Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Angel_86 skrivet 18 nov-06 kl 13:33
-
Hej! Jag skulle gärna vilja ha lite tips om hur man kan baka bröd utan jäst. Jag vet att man kan tillsätta bikarbonat, och eller bakpulver istället, men hur mycket? Finns något annat som är bättre? ??? Jättetacksam för svar! ;)
-
Surdeg?
Edgar
-
Något recept?
-
grovt rågmjöl 1 del vatten 1 del. låt stå i fem dagar. Blanda i degen och baka bröd.
Alternativt köp en påse grovt rågmjöl och läs receptet på förpackningen.
-
Chapati, indiskt bröd som man steker. Går att variera med olika kryddor.
http://hem.passagen.se/erikpar/bakat_chapati.html
-
Ska man använda bikarbonat måste man ha med nånting surt, tex sirap eller filmjölk.
-
Ska man använda bikarbonat måste man ha med nånting surt, tex sirap eller filmjölk.
Är sirap surt!? Tänkte eftersom det är så sött.
-
gör surdeg på grovt nymalet dinkelmjöl , 1 dl mjöl,1 dl vatten ,sätter burken med lock ovanför elementet 3dje dagen matar jag den med lika mjöl ock vatten, glöm ej att röra om ibland,5 dagar tar min surdeg
-
Åh, jag som har ett jättebra recept där man har i bikarbonat, men jag har inte det receptet här. Fast det här jag hittade nu verkar vara ganska likt så du kan ju prova det. Men när jag hittar det andra receptet kan jag skicka det för det är det sirap i och då blir det sött o gott. Men prova det här.
2 dl fiberhavregryn
2 dl linfrö
16 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
2 dl lingonsylt
1 l filmjölk
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj 2 avlånga 1 1/2-litersformar eller lägg i bakplåtspapper.
Rör ihop alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt lingonsylt och fil och blanda noga. Fördela degen i formarna.
Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme. Stjälp upp bröden på galler och låt de svalna utan bakduk.
-
Här är ett recept med fänkål;
6 dl filmjölk
2 dl sirap
500 g rågmjöl
2 tsk bikarbonat
200 g vetemjöl
1 tsk salt
2-3 msk finstött fänkål
2 formar, Svag värme 1,5 timmar
-
Man kan ju använda honungsjäsmedel, det blir ett jättegott bröd. Men det e lite krångligt o göra fast det är det värt. :P Recept finns i boken " dagliga bröd" av Annelies Schöneck
När man väl har gjort "medlet" så kan det stå i kylskåp väldigt länge.