Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Felicia skrivet 22 maj-12 kl 00:15
-
Jag har en havtorn-buske hemma, vet att bären är jättenyttiga men jag brukar bara äta dom som de är.
Kan man göra nått med dom ?
-
Marmelad. Chutney. Sylt. Torka.
-
I Azerbajdzjan lärde jag mig att man kan göra sprit av havtornsbär. Man lägger dem i en tunna och låter de jäsa. När de blir tillräckligt jästa kokar man ur spriten :-)
-
Satt och läste på nätet;
Undrade över din fråga ,om havtornsbär, hoppas du fått en lösning på problemet
Här hos oss odlas det ganska mycket havtornsbär och vanligen görs det saft av bären.
Det pressas direkt i flaskor eller plockas och kokas precis som vanlig bärsaft,
det sägs att havtornsbär är jämförbar med svartvinbär i fråga om vitaminrikedom.
Det blir fin bärkräm av saften, frys hellre in saften i plastflaskor så är du på säkrare sidan.
(har aldrig hört att nå'n skulle har lagrat i källare el. likn.)
-
Här http://www.jamttina.se/index.html (http://www.jamttina.se/index.html) finns en som förädlar havtorn på många sätt. Läs och inspireras.
Lasse
-
Jag brukar köra bären i mixer - sila av och frysa in i ispåsar. En sån lite havtornsiskub i ett halv glas vatten blir en nyttig och hyfsat god morgon-vitamin kick! Äpple och havtorn blir en god marmelad - här använder jag också bara juicen.