Alternativ.nu
Odling => Spannmål och foder => Ämnet startat av: GAVIA ARCTICA skrivet 19 maj-12 kl 22:36
-
Har googlat runt och sökt efter mer information kring vad dessa två rovor kan användas till och ur man odlar dem, men hittar inget vettigt. Någon som har några bra förslag/idéer?
Vänliga hälsningar
//ARCTICA
-
Svedjerova har jag aldrig provat. Majrova har jag bara ätit rå. Använt den som rättika. Råkost, skivad som dipgrönsak, gott, fräscht och enkelt bara. Hur smakar svedjerova?
-
Googlade "majrova recept" och hittade det här: http://www.hittarecept.se/s/majrova.html (http://www.hittarecept.se/s/majrova.html)
När min farmor var liten drev hennes föräldrar mjölkgård. Rovor av olika slag och kålrötter och morötter var kornas vitamintillskott och serverades som "godis" i tunna skivor under vinterhalvåret.
Ungarna brukade sättas på att skära skivorna och passade då på att stjäla sig några bitar av de söta rotfrukterna som lön för mödan.
-
Det där är en fråga för Goldqueen ... hon har en gammal sort från norra Värmland ...
-
Majrova odlar jag varje år och använder till allt möjligt. Råkost, att woka i tunna skivor, mjölksyra... En typisk äta-färsk-på sommaren-grönsak.
Jag har några frön till en gammal svedjerova som jag inte sått ännu. Men det börjar väl bli hög tid nu! Svedjerovan är väl bra att vinterlagra. Har något vagt barndomsminne från Jämtland att folk odlade rovor, men vilken sort kan det ha varit? ???
-
Det kan ha varit någon lokal "jämtlandsrova".
-
Jag har hittils bara odlat majrova, växer jättesnabbt och är lättodlad. Jag tillagade den mest i ugnen tillsammans med andra rotsaker. Visste inte att man kunde äta den rå, men det ska jag prova i år :)
Svedjerova ska jag försöka odla i år. I en bok jag har står det att lyxkrogar i Finland serverar svedjerovor som rovmos. I boken finns också ett recept på en finsk rovsoppa.
Eftersom svedjerovan kom med finnarna och deras svedjebruk (på 1500- och 1600-talen) kan man gärna strö lite aska i landet. Man ska gödsla ytterst försiktigt. Plantavstånd 10-15 cm. Skörda när de är 8-12 cm (enligt författaren Lena Israelsson).
-
Tack för alla bra och intressanta svar!
-
I år provar jag majrova. Kålrot har jag haft, men den åt kålflugans larver upp. I år täcker jag all kål (även rädisor och ruccola) fullständigt med duk. Svedjerovan har jag inte odlat själv, bara sett hos andra och den verkar bli rätt liten och ojämn i formen. Jag odlar grönsaker för försäljning för första gången i år och bedömde att folk inte skulle köpa svedjerovor. Men jag kanske har fel.
-
Majrova blir mums på grillen. 8)
Skiva och pensla med lite fin rapsolja. Kanske en liten smula salt och peppar.
-
Grilla majrova? Ja kanske det. Ska prova. Om det nu blir något av mina rovor. Fröet var lite gammalt.
-
Majrova blir mums på grillen. 8)
Skiva och pensla med lite fin rapsolja. Kanske en liten smula salt och peppar.
Hmm ... må ju skaffa mig en grill då! :o ;D
//ARCTICA
-
Jag såg i och för sig på tv när de panerade en skiva kålrot och stekte som någon sorts kött-substitut. Kanske borde prova det åxå.