Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Jens Larsen skrivet 28 nov-06 kl 09:47

Titel: Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Jens Larsen skrivet 28 nov-06 kl 09:47
Hur gör ni med klämmorna? En eller två?
Låter ni burkarna svalna i kastrullen eller på en bricka? Sitter klämmorna på när de svalnar?
Några tips hur man får den garanterat täta? Mina gröna ringar är lite slappa och man får vara väldigt noga när man trär på dem.

Det vore kul ifall man kunde få tag i någon litteratur från förr när det gjordes på riktigt. Petter nämner i Åter att det hölls kurser i det förr. Ifall det finns material så skannar jag det gärna och lägger upp på dessa sidor.
Titel: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Hemikring skrivet 28 nov-06 kl 10:02
När jag började konservera använde jag den gamla sortens glasburkar med gummiringar. Sedan tyckte jag det blev alltför opraktiskt, ringarna gick sönder, måste förvaras på särskilt sätt och var svåra att få tag på, liksom burkarna. Nu använder jag enbart halvliters glasburkar (honungsburkar) som har plåtlock med en sprutad packning inuti. Det fungerar väldigt bra och locken kan användas många gånger.
Om jag drar åt locket för hårt kan burken explodera i grytan eftersom luften inte kommer ut och trycket blir för högt. Nu har jag lärt mig att dra åt lagom mycket. :-)
Burkarna köpte jag i storpack av en biodlare.
Titel: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Hemikring skrivet 29 nov-06 kl 06:09
Jag vill komplettera mitt förra inlägg: Jag har staplat burkar med plåtlock i upp till tre lager i konserveringsgrytan, fylld med vatten. Det har fungerat bra, endast någon enstaka gång har det kommit in vatten i någon burk.
Titel: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: poze skrivet 14 jan-07 kl 23:02
En annan fråga.. är det någon som vet om nässlor håller färgen bra när man kokar in dem? tänkte man kunde koka in nässlor med mycket lite vatten i för att få plats med mycket.. men lite tråkigt om de blir fadda i färgen tycker jag.. nån som vet !?
Titel: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Petter B skrivet 15 jan-07 kl 06:53
En annan fråga.. är det någon som vet om nässlor håller färgen bra när man kokar in dem? tänkte man kunde koka in nässlor med mycket lite vatten i för att få plats med mycket.. men lite tråkigt om de blir fadda i färgen tycker jag.. nån som vet !?
Jag har aldrig kokat in nässlor, men däremot mangold. Jag brukar då förvälla dem snabbt i en stor gryta först. Inte för att det behövs utan för att de då tar ca 95% mindre plats. Sedan tar jag upp med hålslev och packar jag dem hårt i burkar utan vatten.
Tappar lite av sin klargröna färg, men får en annan färg som också är fin tycker jag.

Jag brukar "snabbinkoka" mangold i vanliga skruvlocksburkar (se artikeln om inkokning).
Titel: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Hemikring skrivet 15 jan-07 kl 13:19
Jag har skannat in en broschyr på 16 sidor från 1918 enligt bild. Det är 15MB i hög kvalite och 1,1MB i låg kvalite. Kan minskas ytterligare, men då blir det rätt dåligt. Är det någon som har plats på en server för att spara det här?
Jag vill också gärna skanna in boken "Hemkonservering" från 1942, men då blir det runt 150MB.
Titel: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Hemikring skrivet 15 jan-07 kl 14:03
Som ett smakprov kommer här en bild från boken "Hemkonservering" från 1942. Låg kvalite för den ska komma in under 50kB.
Titel: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Skojarbråten skrivet 17 jan-07 kl 14:59
Jag har skannat in en broschyr på 16 sidor från 1918 enligt bild. Det är 15MB i hög kvalite och 1,1MB i låg kvalite. Kan minskas ytterligare, men då blir det rätt dåligt. Är det någon som har plats på en server för att spara det här?
Jag vill också gärna skanna in boken "Hemkonservering" från 1942, men då blir det runt 150MB.

Gör pdf:er av den! De väger nästan inget alls. Antingen spara direkt från Photoshop, men de kan bli något större. Bäst är att montera in bilderna i ett layoutprogram och exportera pdf därifrån. Maila gärna om du behöver hjälp! Blir det inte så stora filer kan jag även ställa upp med server.

//Anette
Titel: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Magda skrivet 06 feb-07 kl 20:31
kan man använda en vanlig stor gryta till hermetiseringen? Jag har ingen konserveringsapparat som fungerar. Jag köpte en på autkion i somras men den var nog inte komplett.
Titel: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Vitis skrivet 06 feb-07 kl 21:09
kan man använda en vanlig stor gryta till hermetiseringen? /.../

JA !!! Men det är inte lika praktiskt och det är bra om man kan få ner en termometer genom locket ...

Men visst, det går lika bra med en stor gryta ... så gör jag själv med gott resultat. Använder dessutom mest glas med skruvlock ... vanliga begagnade glasburkar alltså, och har inte misslyckats hittils.

Jag har också en konserveringsapparat, från loppis, som saknar några delar ...  ;D
Titel: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Magda skrivet 08 feb-07 kl 07:52
Då ska jag prova. Jag har en bra elektrisk termometer med sladd liksom. Ska man ha handdukar i botten? Jag har hört det någonstans. Kan jag använda burkar med fastsatt bygel och snäpplås? dum fråga, klart jag kan.
Titel: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Magda skrivet 10 feb-07 kl 12:00
Okej, nu ska jag prova och behöver lite hjälp. Jag tänkte mig att jag ska koka in färdiga brunabönor. Det är ju inget man stäler sig å kokar på onsdag efter jobbet så jag tänkte göra i ordning några burkar av det.

Alltså inkokning i litet format. Jag har burkar med snäpplock och burkar med skruvlock, nån burk med grön ring å klämma men ingen konserveringsapparat.

Jag har lagt bönorna i blöt å tänkte laga till dem i morgon, ska jag laga på nått särskillt sätt med tanke på att de ska kokas in sen?

Titel: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 24 feb-07 kl 15:23
Jag har skannat in en broschyr på 16 sidor från 1918 enligt bild. Det är 15MB i hög kvalite och 1,1MB i låg kvalite. Kan minskas ytterligare, men då blir det rätt dåligt. Är det någon som har plats på en server för att spara det här?
Jag vill också gärna skanna in boken "Hemkonservering" från 1942, men då blir det runt 150MB.


Hemikring verkar ha avregistrerat sig. I alla fall ligger de inscannade sidorna här nu:

http://gullringe.se/Hemkonservering/
Titel: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Gruff skrivet 05 mar-07 kl 02:52
Den första får jag inte att fungera.
Titel: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 05 mar-07 kl 09:11
Den första får jag inte att fungera.

Grr. (uff)

Nu fungerar båda länkarna.
Titel: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Gruff skrivet 06 mar-07 kl 22:05
Jaaaaa, titta där!  ;D Och nu gör du små smidiga pdf:er av allihop så att vi med söliga modem slipper koppla upp oss och och bläddra online? *fjäsk fjäsk*
Titel: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Nettus skrivet 07 mar-07 kl 12:23
Hemkonservering anno 1942 verkar inte vara komplett... :-\
Titel: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 07 mar-07 kl 12:54
Hemkonservering anno 1942 verkar inte vara komplett... :-\

Om någon har det som fattas, scanna och skicka!  :D Det som ligger där är vad Hemikring skickade före sin hädangång, eller vad det är.
Titel: SV: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Paradis1 skrivet 07 aug-11 kl 23:19
Hemikring verkar ha avregistrerat sig. I alla fall ligger de inscannade sidorna här nu:

[url]http://gullringe.se/Hemkonservering/[/url] ([url]http://gullringe.se/Hemkonservering/[/url])



Så synd att länken inte fungerar längre.  :'(    Är den möjligtvis tillgänglig på en annan plats?

Jag har precis fått upp ögonen för inkokningens alla fördelar och har testat med några burkar kantareller i vanliga köpeglasburkar som annars skulle gått direkt till återvinningsstationen. Skulle gärna vilja veta mer om denna ädla konst. Gamla goda recept är ju inte fel.   :P
Titel: SV: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 07 aug-11 kl 23:37

Så synd att länken inte fungerar längre.  :'(    Är den möjligtvis tillgänglig på en annan plats?

Den kommer upp när jag startar om mitt moln.
Titel: SV: Re:Inkokning, tips och tricks?!
Skrivet av: Paradis1 skrivet 08 aug-11 kl 00:06
Den kommer upp när jag startar om mitt moln.


Tack! Så bra att den ligger kvar, det glädjer mig verkligen.  ;D  Det var ju en rysligt gammal tråd jag fick tag i.  :)

Moln  ???