Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: trollpip skrivet 17 nov-06 kl 11:57
-
Blev inspirerad av en tråd som fanns under övrigt om mat och recept. Tråden heter dagliga recept... Tänkte att vi som äter vegetariskt skulle kunna skriva av oss lite oxå. ;)
Vad ska ni äta till middag, lunch, eller vad åt ni igår. Berätta!!! Helt vardagliga recept alltså.
Hoppas att ni gillar idén!! :D
-
Kan ju börja med att skriva ner en snabb, god, billlig och lätt maträtt.... Har börjat äta den rättså ofta till lunch...
Rårakor
4-5 råa potatisar, rivna
1 ägg
1-2 msk mjöl
salt och peppar
Stek i stekpannan i lite flytande margarin... Äter det med lingonsylt och gärna någon god sallad. Smaskens!!
-
Hej,
jag tycker om det här: nudlar med sås. :D
3 dl durumvetemjöl, 3 dl grahamnsmjöl, och 2 ms olivolja arbetas ihop med sisådär 3-4 dl ljummet vatten till en smidig, glänsande men ej klibbig utan FAST deg. Täck med skal och glöm degbollen i en timme.
Koka upp 2 dl torkade röda eller gröna mungbönor, låt dra i 30 minuter. Häll bort kokvattnet, koka sedan klar i nytt kalltvatten (~ 20 min).
Kör 500 ml olivolja med grön paprika, stjälkselleri, lite salt, salvia, massor med vitlök (jag tog en hel lök!) i mixaren och tillsätt mungbönorna (eller mosen, de gröna blir lätt till mos) tills det är "smetig". Blanda "smeten" med resterande bönor.
Dela degkulan i fyra bitar, kavla ut 2-3 mm tunn. Skär ut önskad nudelform och koka (ska koka hysteriskt! inte puttra) i 2-3 minuter.
Blanda de färska nudlarna med lite (mycket) sås i en skål och ät direkt.
Jättegott! Har precis ätit en kvarts nudeldegboll och är SÅ mätt. Och belåten.
Martin
PS: jag hade en liten rå rödbeta med i mixaren och röda nudlar (färgade degen med tomatpurée). Lite mycket rött kanske, men GOTT.
Just det: jag har hittat lite Norialg i mitt skafferi, så jag hade lite nori i bönornas sista kokvatten.
Såsmängden räcker till 2-3 dagar, är gott även på bröd eller som bilaga till annan mat och till 4 personer.
-
Svampravioli.
Jag är dålig på mått och gör maten på känn istället.
Men så här gör jag.
Pasta deg på mjöl, olivolja och vatten.
Knådas ihop till degen blir jämn och inte för fast och låts sedan stå en timme.
Under tiden steker jag ihop svamp, färsk (eller upptinad fryst) bladspenat på ganska låg värme i finhackad vitlök och olivolja.
När röran är klar kan den med fördel köras några sekunder i mixer så den kladdar ihop eller om man vil ha lite större bitar kan den finhackas med kniv på skärbräda.
Kavla ut degen tunnt och skär ut furkanter ur degen.
Klicka ut svamp/spenatröran i mitten på varje fyrkant och vik ihop kuddarna, ett finger doppat i vatten står för limmet som håller ihop kanterna.
Lägg ner kuddarna föriktigt i saltat kokande vatten med hålslev och låt koka c.a 3-5 min.
Plocka upp dem och lägg dem direkt på tallrik eller serveringsfat.
Sprizza över lite olivolja och färsk oregano.
Tipps: Man kan även vika kuddarna diagonalt och limma ihop ändarna bakåt och över ner mot tippen så får man tortelini istället ;).
-
Eller så gör Du en nudeldeg, kavlar ut den som vanligt och så lägger Du en läcker fyllning (=tjock sås) på den som om Du gör en rulltårta. Den läckra såsen kan vara:
röda linser+ingefära+vitlök+lök+basilikum+timjan+tomatpurrée+peppar+salt
Och på denna låtsasrulltorta strö Du hackad savoykål och riven muskotnöt.
Sedan är det bara att rulla och grädda i 200 grader i 45 minuter så får Du en jättegott nudelstrudel som Du kan servera i skivor till oliver tomat- och gurkskivor samt t.ex. stekta squashskivor som fick lite balsamvinäger eller granatäpplesirap ringlade över sig.
Mmmh. Eftersom vi har halva nudeldeklumpen kvar, blir det nog morgondagens maträtt.
Detta här tar liksom mitt första förslag 10 minuter i rent arbete, resten av tiden väntar man och diskar eller dammsugar eller jobbar ;)
Martin
-
Igår blev det kokt potatis, morotsstuvning och kikärtsbiffar. Samma sak till lunch idag... Och salladen bestod av vitkål.
Någon fler som äter vegetariskt??? Berätta i så fall vad du brukar äta!
-
Igår lagade jag en god rotsakspytt.
Chili, finhackad
Vitlök, krossad o hackad
Lök, grovt hackad
Kålrot, tärningar
Potatis, tärnad
Salt
Fräs allt i en stor stekpanna med lite olja tills det börjar få lite färg. Häll över i en ugnsfast form och släng in i ugnen på 200gr.
Rödbetor, tärnade
Lök, grovt hackad
Honung
Vinäger
Bönor (jag använde stora vita bönor)
Salt
Fräs rödbetor och lök i lite olja, häll på lite vinäger och honung och låt koka ihop tills det blir en simmig sky och betorna börjar bli mjuka. Häll i bönorna och vänd runt.
Servera de två pytterna med stekt ägg på toppen, se till att gula är riktigt rinnig, punktera den så att gula rinner ner över pytten ! :)
Man kan såklart steka alltihop tillsammans men då blir alltihopa knallrött.
-
I söndags komponerade jag ihop en mycket god tomat/löksoppa.
Chili, finhackad
Vitlök, krossad o hackad
4 lökar, delade och skivade
1 l grönsaksbuljong
1 l krossade tomater
Timjan
1. Koka upp tomatkrosset med 1/2 l buljong, låt koka en stund och passera sen genom en sil, det som blir kvar i silen kokas en gång till med resten av buljongen och passeras en gång till för att få med allt det götta.
2. Fräs lök, vitlök o chili i en gryta på medelvärme tills löken börjar bli genomskinlig. Den ska inte bli brynt.
3. Häll i tomat/buljongen och låt koka 15-20 minuter under lock, krydda med timjan. Skumma då o då vid behov.
Som tillbehör gjorde jag små varma ostmackor.
Resterna av soppan får nog bli pastasås ikväll med lite hackade svarta oliver i, lite parmesan på så är middan räddad.
-
martinki! ½ l olivolja :o :o :o Stämmer det? Det låter väääldigt mycket! ???
Kör 500 ml olivolja med grön paprika, stjälkselleri, lite salt, salvia, massor med vitlök (jag tog en hel lök!) i mixaren och tillsätt mungbönorna (eller mosen, de gröna blir lätt till mos) tills det är "smetig". Blanda "smeten" med resterande bönor.
-
martinki! ½ l olivolja :o :o :o Stämmer det? Det låter väääldigt mycket! ???
Kör 500 ml olivolja med grön paprika, stjälkselleri, lite salt, salvia, massor med vitlök (jag tog en hel lök!) i mixaren och tillsätt mungbönorna (eller mosen, de gröna blir lätt till mos) tills det är "smetig". Blanda "smeten" med resterande bönor.
Kan vara en liten nolla för mycket där ... använd ditt goda omdöme Rosita !! :)
-
Hej hopp,
det ska vara pesto festo och då ska det vara oljig! Det är 500 ml, Du läste rätt. Eftersom det är till sisådär fyra eller flera dagar så kommer Du inte upp i så farliga mängder. Om man räknar ut andelen olja i det hela så hamnar Du kanske på 50 % - eftersom detta är den enda direkta fettkällan i maten så är det inte alls så mycket som det låter. Bönmos (lite olja) går också bra, men för en mediterran känsla ska det vara mycket olja. Och jag menar mycket. :D
Ps: Doseras matskedvis, inte med slev. Som krydda på nudlarna, inte ska det simma i såsen, det Du har på tallriken!
Martin
-
Jag känner ett stort mått av tacksamhet till Er som skriver här.Kan nu komma att variera kosten på ett enkelt sätt-genom att titta in här.Det kan bli mer varierande kost för min egen del och för mina döttrar när de hälsar på. De är vegatarianer.
-
Vad som också är läcker: skala och skär en sellerirot i 3-5 mm tjocka skivor, vänd de i en smet av 1 del kikärtsmjöl 1 del vetemjöl 2 delar vatten (eller gör en liknande smet med ägg istället) och stek de panerade skivorna långsamt på svag värme i lite olja tills de är mjuka och fått rätt "stekfärg". Till dessa läckerheter passar enligt min gom en hel ångkokt blomkål (med lite riven muskotnöt på när den serveras) och en gryta av 1 kålrot och en morot (båda skärs i tärningar) som fick koka på svag värme i lite vatten i 20 min. Smaksätt rötterna med färsk ingefärsrot (som koks med och skärs i småsmå bitar) och en aning salt. Ringla över lite olivolja och någonting grönt ska Du inte glömma: persilja eller libbsticka (med mått), Sellerieblad, gräslök ... ser alltid bra ut med den gula kålroten, den oranga moroten och de gröna prickarna :)
Därtill gillar jag fullkornsris.
GOTT!
-
Jag har hittat på denna goda och snabblagade vegetariska rätt:
Couscous-gratäng
Steka championer eller karl-johan-svamp tillsammans med vitlök + ev. lök i smör tills de har fått en fin färg, tillägg sedan finskuren purjolök och stek med en stund. Tillsätt salt, svartpeppar och häll över matlagningsgrädde. Låt puttra en stund.
Lägg ett lager förvälld couscous (lagom mängd/lagom stor form för antalet personer) i en ugnsform.
Häll svamp-purjulöksmassan över och toppa med rikligt med riven ost. In i ugnen 225 grader tills rätten fått en fin färg.
Det går snabbt, det är enkelt och det är mums!
-
En till:
Pasta med gorgonzola-sås, en person:
Koka en lagom mängd pasta.
Under tiden: täck bottnen på en kastrull med bitar fryst finhackad spenat och tina, öka värmen, blanda i en liten bit gorgonzola-ost och låt det smälta, blanda i en halv burk creme fraiche och låt blandningen småkoka en liten stund. Smaka av med salt och peppar.
En jättegod, enkel och snabblagad pastasås! Servera med sallad till.
-
Igår åt vi "Martins goda linssoppa", den var jättegod.
Skala och hacka två gula lökar,
Fräs dom i 1 msk olivolja och 2 msk paprikapulver.
Tillsätt 9 dl vatten, 1 lagerblad, 1 buljongtärning, salt och 2 dl röda linser.
Pressa i två vitlöksklyftor och låt puttra i ca 15 min.
Tillsätt sedan en burk passerade tomater och krydda efter smak.
Hittade receptet i en bok av Fredrik Paulún
-
Koriander är fantastiskt gott i röd linssoppa för den som inte provat det. Jag lagar linssoppa rätt ofta och den blir godare ju längre den står och puttrar. Jag brukar låta min småkoka i åtminståne 30-45 min. Om den blir för tjock kan man kalla det en gryta ;) eller hälla i lite mer vatten.
-
Underbart japp ...koriander både de malda fröna och de gröna bladen e magiskt gott
Min vegisdotters favvis
500 g kokta kikärtor/ svartögda bönor
1 brk tomatkross eller 4 stora tomater
1 dl kokos (väsentligt)
1 lök
2 vitlöksklyftor
ca 200 gram grönsak = 2 morötter eller 1 paprika eller bit selleri / rotfrukt
1 urkärnad! hackad chili
1/2 tsk vardera
spiskummin
salt
gurkmeja
ingefära
3 msk olja
Hacka allt som går att hacka utom bönor/ärtor. Fräs i stor järngryta med bönor/ärtor. Puttra i 15-20 min.
Raita (1 vitlöksklyfta 3 dl fet yoghurt samt 2 dl riven lätt saltad och urkrammad squash)
Ris
-
Soyabønsallad med nøtter
3dl soyabønor -bløtlægg 1/2 dygn, kokas en timma.
1 rødløk, hackad
3 klyftor vitløk, finhackad
100g hasselnøtter, rosta och finhacka
olivolja
æppelcidervinæger
salt, helst flingsalt
ev lite nymald svartpeppar
Man kan sjælvklart blanda i grønsaker också, men då håller den sig
inte så længe. Jag brukar ha en skål med den hær eller någon annan
matig sallad i kylen att ta av. Ersætter många mackor och annat som
man kan bli rund av...
-
Åt en smarrig korsning av potatissallad och grekisk sallad.
Fetaost
Körsbärstomater
Röd lök
Hari convert (oj stavningen stämmer nog inte!)
Kokt varm potatis
Vinägrett
Blir nog himla god till grillat!!! ;D
-
Har precis skrivit ut hela tråden. ;D
Och ska väl också bidra då. ;)
Jag brukar t ex göra vegetarisk lasagne. Jag köper faktiskt lasagneplattor, och följer bara instruktionerna där, men fixar egen sås och "färs".
I såsen brukar jag har dinkelmjöl, mjölk, lite salt och smältost. Jättesmarrigt. (Använder alltid indiansalt.)
Som färs tar jag vad jag har och kommer på. ;D Hackad vitkål, lök och vitlök (ev även solrosfrön) går bra att fräsa upp lite hastigt i olja med salt och pepparmix. Sen kan man blanda det med tomatkross och kryddor/buljong/vad man föredrar. Man kan även ha i t ex ärtor eller majs. Som kryddor använder jag oftast paprikapulver, torkade och smulade nässlor, ibland oregano (om jag känner för det), basilika och pepparmix.
Sen raddar man bara färs, lasagneplattor, färs, sås, lasagneplattor, färs, sås, lasagneplattor, sås och massa riven ost. Och kastar i ugnen. Tider och grader minns jag inte, men köper man lasagneplattor står det på paketet. Och gör man egna lasagneplattor behöver det ju inte vara så länge i ugnen.
Keso kan man också ha med i lasagnen, eller ha vid sidan om när man serverar.
Det är också gott med sallad till lasagnen. Har man inte ärtor i lasagnen kan man gott ha dem i salladen tillsammans med salladsblad, fetaost och lök.
Mumsfilibabba. ;)
-
En god morotssoppa kan man göra genom att riva eller mixa morot och lök och vitlök, fräsa det snabbt i olja och kryddor/buljong (enligt smak) och sen tillsätta tomatkross och lite vatten. (Ja, jag är också hemsk, mäter aldrig upp ingredienser...)
Dethär grundreceptet kan varieras i det oändliga. Man kan ha i fler grönsaker (potatis eller majs el dyl) eller också kan man slänga i linser eller bönor (om man som jag har färdigkokta infrysta). Man kan skippa vattnet i grundreceptet och t ex ha i kikärter och använda röran till t ex ris eller qinoa... Låt fantasin flöda! ;)
-
Den där morotssoppan lät väldigt god WannaB.
Men nu undrar jag om det är någon här som har goda recept utan lök och vitlök ?
Älskar alla sorters lök och har haft det som en hörnsten i all min matlagning. Magen tål det tyvärr inte längre :'(.
Konstigt nog tål jag x-hot chili, piri-piri och liknande i pulverform.
Tycker att det är någon sorts lök i nästan alla recept.
Och har lite svårt att hitta på något som ersätter löken i smak, men faktiskt också i konsistens.
Så snälla, goooda recept utan lök , någon..?
-
:o Vilken mardröm att sluta tåla lök! Stackare! :'(
I konsistens kanske squash ligger nära? Om man använder skalet också, då. Men smaken? Hmmm... tål att tänkas på. Kan du äta torkad lök? Har sett iaf torkad gräslök nånstans, man kanske kunde försöka kombinera squash och nån slags torkad lök om det funkar? *spånar vilt* Så då kunde du eventuellt bara ersätta löken med det i befintliga recept om det funkar?
-
Javisst är det ! Det låter lite fånigt först men när man tänker efter så är det tillomed rätt besvärligt.
Och dessutom hatar jag verkligen att vara en sådan som alltid frågar vad som är i maten och inte kan äta det eller det.
Nej, torkad fungerar inte heller.
Någon enstaka gång kan kokt slinka igenom, rå är ett mycket kärt minne blott.
Visst är det svårt att komma på smaklig mat utan all lök !?
Squash kan ju gå, men smaken... Använder en del äpple i grytor , det tjocka till och så gillar jag lite sött mot det starka.
-
Jaaa-a du. :'( Om inte torkat funkar heller så blir det onekligen svårt!
Detdär med att vara "besvärlig" känner jag iofs igen. ;) Har ju varit vegetarian i snart 20 år. ;D
Löksmak utan lök.... *funderar*
-
det finns en växt som heter löktrav, och som namnet insinuerar så smakar den lök.
Men den är inte lök, så du kanske tål den bättre.
Kan det vara nåt?
passar på att även slå ett slag för några andra ätliga ogräs, nu när våren kommer:
http://wwwb.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,179974,00.html (http://wwwb.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,179974,00.html)
-
Tack för tipset Eulalia , definitivt värt att testa.
Skall kolla länken senare också.
Kul med ätligt ogräs.
Passar härmed på att slå ett slag för den hatade Kirskålen ;D.
Den är ju så god. Och väldigt nyttig dessutom !
Trevlig att ha i bröddegen också.
Tack för att ni klurar lite å mina vägnar :)
-
:) Hej!
Jag äter ofta vegetariskt eftersom min dotter är vegeterian. Så här kan en vanlig måltid se ut hos oss:
Vi tittar i kylskåpet vad vi har i grönsaksväg och änvänder det till en wok. Det kan t.ex vara:
Blomkål (buketter)
Broccoli (buketter)
Morot ( stavar)
Paprika ( fyrkantiga rätt stora bitar)
Hetta upp en panna och häll i lite olja, gärna olivolja. Börja med att steka/woka blomkål och broccoli. Ha hög värme och rör om ofta. Lägg efter ett par tre minuter i morötterna. Efter ytterligare ett par minuter läggs paprikan i. Efter en minut eller två är det klart. Man får prova sig fram hur länge man vill steka/woka grönsakerna. Drr beror på hur mjuka man vill ha dem. Sedan kan man salta och peppra om man vill. Man kan hälla i några droppar soja. Det blir gott att klippa en färsk örtkrydda över. Till detta serveras ris och en kall sås. Kall sås:
Måtten är svåra här för det beror på hur många man är.
2-3 dl Turkisk yoghurt
salt och peppar efter smak
2-3 tsk curry
1 msk färsk örtkrydda
Blanda allt i en skål och smaka dig fram hur mycket du ska ha av kryddorna i. Ibland lägger jag hackade nötter i också, t.ex mandel (oskalad) eller cashew.
Det finns väldigt många sätt att variera denna rätten på. Man tar vad man har och testar olika kryddor när man känner för det. Vi tycker också att det är en lätt rätt att göra för riset sköter sig självt och grönsakerna och såsen går snabbt. Lycka till! :D / MVH Mia
-
Ett supermumsigt tips är
Rotsakspytt med kikärter och feta
Tärna 1 kg blandade rotsaker, lägg i långpanna. Tillsätt 3-4 dl kokta kikärter (en avrunnen burk för den som planerat dåligt). Häll över ½ dl olivolja. Sätt in i ugnen 250 grader ca 20 min, rör då och då.
Vispa ihop ½ dl olivolja, saft av en citron, örtsalt och timjan. Tärna en bit fetaost. Blanda i dressingen och fetan när pytten är klar.
Allra godast blir pytten om man får med både jordärtskockor och rötbetor bland rotsakerna, men vad som helst funkar.
-
Och en rejäl bit rotselleri!
-
flyttad...piuhhh, nära ögat!
Gjorde igår libanesiska fatayer, det är små spenatpiroger
MUAAAH !!! <--- kyssPåFingerTopparna
Superenkelt recept, snabbt att svänga ihop
receptet tog jag från aftonbladet.se, och gjorde halv sats.
Mina ungar som avskyr spenat åt dessa med god aptit och kunde absolut tänka sig att äta dem igen.
Jag hade ingen sumak.
Spenatpiroger
(Recept Elias Alekji)
Ca 40–50 st
Ingredienser:
Deg
1 kg vetemjöl
1,5 dl matolja
2 msk smör
2 msk socker
2 msk salt
6 dl vatten
1 ägg
6 g jäst
Fyllning:
1 kg färsk spenat
5 gula lökar
1 dl färskpressad citronjuice
1 dl olivolja
1,5 tsk spiskummin
3 msk summak
1,5 tsk chilipulver
salt
Så här gör du:
Eftersom fyllningen innehåller citronsaft kan summak uteslutas.
Finhacka spenaten och löken. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.
(sen läste jag i ett annat recept, att spenaten skulle förvällas först, och löken stekas lite..Då hade jag redan blandat allt, inkl. citron, så jag förvällde det ihopblandat. Det blev kanon!)
Blanda ihop deg-ingredienserna. Degen ska arbetas i minst 15 minuter. Forma degen till stora bollar och låt jäsa i 20 minuter Kavla de jästa degbollarna till ca 2 mm tjocklek. Skär ut cirklar ur degen; ca 8 cm i diameter (använd gärna ett stort glas eller en rund pepparkaksform att stansa ut cirklarna med).
Lägg en klick fyllning i mitten av degcirkeln, vik ihop degen över fyllningen till en trekantig pirog, tryck ihop kanterna. Lägg pirogerna på en smord plåt och pensla dem med ägg. Grädda ca 20 minuter i 250 grader. Serveras varma eller kalla.
-
Kände för att putta upp denna tråd :)
Ytterligare en egenhändig komponerad, enkel & god Spraka-recept:
Pastagratäng med pesto & svarta bönor
Koka önskad mängd pasta (penne eller skruvar), lägg i en ugnsform och blanda med några teskedar pesto, en försvarlig mängd vitlök, lite salt och små svarta bönor ur en burk... strö över parmensan och lite vanlig riven ost ( te x gouda). Gratinera i ugnen 15-20 minuter.
-
Quinoasallad
Koka 2 dl. quinoa i någon minut, häll av vattnet och tillsätt nytt vatten, koka upp på nytt och koka i ca 10 minuter. (anvisningar finns även på paketet)
Grilla el. stek 1 st. squash i skivor. Skär sen dessa i kvartar.
Lägg ett gäng soltorkade tomater i uppkokt vatten 20-30 minuter för att mjuka upp dem. Skär el. klipp sedan i småbitar.
Ta några deciliter kokta sojabönor.
Skölj och klipp/hacka en lämplig mängd ruccolasallad.
Skölj och hacka några kvistar citronmeliss.
Finhacka 1-2 st. rödlökar.
Finhacka några kvistar persilja.
Dela ett gäng körsbärstomater.
Blanda samman grönsaker och quinoa försiktigt.
Vispa sen ihop följande dressing:
Ca 0.5 dl. kallpressad rapsolja, ekologisk
1-2 msk. vitvinsvinäger
1-2 pressade vitlökar
salt, peppar, ev. örtkryddor.
Häll över dressingen och låt gärna salladen stå och dra över natten. Den här salladen håller några dagar i kylskåp och är perfekt att bjuda på vid tex en buffé.
Du kan såklart variera grönsakerna efter vad du har hemma. Nygrillad halloumiost kan vara gott till.