Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: wildaa skrivet 18 nov-06 kl 20:36
-
Vi har fått en fin rökkåta av en god granne och nu vill vi givetvis pröva att röka i den men hur gör vi????
Vi har ett antal älghjärtan som vi tänkte börja med och vi vill ha tips på allt från saltning till hur vi ska elda och med vad...
Bör det vara tätt mot marken nedtill i kåtan eller går det bra även om det är lite glist?
Alla tips är hjärtligt välkomna även tips på annat kött som blir bra i röken......
-
Jo det ska vara tätt nertill.. det är för att syretillförseln till elden ska vara minimal .
Jag brukar elda med björk som jag tagit bort nävret på..,och sedan brukar jag lägga på en pinne med sälg då och då.
Men det viktiga är att det inte får brinna utan endast pyra.
Beträffande saltningen så finns det nog lika många varianter som det finns rökare.
Jag själv brukar torrsalta. Jag stoppar köttet som jag ska röka i en hink som jag strött grovsalt i botten på ca "2-3 matskedar" sedan strör jag salt på köttet eftersom jag lägger ner det. man ska inte täcka köttet med salt utan strö en nypa per varv kött.
Sedan får det stå kallt i 3 dygn. sedan hänger jag in de i kåtan så att det får torka lite innan jag börjar röka.
Röktiden måste man bestämma sjäv- jag brukar röka i ca 8-10 timmar.
Jag röker oftast renkött (suovas) å det är ju lite halvrått när det är klart för de ska ju stekas lite innan man äter det.
-
Glömde en detalj...jag brukar flytta om köttet två gånger under tiden det ligger i saltet. (det köttet som ligger på botten av hinken flyttas överst på hinken) :P