Alternativ.nu
Djur => Brukshästar => Ämnet startat av: Bolshögsann skrivet 22 maj-12 kl 15:14
-
Undrar om det är någon som har erfarenhet av att ha hästar, får och getter i samma hage? Funkar det? Klarar hästarna lukten? Vad har ni för stängsel? Jag har tänkt mig viltstängsel + el. Getter är ju svåra att hålla på plats, som bekant.
-
Vi har hästar och får i samma hage, men alltid någon del av hagen där fåren kan smita under en hög eltråd för att ta skydd om hästarna skulle få för sig att jag dem. Ibland kan hästarna få för sig att det är jättroligt att jaga runt med fåren och försöka valla dem.
-
Hej, Jag hade Åsnor,getter,Shettis hästar ihop ,när jag bodde i Ö.Hoby jag hade fårstängsel med 2 eltrådar på insidan, det gick bra.
Men jag har inte hästar o åsnor kvar när jag flyttade till Vallby.
Lycka till med era djur.
-
Om de "bara" är vänner, så ska det i princip gå bra. Men om hästarna ogillar getterna, så blir det snart brutna ryggar ... :o
Tänk på, att ett stängsel som håller får och get inne kan vara precis lagom för att fånga en hästhov, särskilt om det finns en skoarm att trassla in en tråd i. Är det sen el i stängslet ... :o :'(
-
Det hänger nog mycket på hästarna om det går bra, mina vallar så jag tänker inte ens försöka ha fåren i samma hage.
Däremot är det perfekt att växelbeta för att så hagarna parasit-fria, jag har mina får och hästar på el 30-55-80 och högst upp på stolpen ca 110 cm, det håller både får och hästar på rätt sida ;)
-
Crawl-feeding kommer mig till sinnes när jag tänker på möjligheterna för fåren att smita undan pestiga hästar om det skulle vara så.
Försökte hitta en bild på nätet men visade sig vara svårare än sagt.
Crawl feeding är när man utfodrar unghästar och annan kreatur på ett sådant sätt att de vuxna djuren inte kommer åt extra grovfoder eller kraftfoder tex. Principen går ut på att du har en hage i hagen och i hagen finns maten. Och i det här fallet skulle då fåren få fristad från hästarna när/om de blir jagade.
Så då ska vi bygga staket;
Fårets mankhöjd är säg 60 cm, då bör nedersta tråden/plankan i "säkerhetsstaketet" vara på 70-75 cm höjd, sen sätter man en planka i ungefärlig bring-höjd på hästarna så säg att översta plankan ska vara på 110-120cm höjd, alt högre om man har hoppglada eller väldigt stora hästar med dålig respekt för staket.
Sätt in en grind i staketet också så man kan gå in till fåren själv om det skulle behövas. Kombinera kanske med eltråd högst upp för att hinda hästarna för att gå på eller tugga på staketet. Sen om man sätter den här hagen mitt i hagen eller längsmed en kant är ju upp till var och en. :)
-
Caija då är det betydligt bättre med två hagar eftersom fåren måste komma ut i beteshagen och beta och har man då som jag vallande hästar så kommer dom valla tillbaka fåren i sin fålla igen. Om hästen missförstår fåren så kommer inte fåret komma undan innan skadan har hänt.
Sen behöver jag ha nedersta tråden på 30 cm till hästarna också annars lyckas dom krypa under och ut, så skilda hagar är bäst och ger bäst skydd mot mask också.
-
Vilka hästar vallar? Någon särskild ras, eller är de tränade?
-
Många westernhästar gör det två av mina vallar naturligt och är knabstrupper så det finns en hel del vallare bland hästar mina två andra vallar inte, vad jag vet.
Sen kan det om man har fel häst bli andra problem också också missar man vitsen med att bli av med mask om sambetar samma år.
-
Jag är ingen westernfan men detta tycker jag är superhäftigt ;D
Third Cutting and Boyd Rice.mp4 (http://www.youtube.com/watch?v=14ecgzoFPmk#)
-
Det finns en andledning till att man har stall, ladugård, svinstia,fårhus,hönshus.Man skall inte blanda djur av olika sorter.Vissa parasiter o ohyra kan vara harmlösa hos vissa djur men kan ställa till med problem hos en annan sorts djur.Sedan så finns det vissa sjukdommar som är ofarliga hos värd djuret som kan bli väldigt farliga hos andra djur,även för människor.Speciellt med tanke på rörligheten över gränserna,där man fraktar djur utan någon större kontroll.Det är ju inte så näpet att hosta upp en lungmask på två dm,varken för människor eller djur.
Sedan att dom trivs ihop och är goda vänner det är inte det som det handlar om.
Förr var det vanligt att större stall hade en getabock som maskot,det ansågs att den höll kvarkan borta.
-
jag har mina hästar tillsammans m. 3 får, get och kviga på lösdrift i stor hage m. varierat åker och skog. det funkar jättebra, skulle hästarna börja jaga fåren (vilket är väldigt sällan) så hoppar dom bara upp på stenmurarna som finns. i vintras så stod baggen mellan fjordingens framben och åt bara för att geten (högst i rang) inte skulle jaga bort honom från maten. så visst, är det snälla hästar som får vänja sig så funkar det nog. sjukdomar emellan har jag inte så mkt erfarenhet av, inbillar mig att det är värre om dom står installade ihop*?
-
Tack för info om vallande hästar, alltid kul att lära nytt.
Kvarka? Aldrig hört. Däremot hört just det om smittsam kastning. (Vem av oss får nu chansen att lära nytt?)
-
Tack för info om vallande hästar, alltid kul att lära nytt.
Kvarka? Aldrig hört. Däremot hört just det om smittsam kastning. (Vem av oss får nu chansen att lära nytt?)
Vist kan det gå bra att ha blandade grupper men det kan liga gärna gå åt fanders det vet ja av egen erfaren het . Apropå http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvarka#Luftv.C3.A4gssjukdomar (http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvarka#Luftv.C3.A4gssjukdomar)
-
Ursäkta mitt dimmiga uttryckssätt. Så här menar jag:
Jag har aldrig hört att en bock i stallet kan motverka kvarka, däremot att en sådan gående i stallet kan motverka smittsam kastning hos ston.
-
Ursäkta mitt dimmiga uttryckssätt. Så här menar jag:
Jag har aldrig hört att en bock i stallet kan motverka kvarka, däremot att en sådan gående i stallet kan motverka smittsam kastning hos ston.
I armens stallar var det ovanligt med ston och dräktiga sådana var mycket ovanligt,minst sagt.
Att en getabock kunde ha en lugnande inverkan på hästarna kan nog ha sin riktighet.Men när det gäller kvarka eller smittsam kastning så får man nog påstå att det är lika efektivt mot båda,eller lika dåligt,eller hur man vill tolka det.
-
Enligt min källa var det effektivt, men ingen visste hur. Lämpligt ämne för en doktorsavhandling?