Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: hemmamamman skrivet 29 nov-06 kl 11:56
-
Att det lönar sig att baka matbröd och finbröd vet jag. Men knäckebröd och skorpor brukar jag köpa på affären. Men eftersom jag gillar att baka och gillar att spara pengar ;) så funderade jag lite på det ekonomiska i att baka skorpor och knäckebröd, lönar det sig oxå? Är det någon som har bra billiga recept på knäckebröd och skorpor?
-
Jag har inte räknat på det, men nog borde det löna sig att även baka knäckebröd och skorpor själv. Här är ett recept på skorpor, de passar lika bra till mellanmålets nyponsoppa som till fikats kaffe.
ENKLA SKORPOR ca 40 st
8 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
3 msk socker
2 tsk nystött kardemumma
150 g margarin
2½ dl mjölk
Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp vetemjölet, bakpulvret, sockret och kardemumman i en bunke. Tillsätt margarinet och hacka samman till en smulig deg. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt samman till en slät deg. Kavla ut degen till en ca 2 cm tjock platta på mjölat bakbord. Ta med ett mått ut runda kakor, ca 5 cm i diameter och lägg ut på bakpappersklädd plåt. Grädda skorporna i mitten av ugnen i ca 12 min. Dela de nygräddade skorporna med en gaffel och lägg tillbaka dem på plåten med snittytan upp. Rosta dem i mitten av ugnen till svagt gyllenbrun färg, ca 12 min. Vrid ner ugnsvärmen till 75 grader och låt dem eftertorka med luckan på glänt tills de känns spröda.
-
Tunt knäckebröd.
25 gram jäst
c.a 2 dl vatten
ett par nypor salt
1/2 dl olja eller smält smör.
anis eller fänkål för smaksättning.
c.a 3 deciliter grovt rågmjöl och 3 dl vetemjöl (eller rågsikt).
och lite rågmjöl eller kornsikt till utbakningen.
smula sönder jästen i fingervarmt vatten, tillsätt fettet (olja eller smör) salt, och kryddor, degen skall inte jäsa. Forma till en längd och skär upp degbullar som rullas i rågmjöl eller kornsikt.
Kavla ut bullarna till platta tunna kakor, tryck ut ett hål i mitten med en liten kopp eller dyligt, och lägg ut dem på plåt och picka dem med gaffel.
Skicka in dem i ugnen på 250 graders värme i 4-5 minuter.
Passa noga för de bränns lätt.
Låt svalna luftigt utan bakduk.
Förvara hängande på stång under taket eller i plåtburk.
Enkelt, billigt och mycket gott.
/Fred
-
Tunt knäckebröd.
25 gram jäst
c.a 2 dl vatten
ett par nypor salt
1/2 dl olja eller smält smör.
anis eller fänkål för smaksättning.
c.a 3 deciliter grovt rågmjöl och 3 dl vetemjöl (eller rågsikt).
och lite rågmjöl eller kornsikt till utbakningen.
smula sönder jästen i fingervarmt vatten, tillsätt fettet (olja eller smör) salt, och kryddor, degen skall inte jäsa. Forma till en längd och skär upp degbullar som rullas i rågmjöl eller kornsikt.
Kavla ut bullarna till platta tunna kakor, tryck ut ett hål i mitten med en liten kopp eller dyligt, och lägg ut dem på plåt och picka dem med gaffel.
Skicka in dem i ugnen på 250 graders värme i 4-5 minuter.
Passa noga för de bränns lätt.
Låt svalna luftigt utan bakduk.
Förvara hängande på stång under taket eller i plåtburk.
Enkelt, billigt och mycket gott.
/Fred
låter nästan för enkelt, ska prova detta idag!
-
låter nästan för enkelt, ska prova detta idag!
Och hur gick det idag?
-
Och hur gick det idag?
jätteenkel deg, enkel att kavla och allt, men fick den inte hård? är sådär "mitt emellan" men ska göra ett nytt test i helgen, kanske får ha dem inne lite längre än den 4-5 minuterna som det stod. ska ge det en chans till, men det blev jättegott, så det ska ABSOLUT inte slängas! nä, det ska ätas till te. :D
-
Tunt knäckebröd.
25 gram jäst
c.a 2 dl vatten
ett par nypor salt
1/2 dl olja eller smält smör.
anis eller fänkål för smaksättning.
c.a 3 deciliter grovt rågmjöl och 3 dl vetemjöl (eller rågsikt).
och lite rågmjöl eller kornsikt till utbakningen.
smula sönder jästen i fingervarmt vatten, tillsätt fettet (olja eller smör) salt, och kryddor, degen skall inte jäsa. Forma till en längd och skär upp degbullar som rullas i rågmjöl eller kornsikt.
Kavla ut bullarna till platta tunna kakor, tryck ut ett hål i mitten med en liten kopp eller dyligt, och lägg ut dem på plåt och picka dem med gaffel.
Skicka in dem i ugnen på 250 graders värme i 4-5 minuter.
Passa noga för de bränns lätt.
Låt svalna luftigt utan bakduk.
Förvara hängande på stång under taket eller i plåtburk.
Enkelt, billigt och mycket gott.
/Fred
hej fred! ska skicka dem varmaste hälsningar det går att frambringa från min sambo! jag bakade detta bröd häromdagen, och han tyckte det var supergott och att vi ska baka det OFTA! tyvärr fick jag det inte hårt, vet du varför mån tro? jag hade inne det i 6minuter och du skrev mellan 4-5 minuter.. ska jag ha det inne ännu längre och på lägre temperatur eller vad? det va väldigt gott som lite "halvhårt" oxå förstås!! tack än en gång från oss!!! kram :D :-*
-
hej fred! ska skicka dem varmaste hälsningar det går att frambringa från min sambo! jag bakade detta bröd häromdagen, och han tyckte det var supergott och att vi ska baka det OFTA! tyvärr fick jag det inte hårt, vet du varför mån tro? jag hade inne det i 6minuter och du skrev mellan 4-5 minuter.. ska jag ha det inne ännu längre och på lägre temperatur eller vad? det va väldigt gott som lite "halvhårt" oxå förstås!! tack än en gång från oss!!! kram :D :-*
Hej, ja visst blev det gott ;), jag ater det själv nästan dagligen med kalv eller tuppsylta på.
Nej jag vet inte varför ditt blev halvhårt, det brukar bli hårt när jag bakar det.
Kavlade du ut det riktigt tunnt? Annars kanske det har med temperaturen att göra, den brukar ju variera en del mellan olika ugnar.
Testa igen med lite olika temperaturvariationer tills du hittar en som passar din ugn. Jag skulle nog pröva med att öka en tio-femton grader.
/Fred
-
Hej, ja visst blev det gott ;), jag ater det själv nästan dagligen med kalv eller tuppsylta på.
Nej jag vet inte varför ditt blev halvhårt, det brukar bli hårt när jag bakar det.
Kavlade du ut det riktigt tunnt? Annars kanske det har med temperaturen att göra, den brukar ju variera en del mellan olika ugnar.
Testa igen med lite olika temperaturvariationer tills du hittar en som passar din ugn. Jag skulle nog pröva med att öka en tio-femton grader.
/Fred
ok, vi ska testa!! ;D
-
Jag har inte räknat på det, men nog borde det löna sig att även baka knäckebröd och skorpor själv. Här är ett recept på skorpor, de passar lika bra till mellanmålets nyponsoppa som till fikats kaffe.
ENKLA SKORPOR ca 40 st
8 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
3 msk socker
2 tsk nystött kardemumma
150 g margarin
2½ dl mjölk
Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp vetemjölet, bakpulvret, sockret och kardemumman i en bunke. Tillsätt margarinet och hacka samman till en smulig deg. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt samman till en slät deg. Kavla ut degen till en ca 2 cm tjock platta på mjölat bakbord. Ta med ett mått ut runda kakor, ca 5 cm i diameter och lägg ut på bakpappersklädd plåt. Grädda skorporna i mitten av ugnen i ca 12 min. Dela de nygräddade skorporna med en gaffel och lägg tillbaka dem på plåten med snittytan upp. Rosta dem i mitten av ugnen till svagt gyllenbrun färg, ca 12 min. Vrid ner ugnsvärmen till 75 grader och låt dem eftertorka med luckan på glänt tills de känns spröda.
Dessa skorpor bakade jag nu ikväll........ och mums såå goda :D
Fixade kacao och skorpor till kvällsfikat..... uppskattat. Och snabbt att göra...... förutom att de ska torka förståss.
Tack för receptet Nettus :)
Gun m. familj (t.om hunden gillade dom )
-
(t.om hunden gillade dom )
Tjaa, min erfarenhet är att hundar inte är särskilt kräsna... ;)
-
Provade skorpreceptet idag: såååå underbart gott! Fick ta lite mer mjöl än receptet sa, men det gick ju fint.
Jag kan tänka mig att det går bra att krydda dem med lite av varje?
Tackar! Detta blir en favorit!
/Syrsa
-
Provade skorpreceptet idag: såååå underbart gott! Fick ta lite mer mjöl än receptet sa, men det gick ju fint.
Jag kan tänka mig att det går bra att krydda dem med lite av varje?
Tackar! Detta blir en favorit!
/Syrsa
ska du krydda dem med MIG? ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
-
hej syrsa!
det jag skrattade gott åt var att du skrev"krydda med lite av varje"
om du tittar på mitt nick, vad är det? jo lite_av_varje!!
alltså skrattade jag gott när jag såg detta.
jag fick mig ett gott skratt iallfall, fast du inte fattade poängen!!! ;D ;)
-
Hej igen.
Jo, när jag väl tänkte efter (vilket man bör göra först men jag alltid gör sist) så kom jag på det. Och blev himsklans röd om kinderna. Förlåt! Nu tycker jag också att det är roligt =)
Ha en skön kväll!
/syrsa
-
Tunt knäckebröd.
25 gram jäst
c.a 2 dl vatten
ett par nypor salt
1/2 dl olja eller smält smör.
anis eller fänkål för smaksättning.
c.a 3 deciliter grovt rågmjöl och 3 dl vetemjöl (eller rågsikt).
och lite rågmjöl eller kornsikt till utbakningen.
smula sönder jästen i fingervarmt vatten, tillsätt fettet (olja eller smör) salt, och kryddor, degen skall inte jäsa. Forma till en längd och skär upp degbullar som rullas i rågmjöl eller kornsikt.
Kavla ut bullarna till platta tunna kakor, tryck ut ett hål i mitten med en liten kopp eller dyligt, och lägg ut dem på plåt och picka dem med gaffel.
Skicka in dem i ugnen på 250 graders värme i 4-5 minuter.
Passa noga för de bränns lätt.
Låt svalna luftigt utan bakduk.
Förvara hängande på stång under taket eller i plåtburk.
Enkelt, billigt och mycket gott.
/Fred
Tack för receptet Fred. Det var supergott, smakar precis som "köpta" tunnbröd. Enda felet är att dom tar slut så fort. ;)
-
Skorporna igen.
Provade att experimentera lite med receptet idag (jag blev skorp-tjej på en eftermiddag på grund av detta recept!). Kakao istället för kardemumma. Blev gott, men nästa gång ska jag ta mindre kakao och lite mer socker.
Bytte kardemumma mot 1/2 dl kakao, annars enligt receptet.
Må gott alla!
/syrsa
-
Jag har provat receptet med kanel istället för kardemumma, det blev gott. En gång bakade jag skorpor med lavendel i (inte detta recept, ett som det skulle vara lavendel i). Det var gott första skorpan, men sen smakade det ungefär som att äta tvål. ;D ;)
-
Ja, jag har sett såna recept, med lavendel i. Men det har jag känt mig tveksam till... :P Har hellre lavendel i linneskåpet, tror jag!
-
Fick ett vandringsrecept på knäckebröd i våffeljärn och det smakade...väldigt gott
25 g jäst
5dl vatten
1 tsk salt
½ dl linfrön eller krossade solrosfrön
½ msk fänkål och ½ msk anis , stött (kan uteslutas)
Ca 10-12dl liter mjöl (8-9 dl rågsikt, 2-3 dl grovt rågmjöl)
Variera mjölsorter beroende på hur mörkt/ljust bröd du vill ha
Utbakning:
kavlade i rågmjöl blandat med vetemjöl
Ljumma degspadet till 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Blanda degspad, jäst, salt, fröna och kryddor med större delen av mjölet. Arbeta ihop degen och tillsätt resten av mjölet etappvis. Degen skall vara lös och lätt. Strö över mjöl och täck den med handduk och låt jäsa till sin dubbla storlek. Arbeta samman degen i bunken och tillsätt mer mjöl om det behövs. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Forma till små bullar. Kavla ut dem i mjöl till runda, tunna kakor. Lägg dem i ett varmt våffeljärn och grädda i ca 2-4 min, beroende hur starkt järnet är. Låt dem svalna utan duk. :P
-
Honungsknäckebröd. 8kakor
Fördeg:
15g jäst
4dl mjölk
200g honung
100g surdeg
350g grahamsmjöl
100g grovt rågmjöl
fler ingredienser:
100g grovt rågmjöl
200g vetemjöl
20g salt
1. rör ihopfördegen och låt jäsa i bunke cirka 1 timme med plast över.
2tillsätt rågmjöl och vetemjöl och kör degen i degmaskin eller knåda för hand i 15 minuter.häll i saltet i slutet av knådningen.
3.forma degen till bullar som kavlas ut till tunna kakor och läggs på smorda plåtar
4.grädda i ugnen på 175grader i 10-15 minuter,vänd kaorna efter halva tiden.
receptet hittade jag i tidningen LANTLIV nr 9/2007