Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Lau skrivet 15 maj-04 kl 16:50

Titel: släng inte bönvattnet!!!!!!!
Skrivet av: Lau skrivet 15 maj-04 kl 16:50
Det går jättebra att låta bönvatten stå och koka ihop på låg värme, rör lite ibland i bottnen och när det blir smetigt, rör hela tiden.
Buljongen behöver ej bli stenhård.
Har bara testat på svarta bönor.

Lau
Titel: Re:släng inte bönvattnet!!!!!!!
Skrivet av: Elin G skrivet 17 maj-04 kl 09:24
Vad ska man göra med det sen då?  ???
Titel: Re:släng inte bönvattnet!!!!!!!
Skrivet av: Lau skrivet 17 maj-04 kl 11:30
Hmmm...

Buljong sa jag ju... ::)
Men jag har upptäckt att det är en hyfsat bra akvarellfärg också!

Lau
Titel: Re:släng inte bönvattnet!!!!!!!
Skrivet av: Gruff skrivet 17 maj-04 kl 15:17
Blötläggningsvattnet vattnar jag blommorna med.
Titel: Re:släng inte bönvattnet!!!!!!!
Skrivet av: Elin G skrivet 18 maj-04 kl 18:58
Men smakar det nåt bra då? Buljong vill man väl helst koka på smakrika grönsaker som rotselleri... Men jag har ju aldrig försökt med bönbuljong, så jag kanske ska vara tyst....
Titel: Re:släng inte bönvattnet!!!!!!!
Skrivet av: Lau skrivet 20 maj-04 kl 11:49
Visst smakar det ;D Men just vad det smakar är frågan.
Jag tycker det är gott, smakar lite "köttigt" medans min kompis tycker att det smakar ve och fasa!

Men att prova har väll ingen dött av. (eller, jo, kanske några stycken, men ändå...)

Lau
Titel: Re:släng inte bönvattnet!!!!!!!
Skrivet av: Elin G skrivet 24 maj-04 kl 19:52
Då får jag väl pröva det då.    :)
Titel: Re:släng inte bönvattnet!!!!!!!
Skrivet av: Lau skrivet 25 maj-04 kl 11:06
Ja gör det!
Men tänk på att ha låg värme och rör ofta när det blir tjockt.
Jag antar att du kan slänga i valfri mängd salt i vattnet om du vill ha en "vanlig" buljong.

Lau :)
Titel: Re:släng inte bönvattnet!!!!!!!
Skrivet av: ariane skrivet 01 jul-04 kl 23:54

   Men det blev inte mycket kvar
  får väl pröva om det går ha som smaksättning
Titel: Re:släng inte bönvattnet!!!!!!!
Skrivet av: hönstanten skrivet 29 okt-05 kl 14:06
När jag var på kockskola i Japan så fick jag lära mig att spara bönvattnet från svarta böner, blanda med någon fruktjuice (i deras fall apelsin) och detta serverar dom som måltidsdryck. Faktiskt jättegott!!!

 8)
Titel: Re:släng inte bönvattnet!!!!!!!
Skrivet av: HildaM skrivet 24 nov-05 kl 11:56
Men är det inte gifterna i bönorna som man kokar bort och som då istället sätter sig i vattnet?
De som bla ger gaser i magen?
På grund av detta gift ska man ju gärna byta vatten även under blötläggningen...
Titel: Re:släng inte bönvattnet!!!!!!!
Skrivet av: Valma skrivet 24 nov-05 kl 16:19
Det har jag också fått lära mig....

/Valma
Titel: Re:släng inte bönvattnet!!!!!!!
Skrivet av: Eulalia skrivet 25 nov-05 kl 16:30
såvitt jag vet så är det inte gifter (i bönvattnet) som gör att man får gaser....utan nåt annat, som jag tyvärr inte kan specifiera men det är inte giftigt (såvida inte bönorna odlats med gifter)

Vill man vara extra säker på att slippa de gasbildande substanserna, så ska man dels blötlägga i två vatten, samt även slänga bort första kokvattnet...

kanske inte blir så mycket smak kvar i buljongen i sista vattnet ?
Titel: Re:släng inte bönvattnet!!!!!!!
Skrivet av: HildaM skrivet 20 aug-06 kl 18:51
Det är ju det grå skummet som ger gaser. Detta måste man ta bort under kokningen, med en sked tex.
Men bara man gör det så kanske man kan spara bönvattnet?

Jag vet inte...
Titel: Re:släng inte bönvattnet!!!!!!!
Skrivet av: HildaM skrivet 20 aug-06 kl 18:52
Att vattna blommorna är ju kanon! Vattnet innehåller mycket östrogen som växterna gillar, likaså vattnet i tofun...
Titel: SV: släng inte bönvattnet!!!!!!!
Skrivet av: Gille skrivet 22 sep-15 kl 08:44
Sökte på bönvatten och lyfter upp tråden. Bönvatten är utmärkt att göra maräng på!

https://www.vegansociety.com/whats-new/blog/13-amazing-things-you-can-do-aquafaba (https://www.vegansociety.com/whats-new/blog/13-amazing-things-you-can-do-aquafaba)