Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Helena R skrivet 13 jun-12 kl 23:23

Titel: Frågor om nystyckat
Skrivet av: Helena R skrivet 13 jun-12 kl 23:23
Jag blev tyvärr 4 unghöns fattigare idag. Räven har varit i farten. I vilket fall hittade jag två döda, fortfarande varma, men knappt några skador, nått endaste tandmärke. Kunde inte låta detta försakas så nu ligger lite nystyckat kött i kylskåpet.

1. Kycklingarna var ju inte avblodade... vad har det för betydelse i matsammanhang?

2. Undrar hur man ska förvara nyslaktat kött under tiden det "hänger"?

3. Är detta tjänligt som människoföda eller ska jag tillaga det till katterna?
Titel: SV: Frågor om nystyckat
Skrivet av: ieenilorac skrivet 13 jun-12 kl 23:34
1. Hållbarheten blir sämre
2. Unghöns behöver inte hängas alls, det är bara att tillaga eller förpacka, när det torkat till efter slakten.
3. Jag skulle äta det, väl tillagat. Men ät upp det antingen direkt, eller frys i max några veckor.
Titel: SV: Frågor om nystyckat
Skrivet av: Helena R skrivet 13 jun-12 kl 23:50
2. Undrar hur man ska förvara nyslaktat kött under tiden det "hänger"?

Tack Caroline! Jag undrar dock fortfarande... Det kan ju hända att man ska slakta med flit någon gång och det kanske blir äldre höns/tuppar eller annat. o:)
Titel: SV: Frågor om nystyckat
Skrivet av: Anders Perols skrivet 14 jun-12 kl 00:04
Man vinner inget på att hänga tamfågel för mörning. Det räcker att likstelheten inträder och sedan är det bara att tillaga eller frysa in. Äldre fågel kräver dock längre tillagningstid än ungfågel.
Titel: SV: Frågor om nystyckat
Skrivet av: Malines här igen skrivet 14 jun-12 kl 06:02
Vill du ändå hänga är det svalt (men inte kallt) och flugskyddat som gäller.

Här finns lite åsikter om hängmörning och dygnsgrader. Men det behövs som sagt inte för tamfågel. http://www.jagareforbundet.se/Global/Svensk%20Jakt%20Nyheter/60%20dygnsgrader.pdf (http://www.jagareforbundet.se/Global/Svensk%20Jakt%20Nyheter/60%20dygnsgrader.pdf)
Titel: SV: Frågor om nystyckat
Skrivet av: Helena R skrivet 14 jun-12 kl 09:56
Jag kanske måste precisera min fråga mer... Stirra er inte blinda på att jag nämnt kyckling utan jag menar allt nystyckat. Kan det ligga i en skål/låda? Ska det vara lock på eller ligga i påse? Eller måste luft komma till från alla håll? Kan det ligga på galler?  :-[
Titel: SV: Frågor om nystyckat
Skrivet av: javill skrivet 14 jun-12 kl 10:00
Jag kanske måste precisera min fråga mer... Stirra er inte blinda på att jag nämnt kyckling utan jag menar allt nystyckat. Kan det ligga i en skål/låda? Ska det vara lock på eller ligga i påse? Eller måste luft komma till från alla håll? Kan det ligga på galler?  :-[

Jag skulle tro att det bästa är att det just hänger så att luft kommer till från alla håll. Har man bara koll på dygnstemperaturen så ska det inte göra något om det är lite varmare. Det måste dock vara flugsäkert! Sen ska man nog undvika värsta rötmånaden.
Titel: SV: Frågor om nystyckat
Skrivet av: Malines här igen skrivet 14 jun-12 kl 12:12
Ja, hänga är nog bäst. När jag har nackat tuppar har jag använt vanliga s-krokar från ikea och en bit ståltråd, och en stege. Hade en vedbod utan fönster med jordgolv som var ganska sval. Hängde tupparna två på varje steg och lät dem stelna, svalna och torka till. Bara att vira en liten bit ståltråd enkelt varv runt fötterna så man har ngt att hänga i.

Är jägardotter, så jag hade tillgång till viltsäck för flugorna.
Titel: SV: Frågor om nystyckat
Skrivet av: ieenilorac skrivet 14 jun-12 kl 14:48
Det ska inte packas in om det ska hänga. Packas det in ska det frysas direkt.

Du kan lägga det luftigt, på ett galler, eller för mindre djur på något underlag, t ex en tallrik, i kylen, men då vända på djuret så att inte samma sida ligger nedåt.

Man hänger enklast djuren i hälsenan. S-krokar från IKEA funkar utmärkt. Malines förslag med stege är bra, det ska vara luft mellan djuren.
Titel: SV: Frågor om nystyckat
Skrivet av: parpen skrivet 14 jun-12 kl 15:32
Tja, det mesta är nog redan sagt, men ändå. Jag brukar hänga vilt i 40 dygnsgrader. Dvs. om det är 10 grader varmt hänger det i 4 dygn. 8 grader så hänger det i 4 dygn. Under höst, vinter så hänger jag i ett svalt uthus. Är det varmare så har jag ett kylskåp som jag hänger i. Det verkar råda lite delade meningar om man skall ordna med ventilation i kylskåpet. Förespråkarna monterar en kylfläkt från en dator i skåpet för att cirkulera luften. Motståndarna menar att man då riskerar att få in en massa fuktig luft som kondenserar i kylskåpet. Jag har, av lathet eller brist på tid, inte monterat någon fläkt, men har öppnat kylskåpet minst en gång/dag för att ventilera lite och kolla så att det inte uppstår någon mögelpåväxt eller liknande. Om man hänger fritt utanför kylskåp är någon form av viltsäck viktigt så att inte flugor eller andra insekter kommer åt kroppen.

MVH Pär

Ps. Det finns små fiffiga timers som håller koll på temperatur och tid och räknar ner tills djuret hängt tillräckligt. Men om du inte slaktar ofta så är det nog overkill även om de inte kostar så många 100-lappar. Ds.
Titel: SV: Frågor om nystyckat
Skrivet av: parpen skrivet 14 jun-12 kl 15:35
Rättar mig själv innan någon annan gör det ;)

.... 8 grader så hänger det i 5 dygn.

Pär
Titel: SV: Frågor om nystyckat
Skrivet av: Helena R skrivet 14 jun-12 kl 20:25
Tack alla! Nu blev jag lite klokare. Och tack för tipset om timer, smart grej, bra att veta när det blir aktuellt.