Alternativ.nu
Djur => Får => Fårraser & avel => Ämnet startat av: Syster Yster skrivet 16 jun-12 kl 22:27
-
Hej,
HAr precis fått hem en liten grupp med får och hade en fundering kring bagge. Jag vill ju betäcka mina 5 tackor i år, men jag skulle gärna slippa att ha en bagge gående över vintern. Jag vill av olika skäl inte ha baggen med tackorna efter betäckningen. Jag funderar på om det skulle kunna vara en lösning att köpa ett ok bagglamm och låta honom betäcka tackorna och sedan slakta honom när han är "klar". Är köttet i så fall alls användbart, eller smakar det pyton efter att han har gått omkring och "baggat sig" ;) så länge? ( planen är att i så fall betäcka tackorna i nov-dec och slakta baggen så snart det går därefter.)
-
Det går utmärkt och praktiseras av många.
Undrar just vart vanföreställningen om att det inte skulle gå att äta bagge kommer ifrån.... (?)
-
När vi hade får lånade vi en bagge varje höst som gick med våra tackor. Det funkade utmärkt :)
-
Det går utmärkt och praktiseras av många.
Undrar just vart vanföreställningen om att det inte skulle gå att äta bagge kommer ifrån.... (?)
Tack för svar!
Att det inte skall gå att äta bagge är något jag hört från vissa. Att köttet skulle smaka illa från en könsmogen bagge, eller i alla fall en bagge som slaktas under eller strax efter brunsten - ungefär som galtsmak på grisar (som kanske inte heller är ett problem?)
Men om det inte stämmer, då är det ju absolut något att fundera på.
-
Tack för svar!
Att det inte skall gå att äta bagge är något jag hört från vissa. Att köttet skulle smaka illa från en könsmogen bagge, eller i alla fall en bagge som slaktas under eller strax efter brunsten - ungefär som galtsmak på grisar (som kanske inte heller är ett problem?)
Men om det inte stämmer, då är det ju absolut något att fundera på.
Det kanske beror på vilken ras man har?
Våra texel/finullskorsningar är inte särskilt smakliga när det nått dryga året (möjligen 1,5 år) :P. För min del är köttet totalt oätligt, det blir en skarp bismak som inte går att bortse från. Inte ens när vi rökt det så kan jag äta det, maken däremot tycker att det går bra då. Så lite beror det nog också på hur känslig man själv är, och jag vet hur jag vill att maten ska smaka ;).
Tackorna däremot, blir det gott kött utav även vid högre ålder (även om smaken blir starkare sas...).
Att låna bagge som Stellan_J skriver är ju annars ett bra alternativ?
-
Jag har alltid köpt ett bagglamm som fått betäcka tackorna och som jag slaktat när han varit klar. Jag har haft åsenfår och gotlandsfår och köpt renrasiga bagglamm till respektive tackor. När det gäller åsenfåren har bagglammen visserligen varit könsmogna men ändå klassats som lamm tills de varit över året. Gotlandsbagglammen, som visserligen är en lantras, har nog varit vuxna. Jag har ju också hört att köttet inte skulle smaka bra så därför har jag väntat tre veckor efter att de slutat betäcka men jag har aldrig känt någon speciell smak även när jag någon gång slaktat dem direkt efter betäckning. Hos får är det tackorna som är brunstiga, inte baggarna.
-
Vi har också köpt bagglamm, låtit dem betäcka och sen slaktat. Funkar finfint!
Om man ska låna så tänk på det här med MV-status och gärna fotrötestatus osv, så att det inte blir nån smittspridning.
-
tack för alla svar! Jag tror jag skall testa att köpa ett bagglamm då, och slakta honom när betäckningen är avklarad. Jag hade vissa funderingar på att låna, men jag känner ingen med gotlandsfår som jag tror vill låna ut, sedan är det ju alltid noga med MV status, fotröta, mask osv, så det känns enklare om man äger den själv.
-
Hos får är det tackorna som är brunstiga, inte baggarna.
:) :D ;D samma gäller nog dom flesta djurslag ;) :-*
-
Bara en nyfiken fråga...
Ni som köper bagglamm och slaktar efter betäckningen, vad betalar ni för dem? Skulle aldrig funka med min ras, där man får betala minst 3500 + moms för ett bagglamm. ::)
-
Bara en nyfiken fråga...
Ni som köper bagglamm och slaktar efter betäckningen, vad betalar ni för dem? Skulle aldrig funka med min ras, där man får betala minst 3500 + moms för ett bagglamm. ::)
Runt 1000 kr + moms betalar jag, genbanksanslutna och MV-fria.
-
Jag har baggar till salu för 800 och ingen moms då jag är för liten för det (föreningens rikt pris)
-
Jag har baggar till salu för 800 och ingen moms då jag är för liten för det (föreningens rikt pris)
Ah, ok. För det priset är det ju helt ok att köpa och slakta. Suffolkföreningens riktpris är 3500:- + moms för bagglamm så då vill man ju inte gärna lägga sig långt under det och dumpa priset. Men det är svårt som tusan med prissättningen, man vill ju gärna få några sålda också... :P
-
Ah, ok. För det priset är det ju helt ok att köpa och slakta. Suffolkföreningens riktpris är 3500:- + moms för bagglamm så då vill man ju inte gärna lägga sig långt under det och dumpa priset. Men det är svårt som tusan med prissättningen, man vill ju gärna få några sålda också... :P
Host... harkel... du får gå över till nån svensk allmogeras istället ;D
-
Om baggen smakar illa, så är det oftast för att slaktaren varit klantig och hygienen underslakten dålig. Att kunna slakta på ett djuretiskt korrekt sätt är viktigast, näst viktigast är hygienen, så att man inte får dålig smak, eller i värsta fall sjukdom/matförgiftning som resultat.
Har man en liten besättning så är det hemslakt, antingen med hjälp, eller om man lär sig att göra det själv, som gäller, det är för dyrt med slakteriet.
-
Host... harkel... du får gå över till nån svensk allmogeras istället ;D
Nja... :-[
-
Host... harkel... du får gå över till nån svensk allmogeras istället ;D
Ja, gör det! :D
Om baggen smakar illa, så är det oftast för att slaktaren varit klantig och hygienen underslakten dålig. Att kunna slakta på ett djuretiskt korrekt sätt är viktigast, näst viktigast är hygienen, så att man inte får dålig smak, eller i värsta fall sjukdom/matförgiftning som resultat.
Har man en liten besättning så är det hemslakt, antingen med hjälp, eller om man lär sig att göra det själv, som gäller, det är för dyrt med slakteriet.
Tack för de orden, ieenilorac! Hemslakt kan också göras bättre för djuren, om man går in för det.