Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Kira skrivet 05 jun-12 kl 21:18
-
Idag då jag startade upp min syrenlikör blev jag sugen på att plocka växter/blommor och torka till te. Så klart ska jag torka lite syrenblommor och testa men det måste finnas massor av andra växter man kan använda. Vad torkar ni till vinterns tekanna?
-
För min del plockar jag "bara" svartvinbärsblad, rölleka,kamomill och björkblad. Blir jättegott att blanda.
-
Finns en hel del tips på "örter"-tavlan.
-
Finns en hel del tips på "örter"-tavlan.
Jo, jag har botaniserat lite där inne, men jag tänkte mer på att torka olika växter som man kan lägga i vanligt te som smaksättning. Är inte ut efter någon speciell nyttoeffekt utan vill bara kunna minnas sommarens dofter och smaker. Jag misstänker att de teer man köper i affären är smaksatt på konstgjord väg.
-
För min del plockar jag "bara" svartvinbärsblad, rölleka,kamomill och björkblad. Blir jättegott att blanda.
Tack för tipset, det ska jag prova.
-
Om du sk smaksätta svart te ( som redan smakar ganska mycket) så är mynta, svart vinbär, kamomill tre smakförhöjjare :)
-
rosblad är ju annars en klassiker till riktigt te
-
rosblad är ju annars en klassiker till riktigt te
Är det själva blommans blad du menar eller de späda gröna bladen?
-
Hyvla och torka rabarber!
Risken är bara att man äter upp spånen istället, för de är så syrligt goda att snaska i sig. Krymper dessutom ihop något förskräckligt, så ta i ordentligt ;)
-
Är det själva blommans blad du menar eller de späda gröna bladen?
blommans blad var det jag menade
-
Hyvla och torka rabarber!
Risken är bara att man äter upp spånen istället, för de är så syrligt goda att snaska i sig. Krymper dessutom ihop något förskräckligt, så ta i ordentligt ;)
Låter spännande, torkar du dem bara på en bricka på en handduk eller liknande?
-
Har nyss druckit nybryggt svartavinbärsblads te. :-*Gottigott ;D
Bästa resultatet blev när jag slog hett vatten över färska blad o lät dom dra ,, med torkade blad blev smaken sämre dock.
Nån som vet några andra blad som har lika mkt smak som svartavinbärs busken?
-
Låter spännande, torkar du dem bara på en bricka på en handduk eller liknande?
Fuskar och har torkugn ;-)
Men det borde gå att torka som svamp; luftigt/kringskuffade och inte i solljus :-)
Själv passar jag på att göra grönt te ur trädgården medan den grönskar. Sist med lite olika blad jag hittade (letade rätt på spädare ex), t ex gullviva, hallon, äppel och någon liten nypa nässeltopp. Något i där var väldigt gott, men jag kan ju tyvärr inte säga vad ;D Det är bara att prova sig fram!
-
Många av dessa blad vinner ju på att fermenteras (precis som man oftast gör med vanligt te) innan de torkas.
http://taffel.se/artiklar/mjolkortens-hemlighet-den-stora-tesvindeln (http://taffel.se/artiklar/mjolkortens-hemlighet-den-stora-tesvindeln)
-
Idag då jag startade upp min syrenlikör blev jag sugen på att plocka växter/blommor och torka till te. Så klart ska jag torka lite syrenblommor och testa men det måste finnas massor av andra växter man kan använda. Vad torkar ni till vinterns tekanna?
Syrenlikör!?!?!?!?! hur gör man de???
-
Har FÖR MYCKET hallonbuskar.
Tänkte innan man tar bort det, tillvarata mesta möjliga. Plockat bär till frysen (15 liter kanske) gett bort massor, och ändå finns så jag kan sälja.
Bladena kan man ju göra te av, plocka de när som helst?
Blåbär likadant? (Blåbärsbladfråga)