme spelar det ingen roll.
Titel: SV: Mörka saftflaskor
Skrivet av: JOW skrivet 06 jul-12 kl 18:04
Tappa kokhet saft på lika varma flaskor. Fyll nästan ända upp och skruva på stereliserade korkar. Det blir vakum i flaskorna när de svalnar och de står sig i många år oavsett färg på flaska.
Titel: SV: Mörka saftflaskor
Skrivet av: Nettus skrivet 06 jul-12 kl 18:57
Det beror på hur du förvarar saftflaskorna. Om de ska stå i typ ett skafferi som öppnas och stängs gör mörka flaskor att saften håller bättre. Om du har dem i ett mörkt utrymme spelar det ingen roll.
Men varför har man då ofärgade glasburkar till sylt...? En av alla de där sakerna jag kan gå och fundera på...
Jag har matkällare, så det är inga problem, saften och sylten står mörkt.
Titel: SV: Mörka saftflaskor
Skrivet av: kurt skrivet 06 jul-12 kl 19:33
Glasets färg påverkar naturligtvis inte hållbarheten, möjligtvis skulle klara flaskor låta lite UV-ljus komma in så att det faktiskt skyddar bättre. Däremot kan väl ljuset påverka färgen och ev smaken på saften, så av det skälet kan det ju definitivt vara bättre att förvara mörkt. Man tillsätter ju ofta askorbinsyra eller citronsyra just för att förhindra oxidation, äppelmos blir ju t ex mörkt när det oxiderar.
Titel: SV: Mörka saftflaskor
Skrivet av: tinaw skrivet 06 jul-12 kl 21:27
Även om man konserverar som aldrig det kan smak och färg förändras av ljuset. Jag antar att effekten blir mindre på sylt eftersom den inte är lika genomskinlig, men har egentligen ingen förklaring till varför man har ljusa syltburkar. Dyrare med mörkt glas förr, kanske?

Jag tänker att ett glasförpackningsföretag antagligen kan ge exaktare svar på varför det färgade glaset är på väg ut. Jag tänker tillsatser i maten som ökar hållbarheten, och kanske tillsatser i glaset som är mindre trevliga i livsmedelssammanhang?