Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: BjörnOskan skrivet 28 maj-12 kl 15:24

Titel: Recept på hårt bröd
Skrivet av: BjörnOskan skrivet 28 maj-12 kl 15:24
Hej! tänkte höra om någon har något recept på något gott och billigt hårt bröd jag skulle kunna baka?
Titel: SV: Recept på hårt bröd
Skrivet av: Anders Perols skrivet 31 maj-12 kl 19:29
Hej!
Här kommer recept på ett fantastiskt knäckebröd.

Till ca 16 kakor:

50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
9 dl grovt rågmjöl (ca 500 g)
4,5 dl vetemjöl (ca 270 g)
2 tsk anis
2 tsk fänkål
2 tsk kummin

Blanda jäst och vatten (låter man vattnet vara kallt tar det längre tid att jäsa (ca 1,5 timme) men smaken blir mycket bättre). Tillsätt salt och kryddor (välj helst hela frön och mortla dem för bättre smak än att köpa färdigmalet) samt de två mjölsorterna. Arbeta till smidig deg och låt jäsa. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 16 bitar. Forma till bullar och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Kavla ut bullarna på rikligt mjölat bakbord till tunna kakor, ca 20 cm i diameter. Avsluta med kruskavel samt stansa ut ett hål i mitten om så önskas. Grädda genast mitt i ugnen i 275 grader, 4-5 minuter. Jag bakar dem i min vedeldade bakugn vilket varmt rekommenderas om man råkar ha en sådan.
Titel: SV: Recept på hårt bröd
Skrivet av: fågelfri skrivet 03 jun-12 kl 14:03
Tack för inspiration! Jag bakar för fullt - skönt med vedspis när juni börjat så kyligt, brukar du eftertorka? hur tjocka? mina blir lite mjuka- eller brända, men kul är det!
Titel: SV: Recept på hårt bröd
Skrivet av: Anders Perols skrivet 04 jun-12 kl 10:46
Jag brukar hänga dem i taket på en rundstav efter bakning. Egentligen är de ju färdiga direkt efter bakning men det ser trevligt ut att ha dem hängandes i taket. Dessa knäckebröd bör kavlas ut till 2-3 millimeters tjockhet. Ju tunnare desto knaprigare.
Titel: SV: Recept på hårt bröd
Skrivet av: BjörnOskan skrivet 05 jun-12 kl 01:45
Tackar och bockar detta ska jag genast pröva på!
Titel: SV: Recept på hårt bröd
Skrivet av: Fridur skrivet 05 jun-12 kl 07:06
Mummsigt! skall sätta  på vedspisen i dag :)
En nybörjarfråga... skall degen jäsa först 1,5 timme vid kalltvatten, och sen 30 lr skall jag fördela tiden jämt?
Det här med bakning är nytt... ;D
Titel: SV: Recept på hårt bröd
Skrivet av: Anders Perols skrivet 06 jun-12 kl 18:56
Jäs först i 1,5 timme (hela degen) sedan i ytterligare 30 minuter när degen är delad i 16 bullar.
Titel: SV: Recept på hårt bröd
Skrivet av: christinag skrivet 03 jul-12 kl 22:16
Vill man göra dom litet festligare kan man strö på grovsalt och kummin eller grovsalt och rosmarin som man stött litet i mortel. Supergott!

MvH
Christina G
Titel: SV: Recept på hårt bröd
Skrivet av: Fny skrivet 07 dec-12 kl 09:30
Har aldrig bakat hårt bröd tidigare, men nu blev man ju riktigt sugen! :D
Titel: SV: Recept på hårt bröd
Skrivet av: Lena i Fjollträsk skrivet 07 dec-12 kl 10:39
Har aldrig bakat hårt bröd tidigare, men nu blev man ju riktigt sugen! :D

Ja förtusan, det är lätt och blir kalasgott, speciellt om man låter kakorna jäsa länge och ugnen får gärna vara så varm som det bara går.