Alternativ.nu

Djur => Höns => Höns: Sjukdomar och skador => Ämnet startat av: shelale skrivet 17 jun-12 kl 08:50

Titel: "grumliga ägg" = sjuka höns?
Skrivet av: shelale skrivet 17 jun-12 kl 08:50
Har fyra fabrikshöns. Två av dem lägger ägg den ena av de som inte lägger ägg "tappar" ut skinnägg när hon går omkring. den bara plufsar ut. Den andra får inget alls. Men nu när äggen hade tagit slut köpte jag ägg i affären och kläckte en sådan och en hemifrån. Den som kom hemifrån var lite grumlig i äggvitan. då knäckte jag upp den andra vi hade och den var likadan. Men alla de köpta äggen var helt genomskinliga. Ligger det sjukdom bakom tro?
Titel: SV: (Ämne saknas
Skrivet av: Existens? skrivet 17 jun-12 kl 09:11
Nej. Tvärtom skulle man kunna säga. Dom köpta är mycket äldre och då blir vitan klarare. Dvs vattnigare.
Titel: SV: "grumliga ägg" = sjuka höns?
Skrivet av: shelale skrivet 17 jun-12 kl 09:56
Aha är det så det är. Blev lite sådär äcklad för jag tänkte att det var dåliga ägg. (så dem gav jag till min man  >:D ) Men om det betyder att de är fräschare så är det ingen fara.
Titel: SV: "grumliga ägg" = sjuka höns?
Skrivet av: Existens? skrivet 17 jun-12 kl 10:00
Ett färskt ägg har ju en betydligt 'segare' vita, och därmed lite grumligare. Det ser du om du t.ex steker ett färskt ägg, att vitan håller sig kvar relativt tjock, och inte flyter ut helt platt.
Det här har man nytta av om man ska baka. Att vispa upp en sockerkaka, eller maräng,  med färska ägg är betydligt enklare än med månadsgamla. Sen får dom som predikar om att ägg håller sig i 2 månader säga vad dom vill. Färskt är alltid färskt.