Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: wellelelle skrivet 09 jun-12 kl 14:38

Titel: konservera bär
Skrivet av: wellelelle skrivet 09 jun-12 kl 14:38
Hej!

Jag  plockar massor med bär, kan va ute i timmar. Nu har jag ingen möjlighet att frysa in eller torka. Råröra dem är en tanke jag har. Finns det någon som har något bra recept på att råröra olika sorters bär, både odlade och vilda? Eller kan jag bara ta ett recept på rårörda lingon?
 ;D
Titel: SV: konservera bär
Skrivet av: Malines här igen skrivet 09 jun-12 kl 14:48
Om du har tak över huvudet har du möjlighet att torka. Ännu lättare om du har en ugn.

Fruktmos/rårört konserverar du med hjälp av bra burkar som du kokar i en timma eller så. Lingon, rönnbär och vinbär går att förvara utan att efterkoka om de är hela och läggs i glasburkar med täta lock i rent, kallt vatten. Eventullet även hjortron, men det är jag inte helt 100 på. 

Vad är det för bär du ska konservera?
Titel: SV: konservera bär
Skrivet av: wellelelle skrivet 10 jun-12 kl 07:58
Ja ska i första hand:-D förvara blåbär, hallon, lingon och krusbär.
Titel: SV: konservera bär
Skrivet av: Malines här igen skrivet 10 jun-12 kl 08:17
Och du vill inte koka saft och sylt?
Titel: SV: konservera bär
Skrivet av: Lena i Fjollträsk skrivet 10 jun-12 kl 08:34
Jag köpte en torkaparat förra året och torkade rätt stor kvantitet smultron, blåbär, nypon och äpplen. Smultronen blev en höjdare! Blåbären tycker jag bättre om frysta. Gillar nyponsoppa och det var rätt lätt att bli av med fröna när nyponen var torra, tycker soppan blir godare utan så mycket av fröna med (man passerar bort skal och frön, så det går att koka utan ta bort, jag tycker det blir smakskillnad). Äppelringar frånsyrliga äpplen blir godare än från söta äte-äpplen.