Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Hönshjärna skrivet 12 jun-12 kl 20:40

Titel: Smörproblem
Skrivet av: Hönshjärna skrivet 12 jun-12 kl 20:40
Försökte göra smör idag av getgrädde men... Hade en liter grädde  av vilken jag syrade hälften med litet fil och hälften kom direkt från separatorn. Började vispa och efter en stund innan grädden ens blivit skum var det ett kort ögonblick, bara nån sekund, som om det var smör och litet kärnmjölk. Fortsatte vispa och det blev vispgrädde. Efter en halv timmes vispande är konsistensen som smörkräm eller som vispat smör men ingen kärnmjölk. Var gjorde jag fel? Finns det nånting jag kan göra av denna vispade kräm för jag antar att den inte går att rädda till smör?
Titel: SV: Smörproblem
Skrivet av: Frances skrivet 12 jun-12 kl 20:52
Du vispade för lite. Fortsätt  :D Det separerar sig sen!

Titel: SV: Smörproblem
Skrivet av: Hönshjärna skrivet 12 jun-12 kl 20:56
Ok, går och fortsätter  :D
Titel: SV: Smörproblem
Skrivet av: Hönshjärna skrivet 12 jun-12 kl 22:30
Nä det blir inget smör :(
Titel: SV: Smörproblem
Skrivet av: Frances skrivet 12 jun-12 kl 22:52
Jag har aldrig gjort på getmjölk.

 Men jag kan svära på att kogrädde separerar sig till slut när man har vispat så länge att man inte orkar vispa mer. Därför behöver man en hushållsmaskin att vispa med för man överhettar elvispen så att motorn skär och får kramp i armen annars om du vispar för hand.

Fast egentligen ska man inte vispa, för det blir bättre med smörkärna, för den slår inte sönder fettet. Men eftersom du kanske inte gör smör så ofta, så har du kanske ingen.

Och bytheway så tycker jag att det blir mer smör i volym om man har pastoriserat grädden först, men det är helt obevisat vetenskapligt.
Titel: SV: Smörproblem
Skrivet av: Hönshjärna skrivet 13 jun-12 kl 06:20
Jag vispade med hushållsmaskin. Nu idag är smöret/smeten hårt som smör efter att den varit i kylen över natten. Ska man faktiskt vispa i timmar, även med maskin ? Min teori är att jag vispade det för mycket, borde ha slutat och tvättat då när det "skar" sig?
Titel: SV: Smörproblem
Skrivet av: Frances skrivet 13 jun-12 kl 17:15
Jahaa...jag missuppfattade. Ja, om det har skurit sig, då är det klart så klart  :-[
Titel: SV: Smörproblem
Skrivet av: Gronavagen skrivet 13 jun-12 kl 18:13
Höll du vätskan kall under vispningen? Smör smälter ju som bekant vid rumstemperatur. Runt 10-18 grader brukar vara rekommendationen.
Titel: SV: Smörproblem
Skrivet av: Hönshjärna skrivet 14 jun-12 kl 13:31
Nu blev det smör :D. Hade idag bara 4 dl grädde, syrade kort och kylde före vispning. Slutade vispa genast då det skar sig, behövde inte vispa länge, ett par minuter bara. Så missen första gången var för mycket vispning och kanske också för varm grädde. Smöret ser roligt ut då det är helt vitt.
Titel: SV: Smörproblem
Skrivet av: skräptanten skrivet 18 jun-12 kl 09:27
Hur smakar ditt getsmör?
Titel: SV: Smörproblem
Skrivet av: Hönshjärna skrivet 18 jun-12 kl 12:10
Smöret smakar jättegott och fräscht, behöver inga andra pålägg. Har gjort ett par gånger nu och har inte haft problem.
Titel: SV: Smörproblem
Skrivet av: skräptanten skrivet 18 jun-12 kl 16:07
Härligt att höra :) ! Jag har bara provat att skumma grädden och använda naturell, samt göra capri-créme fraiche.