Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: krikav skrivet 30 maj-12 kl 18:25
-
Jag skulle hemskt gärna ha ett trädgårdsland där jag inte behöver vända om allt och plantera nytt varje år.
Har därför fokus på perenna grönsaker.
Tycker det är svårt att hitta bra växter som trivs i svenskt klimat dock!
Maskrosor känns i alla fall som en bra grönsak. Bladen smakar kanske lite beskt, men jag kan nog vänja mig.
Målet är att inte behöva plantera något alls, på sin höjd gå runt i landet och hålla ogräs borta.
En bra mix av flera olika ätbara växter vore nog bäst, för att härma en naturlig äng.
-
Rabarber
Sparris
Ängs/trädgårdssyra
Piplök och luftlök
Jordärtskockor
Fast du kommer nog inte undan med att bara rensa lite ogräs. Ska det bli mat av det får du gödsla och ev. vattna ibland också. Men visst är det praktiskt med perenner!
-
Och varför läste jag rubriken som "Ätbara personer"??
:-[
Lycka till med odlandet :)
-
kirskål och nässlor (och maskrosor som du nämnde) kan skördas från tidig vår och framåt. När de blir höga och träiga klipp ner så kommer det nya och fina blad. De små nya och nerklippta maskrosbladen är lika goda som ruccola. som kryddor och smaksättning pepparrot, gräslök, oregano, libsticka, timjan, salvia och lavendel. Som (ätbar) fägring gurkört och ringblommor som är ettåriga men sår sig själva år från år. Vinbärsbuskar, både blad och bär är ätliga, månadssmultron och hallon likaså.
Här hittar du mer ätbara perenner
http://www.skogsskafferiet.se/ (http://www.skogsskafferiet.se/)
-
Dagliljor - fina blommor som går att äta.
Och så finns det ju ettåringar som glatt självsår sig och i praktiken fungerar som perenner. Ringblommor, krasse, gurkört. Om du låter några palsternackor övervintra och fröa av sig så får du nästan arbetsfria palsternackor året därpå.