Alternativ.nu

Övriga ämnen => Skogsbruk => Ämnet startat av: Ankherde skrivet 29 maj-12 kl 13:45

Titel: Får eller getter för att restaurera betesmark och skydda späda granplantor?
Skrivet av: Ankherde skrivet 29 maj-12 kl 13:45
Vi har köpt en liten jordbruksfastighet i Göinge och flyttade ner från Ånge kommun.

För två år sedan började vi med fårdrift. Nu börjar vi känna oss redo för ett djurslag till.

Den förre ägaren var i 80-årsåldern och hade inte orkat med så mycket sedan han blev folkpensionär. Hagar och betesmarker är på god väg att växa igen och byggnadernas underhåll är eftersatt.

Vi försöker utnyttja de EU-bidrag man kan få.

Ett skogsskifte "såldes" som avverkningskontrakt, vi behöver ju pengarna, men givetvis är skiftet så litet att skogsbolaget har lätt för att prioritera bort uppdraget, och så kom det ju så klart en vinterstorm...

I betesmarkerna är det en del gran och ene, men mest grovt lövsly.

I och med att den avtalade avverkningen och slyflisningen blivit fördröjd så har vi börjat fundera på alternativa metoder. Dels har vi upptäckt hur mycket älg, hjort och vildsvin det finns här i (norra) Skåne.

Efter avverkningen hade vi tänkt sätta nya granplantor. Men kommer de att bli betade av viltet?

Hur gör andra? Vi har sett att några fastigheter i närheten skyddar nyplanteringar med ett kraftigt elstängsel.
Men den ägaren bor i storstan och vi har ingen kontakt med honom.

Om man sätter dit ett elstängsel, då kan man kanske lika gärna låta får eller getter beta där. ....fast vatten måste köras i bil dit.

Jag vore tacksam för mera input från er som har erfarenheter av att använda får/getter på hyggen eller i igenvuxna betesmarker.

Tack på förhand!
Titel: SV: Får eller getter för att restaurera betesmark och skydda späda granplantor?
Skrivet av: Trollmor skrivet 29 maj-12 kl 13:52
Får är markbetare, och äter mest gräs.  Getter är av naturen slyröjare, och går hårt åt diverse slags bark och sly.  Ibland får de smak även på granplantor, även om tall är nyttigare för dem.  Även fåren äter en del löv och tall.

Båda djurslagen står, mig veterligt, på matsedeln hos såväl varg och lo som hos svin, tama såväl som vilda.

Tama svin, särskilt av allmogeras (linderöd) används av många som markberedare före plantering.
Titel: SV: Får eller getter för att restaurera betesmark och skydda späda granplantor?
Skrivet av: skräptanten skrivet 31 maj-12 kl 07:42
Gran ska inte planteras på gammal åkermark, det blir uschligt resultat (rötved) av det hela så småningom. Anledningen till att så mycket gran ändå planteras, även på mark där det skulle passat bättre med ex.vis tall eller löv, är att älgar och rådjur inte tycker att det smakar gott (och getter är inte heller särskilt förtjusta i gran, även om de tar sig en tugga ibland) och därför får granplantor vara någorlunda ifred, till skillnad från tallplantor som måste skyddas. Om du tittar på den inhägnade planteringen som din granne har är det nästan helt säkert tall där. En granne här har gått och tejpat fast fårulltussar i toppen på sina tallplantor, det ska tydligen skydda mot klövviltets beteshärjning. Min morfar brukade sätta frystejp runt toppen på tallplantorna - han hade att göra en stund med detta...

Vi använder getterna istället för röjsåg :P , de är mycket duktiga på att äta upp och barka ihjäl de flesta förekommande lövträdslag, tall är oxå en stor favorit, gran går som sagt ner ibland, i brist på annat. Våra getter är mest intresserade av ungträd med en diameter upp till 20 cm ungefär, sen blir väl barken för grov och osmaklig, kan tänka.

Är ert avverkningsanmälda skogsskifte gammal åker- eller betesmark behöver ni inte plantera igen den, utan restaurera marken till åker/bete igen. Titta på www.lantmateriet.se (http://www.lantmateriet.se) för gamla kartor över er gård och by, så kan ni se hur det har varit. Skoggstyrelsen kan kanske oxå vara till hjälp, de har lokalkontor nästan överallt, ring till dem och hör om ni kan få besök av en konsulent, det finns ju diverse bidrag att söka för miljövårdande åtgärder.
Titel: SV: Får eller getter för att restaurera betesmark och skydda späda granplantor?
Skrivet av: Ankherde skrivet 31 maj-12 kl 13:20

Är ert avverkningsanmälda skogsskifte gammal åker- eller betesmark behöver ni inte plantera igen den, utan restaurera marken till åker/bete igen. Titta på [url=http://www.lantmateriet.se]www.lantmateriet.se[/url] ([url]http://www.lantmateriet.se[/url]) för gamla kartor över er gård och by, så kan ni se hur det har varit. Skoggstyrelsen kan kanske oxå vara till hjälp, de har lokalkontor nästan överallt, ring till dem och hör om ni kan få besök av en konsulent, det finns ju diverse bidrag att söka för miljövårdande åtgärder.


På en ekonomisk karta från 1930-talet är det här skogsskiftet markerat som skog med en mindre åkermark mitt i.  ::)
Kanske missförstår jag kartan. Kanske är det en äng/hage.

Den mindre åkermarken blev uppenbarligen skog den med - nån gång på 1940-talet säger de äldre grannarna att de minns att hela skiftet höggs ned och att gran planterades. Det verkar som om det var blandskog där innan.
Titel: SV: Får eller getter för att restaurera betesmark och skydda späda granplantor?
Skrivet av: Stellan_J skrivet 05 jun-12 kl 21:34
Om det är gott om vilt så kommer granplantorna att betas och hur mycket beror på vilket vilt och hur täta viltstammarna är. Är det för mycket betesskador så är det bara att skjuta av lite djur. Det funkar även att hägna in området men det blir dyrt och inte lönsamt om du har tänkt att starta en granåker.

Vill du tjäna lite pengar på din mark så bör du överväga att starta en julgransodling. Plantera ca 9000 plantor per hektar och hugg dem efter 7 år som julgranar. Det krävs skötsel för att få ett bra ekonomiskt utbyte av plantering. Ska du odla julgranar så är det väldigt viktigt att plantera plantor för julgransodling och inte skogsplantor
Titel: SV: Får eller getter för att restaurera betesmark och skydda späda granplantor?
Skrivet av: MagicHands skrivet 15 jun-12 kl 22:21
hmm vill du ha avkastning på gran, är det nog julgranar som är att föredra.
timmergranen tar ju som bekant bortemot 70-80år på sig.
Sedan kan man fundera på om det är bra att ta ned gran till så pass sydliga breddgrader? med mildare vintrar kan den inte konkurrera ut de andra träden på ett lika effektivt sätt. Då kan det vara intressantare att plocka fram björken, massurbjörk går ju att plocka fram -du letar upp träd på markerna som har knölar och plockar fröerna från dem. föryngringstiden på björk är ju 40-50år samt att den oftast självsår sig. Så du behöver inte göra så fasligt mycket åt den. samt att du eventuellt kan producera lite björkved till själhushållet och kanske sälja till någon i närheten.
Jordmån avgör ju också vad du borde sattsa på. Men som svar på din fråga. Skogsfårsvall är att välja om du är rädd om träden. Getter om du vill ha upp landskapet :) lycka till.
Titel: SV: Får eller getter för att restaurera betesmark och skydda späda granplantor?
Skrivet av: Trollmor skrivet 16 jun-12 kl 09:48
Som inbiten "alternativare" vill jag puffa för olika nischprodukter.  Julgranar är en.  Viltsafari?  Ovanliga trädsorter?  Endast fantasin sätter gränser för diskussionerna vid köksbordet!