Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Fred skrivet 17 nov-06 kl 14:15
-
För en knapp vecka sedan fick jag kaninhagen söndersliten av coyote. Det var mitt eget fel då jag glömde slå på strömmen till elstaketet på kvällen.
Alla kaniner klarade sig men rymde ut ur hägnet. Dagen efter hade alla utom två gått tillbaka till hägnet och staketet lagades.
De två som inte vill komma tillbaka är fortfarande på rymmen men har stannat kvar på gården där dom huserar bland hönsen på dagtid. Jag har inte lyckats att få fast dom med levandefälla ännu men det är bara en tidsfråga.
Så till min fråga. Jag har flera gånger på avstånd sett dom ryka ihop rejält med mindre rivsår och bortslitna pälsluddsbitar som resultat.
Hur kommer det sig att dom trivdes så bra tillsammans när de var inhägnade men tydligen inte alls klarar av varrandras samvaro nu när dom har "hela världen" att dela på?
-
Båda anseer väl att det är deras revir och nu med möjligheten att en gång för alla styra upp det, så försöker de göra upp. Grupplevande djur som lever tätt med varandra anpassar sig och jag kan tänka mig att det är en ren överlevnadsstrategi att ha mindre revir och mindre konfrontationer när man har ett begränsat utrymme. Aggessionen blir utspädd..
Höns/Tuppar beteersig ju likadant enligt min erfarenhet.
Mvh B
-
Hur stor är hagen och hur många djur har du där? Gräver de sig inte ut?
-
Hur stor är hagen och hur många djur har du där? Gräver de sig inte ut?
Den aktuella hagen är på c.a 100 kv/m. Som mest var det 31 kaniner därinne. En hane och 5 vuxna honor och ungar. Nej dom gräver sig inte ut, jag kollar hagen varje dag och täpper till påbörjade gångar.
-
Något liknande hände våran kastrerade getabock.
I början tog jag in dem varje kväll och utfodrade dem i stallet. Sen fick getterna ett hus i hagen och får gå ute så gott som hela tiden.När getabocken fick en hage att husera i blev han buffig och revirhävdande så till slut kunde jag inte gå in i hagen utan att få blåmärken i rumpan >:(.
Så han fick flytta.
Jag tror att ju närmare sitt narurliga levnadssätt ett djur lever ju närmare sitt naturliga beteende kommer de.