Alternativ.nu
Djur => Får => Övrigt om får => Ämnet startat av: fidelie skrivet 18 jun-12 kl 16:53
-
Nu kommer massor med frågot :o
Är det möjligt att ha 2 lamm/får bara över sommaren och slakta dem på hösten? Hur går isf slakt till, måste man köra iväg dem eller finns det "portabla" slaktare?
Kan fåren gå ute dynget runt med tillgång till vindskydd och ev mat?
Kan får och hästar gå tillsammans eller måste de ha varsin hage?
Om ovanstående är möjligt, hur unga lamm kan man köpa? Eller bör man inte ha enbart lamm?
Vi har 1 ha bete till hästar (som ska stå inne nattetid) och funderar på att testa att ha får sam/växelbetande med hästarna. Tipsa och tankar?
-
Om de är födda vid traditionell tid runt påsk så är de slaktmogna på hösten. Men de behöver ju gå med sin mamma så länge de tuttar.
Det är inte så lätt att få tag i lamm att köpa på försommaren. De flesta vill helst ha får på sommaren, vintern är den krävande perioden med byggnader och vinterfoder. Om fårbonden gjort allt jobbet med vinterfoder, byggnad, lammning... och det bara återstår ett par månaders bete ute då är han/hon nog inte särskild intresserad av att sälja om inte det är en kompis som "vill vara snäll".
De behöver nånstans där det är skydd för vind och regn.
Om de kan gå ihop med hästar är individuellt. Beror på hur just den hästen beter sig med fåren. Sen behöver förstås stängslet vara anpassat för båda djurslagen. Om det är elstängsel behöver man ha fler och lägre trådar för får jmf med häst.
Slakt av två lamm är enklast att göra hemma med nån till hjälp som kan.
-
Två flasklamm kan du säkert få tag på även om det nu börjar bli lite sent på våren, ska du ta lamm bör dom var fyra månader när dom lämmar tackan och då är dom inte små lamm längre.
Jag skulle inte ha häst och får ihop, det är för stor riska att dom missförstår varandra och fåren blir skadade.
-
Tack för era svar!
Tidigast nästa sommar var det tänkt att ha får i sådana fall :)
Är det ok att slakta hemma bara sådär? Vad krävs av den man tar hjälp av i sådana fall?
-
Du får slakta hemma om ni själva äter upp köttet, dvs ni får inte sälja till några andra. Den som slaktar bör ju kunna slakta helt enkelt, vara på det klara med hur man gör det mest skonsamt för djuret och hur det rent lagligt måste gå till.
Sen är det väl så att trots att det handlar om bara över sommaren så krävs det väl SE-nummer osv?!
-
Om du köper lamm av en person som har produktionsplatsnummer och lammen redan är öronmärkta, så håller du dig inom reglerna. Sedan skickar ni in till jordbruksverket att du köpt dem, vart de transporterats och i vad, och ansöker (enkelt) om produktionsplatsnummer så kan du ha får i år, nästa år eller i framtiden utan krångel. Man får slakta hemma, med kunskap om hur man gör, och god djuretik. Man får sälja kött, men då endast besiktigat kött. Eget uttag behöver inte besiktigas, men man ska enligt reglerna deklarera för det (eget kött). Vet ju inte om du har gård eller lånar/hyr in dina djur. Hyr du in dem, så kanske personen du hyr av har produktionsplatsnr. Samma vid deklaration, olika regler om du har egen gård (näringsverksamhet) eller hyr in dig.
Angående hästar så särar jag numer på får och hästar. Hade ihop dem på bete flera år, men ett år fick hästarna spatt (tokryck) och rusade runt, rakt igenom fårflocken och tre 3-4 mån lamm skadades ordentligt. Ett ben helt av på ett lamm (lyckades fixa och läkas), två fick avlivas. Fåren är inte så snabba, och speciellt inte lamm. Vi har däremot haft en bagge tillsammans med en hingst i flera år när han inte får gå med flocken.
-
Du får slakta hemma om ni själva äter upp köttet, dvs ni får inte sälja till några andra. Den som slaktar bör ju kunna slakta helt enkelt, vara på det klara med hur man gör det mest skonsamt för djuret och hur det rent lagligt måste gå till.
Sen är det väl så att trots att det handlar om bara över sommaren så krävs det väl SE-nummer osv?!
Vad är SE-nummer?
Vi har egen "gård" (ej lantbruksfastighet) och tänkte isf äta köttet själva. Finns det någon typ av förteckning över godkända slaktare eller det är bäst att fråga en fårbonde i närheten?
-
Se-nummer=produktionsplatsnummer. Se jordbruksverkets hemsida och andra trådar här.
Det finns listor över godkända slakterier, där man ska slakta om man vill sälja köttet. Man kan såklart använda dem när man ska äta själv, men det är dyrt, och djuren måste transporteras i onödan. Alla med nödvändig kunskap får utföra hemslakt, till sig själv eller till andra, men slakten ska ske på den gård där djuren fötts upp och sedan också ska ätas för att vara godkänd. Nödvändig kunskap skaffar man sig lämpligen genom att hjälpa en erfaren och duktig slaktare. En sådan kan man t ex lokalisera genom att annonsera här på alternativ.
-
Tackar för mycket bra info!!
Vi har även funderat på att bara låna får över sommaren. Kan det vara ett alternativ?
Och getter, vad är fördelar o nackdelar jämfört med får om man primärt vill ha hjälp med att hålla betet i skick? Är getter svårare att stängsla in än får eller tvärtom?
-
Vad är SE-nummer?
Vi har egen "gård" (ej lantbruksfastighet) och tänkte isf äta köttet själva.
Även om du bara lånar fåren så måste din gård ha ett SE nummer (produktionsplatsnummer)
och du måste ha en djurjournal för får/get att föra in i när fåren/getterna anländer till gården köpta eller lånade, likaså när djuren lämnar din gård och anteckna vart de tar vägen då (frysboxen, slakteri, eller vem som köpt dom) m.m ... antecknas i den. Djurjournalen beställer du samtidigt som du beställer ett SE nummer hos Jordbruksverket.
-
Det är inte svårt att få se-nummer. Kolla på Jordbruksverkets hemsida. Du ska också ha en Stalljournal där du skriver in att du köpt får. Slakten kan du säkert få hjälp med av någon annan fårägare i närheten, eller de kan tipsa om slaktare. Det är viktigt tycker jag att anlita en slaktare som verkligen KAN slakta, både för djurets skull och för köttets skull, en som vet hur han ska avliva snabbt och säkert och som vet hur man slaktar hygieniskt. Då är det inga problem med slakten heller.