Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Bulan skrivet 18 jun-12 kl 17:50

Titel: Hjälp med att grilla helt lamm?
Skrivet av: Bulan skrivet 18 jun-12 kl 17:50
Vet inte om min tråd hamnar rätt nu men om inte får någon bättre vetande flytta den  :-[

Jag undrar om någon vet någon, firma eller privatperson, som "hyr ut sig själva" för att grilla ett helt lamm? Lammet har vi själva, men det är alltså själva grillningen, "verktyg" som behövs för grillningen samt person/er som sköter grillningen jag letar efter  :) Någon som har något tips?
Titel: SV: Hjälp med att grilla helt lamm?
Skrivet av: grimbart skrivet 18 jun-12 kl 18:30
På blocket har de motordrivna spett,sök på grisfest eller liknande så tror jag du hittar grillgubbar som fixar det hela..
Titel: SV: Hjälp med att grilla helt lamm?
Skrivet av: Januschka skrivet 23 jun-12 kl 15:47
Vi ska också helgrilla lamm men vil sköta det hela själva. Letar därför efter ritningar eller tips för enkla grillar. Bygga, köpa, hyra, alla alternativ är tänkbara, än räcker tiden ;)

Har sett en gotländsk grill en gång som i stort sett bara bestod av metallspett på vilka lammet fästes.. enkelt och bra.   Någon som vet mera?
Titel: SV: Hjälp med att grilla helt lamm?
Skrivet av: Anders Perols skrivet 25 jun-12 kl 12:26
Vi ska också helgrilla lamm men vil sköta det hela själva. Letar därför efter ritningar eller tips för enkla grillar. Bygga, köpa, hyra, alla alternativ är tänkbara, än räcker tiden ;)

Har sett en gotländsk grill en gång som i stort sett bara bestod av metallspett på vilka lammet fästes.. enkelt och bra.   Någon som vet mera?

Jag har helgrillat lamm, vildsvin och rådjur. Resultatet blir fantastiskt med den långa grilltiden. Jag har då lånat en ställning men det kan inte vara så bökigt att göra själv. Viktigast är att ha ett stort galler som är fäst på ett järnrör. För att få jämn grillning så måste djurkroppen fläkas ut, dvs. att man sågar upp bröstkorgen och lägger snitt vid ljumskarna. Då behövs gallret för att kunna fixera djurkroppen utfläkt med hjälp av ståltråd. På järnröret är det bra att ha en vev förstås. Röret hängs på två kortare järnrör med klykor, nedkörda i marken. Höj- och sänkbarhet är en stor fördel. Jag har också sett grillare som hängt järnröret i kedjor från ett högt träd med långt utstickande gren. Kedjorna hänger ganska långt ner mot glödbädden så att man med rejäla krokar kan höja eller sänka röret efter behov.