Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Lau skrivet 15 maj-04 kl 16:50
-
Det går jättebra att låta bönvatten stå och koka ihop på låg värme, rör lite ibland i bottnen och när det blir smetigt, rör hela tiden.
Buljongen behöver ej bli stenhård.
Har bara testat på svarta bönor.
Lau
-
Vad ska man göra med det sen då? ???
-
Hmmm...
Buljong sa jag ju... ::)
Men jag har upptäckt att det är en hyfsat bra akvarellfärg också!
Lau
-
Blötläggningsvattnet vattnar jag blommorna med.
-
Men smakar det nåt bra då? Buljong vill man väl helst koka på smakrika grönsaker som rotselleri... Men jag har ju aldrig försökt med bönbuljong, så jag kanske ska vara tyst....
-
Visst smakar det ;D Men just vad det smakar är frågan.
Jag tycker det är gott, smakar lite "köttigt" medans min kompis tycker att det smakar ve och fasa!
Men att prova har väll ingen dött av. (eller, jo, kanske några stycken, men ändå...)
Lau
-
Då får jag väl pröva det då. :)
-
Ja gör det!
Men tänk på att ha låg värme och rör ofta när det blir tjockt.
Jag antar att du kan slänga i valfri mängd salt i vattnet om du vill ha en "vanlig" buljong.
Lau :)
-
Men det blev inte mycket kvar
får väl pröva om det går ha som smaksättning
-
När jag var på kockskola i Japan så fick jag lära mig att spara bönvattnet från svarta böner, blanda med någon fruktjuice (i deras fall apelsin) och detta serverar dom som måltidsdryck. Faktiskt jättegott!!!
8)
-
Men är det inte gifterna i bönorna som man kokar bort och som då istället sätter sig i vattnet?
De som bla ger gaser i magen?
På grund av detta gift ska man ju gärna byta vatten även under blötläggningen...
-
Det har jag också fått lära mig....
/Valma
-
såvitt jag vet så är det inte gifter (i bönvattnet) som gör att man får gaser....utan nåt annat, som jag tyvärr inte kan specifiera men det är inte giftigt (såvida inte bönorna odlats med gifter)
Vill man vara extra säker på att slippa de gasbildande substanserna, så ska man dels blötlägga i två vatten, samt även slänga bort första kokvattnet...
kanske inte blir så mycket smak kvar i buljongen i sista vattnet ?
-
Det är ju det grå skummet som ger gaser. Detta måste man ta bort under kokningen, med en sked tex.
Men bara man gör det så kanske man kan spara bönvattnet?
Jag vet inte...
-
Att vattna blommorna är ju kanon! Vattnet innehåller mycket östrogen som växterna gillar, likaså vattnet i tofun...
-
Sökte på bönvatten och lyfter upp tråden. Bönvatten är utmärkt att göra maräng på!
https://www.vegansociety.com/whats-new/blog/13-amazing-things-you-can-do-aquafaba (https://www.vegansociety.com/whats-new/blog/13-amazing-things-you-can-do-aquafaba)